Штучний інтелект: добро чи зло для демократії?

За твердженням деяких експертів, штучний інтелект (Artificial intelligence, АІ) є загрозою для сучасного демократичного суспільства. Згадаймо хоча б, як зловмисні боти впливали на президентські вибори 2016 року в США та втручались у вибори в Мексиці в цьому році. Але ще більш тривожним є недавнє дослідження, відповідно до якого більшість людей у демократичних суспільствах у всьому світі вважають, що влада не чує їхній голос. Та й загалом, сучасні системи врядування останнім часом зіштовхнулися з кількома викликами. По-перше, це розчарування з боку інституціональних організацій, по-друге, негативний вплив іноземних агенцій, які використовують АІ зашкоджуючи суспільству.

І хоча АІ часто змальовується як загроза для людства, оскільки він здатний автоматизувати величезну кількість робочих місць та залишити людей без роботи — насправді це лише інструмент, який може бути використаний для ефективного вдосконалення стилю життя. Ось чотири ідеї, як застосувати АІ з метою поліпшення демократії в суспільстві.

Виявлення фейків

На початку цього року технологія відеомонтажу, коли голову однієї людини «трансплантують» на тіло іншої, з використанням штучного інтелекту, досягла такого рівня, що це стало причиною появи великої кількості фейкових новин.

Переважно зловмисники зараз використовують наступний сценарій – вони прилаштовують у відеоролику голову певної знаменитості (звичайно, без її згоди) до тіла іншої людини і потім показують, як ця людина займається з кимось сексом. В результаті на порноресурсах масово з’являються фальшиві відео зі Скарлетт Йоханссон, Гал Гадо (Scarlett Johansson, Gal Gadot) та іншими зірками. Але що станеться, якщо в інтернеті будуть поширювати фейкові  відео із виступом президента Сполучених Штатів? Очевидно, що зловживання такими технологіями є дуже небезпечним. Звичайно, багато людей виявлять підробку, але ж фейкові персонажі все краще імітують людську мову і жести, тому чим далі, тим важче буде відрізнити фальсифікацію від оригіналу. І якщо ми не зможемо це виявити напевно, як уникнути фальшивих новин?

У відповідь на таку зростаючу загрозу стартапи та державні агенції започаткували ініціативи, мета яких – за допомогою штучного інтелекту зупинити розповсюдження фейкових новин.

Truepic, стартап, що працює з Reddit для виявлення маніпуляцій у ЗМІ, нещодавно отримав фінансування обсягом $8 млн, завдяки якому він почне вивчати способи виявлення небезпечних фальсифікацій. Також минулого місяця дослідники з Державного університету штату Нью-Йорк оголосили про те, що вони створили комп’ютерну модель зору для контролю за тим, які люди з’являються у фальшивих відео.

Агентство передових дослідницьких проектів у галузі оборони (DARPA) цього літа фінансує конкурс для провідних експертів з криміналістики, який допоможе визначити шляхи виявлення глибинних фальсифікацій.

Вибори у Сполучених Штатах в листопаді, швидше за все, стануть випробувальним майданчиком для різноманітних технологій втручання у виборчий процес з боку інших країн, що вороже налаштовані до США. Серед таких спроб можуть бути і високотехнологічні фальсифікації, тому дуже багато залежить від того, чи зможемо ми ефективно виявляти фейки. Доречно згадати виступ  комедійного актора Джордана Піле (Jordan Peele ), який виголосив відеопромову, використовуючи обличчя Барака Обами: «Це може здаватися банальним, але саме від того, як ми рухаємося до ери інформації, залежить те, чи зможемо ми вижити, чи станемо чимось на кшталт антиутопії».

Мовний аналіз

Професор Стенфордського університету Ден Юрафскі (Dan Jurafsky) об’єднався з професором-психологом Дженніфер Еберхардт (Jennifer Eberhardt) з метою використання технології обробки природної мови та подальшого сканування 100-годинного запису розмов між поліцією та водіями приватних автомобілів. У фінальному звіті Юрафскі відзначив, що поліція зазвичай говорить з чорошкірими водіями менш ввічливо, ніж з білими.

Робота, яку проводять Юрафскі та Еберхардт, є однією з перших в сфері аналізу записів з відеокамер. Дослідники планують продовжити вдосконалення своєї моделі, щоб проаналізувати розмови поліції в тюрмі з різними членами громади.

З багатьох причин держава зацікавлена ​​у підтриманні здорових відносин між поліцією та громадою. Будь-яка конструктивна критика, що може з’явитися після аналізу відеозаписів, виглядає як позитивний крок.

Потенціал Alexa для міських сервісів

У минулому році ЗМІ писали про способи використання Alexa в місті Лос-Анджелес, де розумний динамік розповідав мешканцям про час роботи бібліотеки, новини місцевого самоврядування та останні постанови міської ради. Завдання полягає в тому, щоб за допомогою таких пристроїв автоматизувати міські служби, окрім тих, що стосуються аварійних ситуацій.

Сьогодні Alexa та Google Assistant здатні розповісти вам про такі речі, як дата вивозу сміття або години роботи місцевого басейну. Але муніципальні уряди повинні прагнути до більш амбітних рішень, побудованих на голосових додатках.

Популярність віртуальних асистентів зростає, і більшість американських домогосподарств, як очікується, придбають для себе  розумний динамік в найближчі п’ять років. Втім Alexa – лише найпростіша форма штучного інтелекту. Одна з принад розмовного AI полягає в тому, що вам не потрібно вивчати, як ним користуватися. Все що вам потрібно – просто висловити ваш запит.

Якщо міські уряди будуть використовувати технології голосових асистентів як спосіб охопити більшу кількість громадян, це може змінити ставлення до уряду на краще.

Також буде корисним, якщо Amazon інтегрує в свій пристрій фразу типу «Алекса, спитай місто про…». Такий підхід дозволить зробити запити більш простими для мешканців міста.

Віртуальні асистенти, що з’являються в наших будинках, автомобілях та на робочих місцях, можуть стати посередником для спілкування з різними місцевими інституціями. Це дозволить зменшити бюрократію та надати громадянам можливість висловити власну думку.

Пряма демократія

Взагалі пряма форма народовладдя можлива тільки в невеликих колективах. У великій громаді така демократія є майже неможливою з різних причин, починаючи з того, що люди не мають достатньо вільного часу для висловлення своєї позиції і не володіють відповідною технічною платформою, необхідною для голосування по кожному окремо взятому законопроекту. З цієї причини зараз панує репрезентативна демократія.

Медіа-лабораторія MIT пропонує за допомогою спеціальних алгоритмів вивчати модель поведінки людей та голосувати надалі від їх імені, опираючись на вірогідний прогноз їхнього рішення. Сам прогноз формується на базі їхньої попередньої поведінки. Тим самим з’являється можливість приймати законодавство шляхом прямої демократії.

Поки важко собі уявити, що політики будуть всерйоз розглядати такі підходи в майбутньому. З іншого боку, це відкриває двері для обговорення використання штучного інтелекту в сфері законодавчих ініціатив та віртуальних помічників, які допоможуть людям голосувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: VentureBeat

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному