Коли мілісекунди мають значення — розмова з Полом Бруком, Dell EMC, про штучний інтелект

Сьогодні тема штучного інтелекту (Artificial Intelligence, AI) так чи інакше хвилює кожного. Як буде розвиватися AI, чи здатний він поліпшити якість нашого життя, чи несе загрози для людства? Де інтелектуальні машини зможуть з часом замінити людину, а в яких галузях не замінять ніколи? Про це та багато іншого ми говорили з Полом Бруком (Paul Brook), топ-менеджером корпорації Dell EMC, керівником напряму Data Analytics. Пол Брук працює в Dell більше двадцяти років, має досвід в розробці хмарних обчислювань та аналітиці великих даних. У Києві Пол провів відкриту лекцію-дискусію в uData School UNIT.City на тему Data Science & Artificial Intelligence for Business.

Пол Брук:

Пол Брук

– У чому переваги AI для бізнесу, які індустрії виграють найбільше від його впровадження?

Ми часто відвідуємо різні компанії, спілкуємося з менеджерами, і ось які тенденції  помітили. Сьогодні бізнес активно використовує IT та електронні системи. Це дозволяє збільшити взаємодію з іншими людьми, а також, що навіть більш важливо, з величезною кількістю різних машин. Якщо ви почнете використовувати штучний інтелект, то отримаєте конкурентні переваги фактично у будь-якій сфері: чи то ​​буде взаємодія з вашими замовниками, чи керування виробництвом, чи управління локальною інфраструктурою – залізничною станцією або поїздом. Всі ці процеси можна автоматизувати за допомогою AI, зробити їх краще і швидше. Завдяки технічному прогресу машини здатні справлятися з багатьма завданнями краще, ніж люди. В результаті AI буде замінювати людей там, де вони програють машинам.

Типовий приклад, який я зазвичай наводжу: людина не здатна адекватно приймати рішення, коли рахунок йде на мілісекунди. А саме такий часовий проміжок іноді критично важливий на біржових торгах. Для людського організму такий час реакції недоступний, а для машин – цілком. Вони створені саме для того, щоб дійсно миттєво реагувати на певні умови. Ви можете запрограмувати їх як завгодно, і вони виконають завдання набагато краще, ніж люди.

– В яких випадках AI програє людям?

Є сфери нашого життя, де програмні системи не застосовуються. Також машини не здатні нам допомогти, якщо ми говоримо про етичні складові при розв’язанні певних проблем.

Разом с тим, AI може стати відмінними помічником для аналізу поведінки людини та формування аналітичного висновку. Мова навіть може йти про відповідність поведінки людини якимось етичним стандартам.

Резюмуючи, скажу, що практично у всіх сферах нашого життя знайдеться місце для застосування AI. Його здатність швидко обробляти величезні обсяги інформації дозволяє значно поліпшити якість життя та безпеку людини.

– У своєму виступі ви говорите, що цінність інформації з часом знижується, а пізніше починає зростати. Чому так?

Раніше інформація з часом втрачала свою актуальність, оскільки її просто не використовували. Компаніям цікава тільки найсвіжіша інформація. Бізнес працює в жорстких часових рамках: кожен квартал компанія повинна звітувати про результати діяльності: прибуток чи збитки. І от з часом компанії почали докладати зусиль для того, щоб змусити старі дані працювати на успіх бізнесу. Вони оцінюють, що сталося кілька хвилин і декілька місяців тому. Вони намагаються зазирнути якомога далі в минуле. Використання таких даних дозволяє організувати «машинне навчання» (machine learning) і забезпечити додаткові переваги для замовників та партнерів.

Ось класичний приклад, який навів один з відомих експертів. В бесіді з пивоварами він задав питання: «Ви знаєте при якій температурі найкраще продається ваше пиво в США»? Його співрозмовники не змогли відповісти на таке питання. Але ж чим більше інформації ви маєте про свій продукт, тим краще зможете побудувати процес продажів. Отримати подібну аналітику не так вже й дорого, зате прибуток може бути суттєво більшим. Виграють усі: ваш бізнес, постачальники, замовники і т. д. Ось чому цінність старої інформації з часом знову зростає.

Як видно на графіку, цінність інформації в деяких сферах нашого життя зменшується вже через кілька мілісекунд. Але приблизно через місяць її цінність знову починає зростати

Як видно на графіку, цінність інформації в деяких сферах нашого життя зменшується вже через кілька мілісекунд. Але приблизно через місяць знову починає зростати

– Чи є вірогідність, що AI замінить президента, про що попереджали письменники-фантасти?

Теоретично, таке може бути. Припустимо, через деякий час люди всієї планети звернуться до своїх правителів і скажуть: ми б хотіли, щоб ваше місце зайняв штучний інтелект, оскільки, з огляду на різні причини, він краще впорається із керуванням країною. Я тут не кажу про те, що, звичайно ж, політики просто не допустять виникнення такої ситуації. Але в теорії все можливо.

Навряд чи ми зможемо заздалегідь сказати, як технології вплинуть на наше майбутнє, і які саме професії зникнуть. Технології мають тенденцію дивувати. Я можу припустити, що в першу чергу зникнуть трейдери на біржах – їх замінять програмні роботи. Крім того, роботи замінять людей там, де робота пов’язана з ризиком для життя. Цілком логічно, що людина не захоче ризикувати там, де її успішно замінить автоматика. Також там, де виконується рутинна робота, процеси, які вимагають багаторазового повторення, машина витіснить людину з робочого місця.

Разом з тим, є індустрії, де ми готові платити більше саме за працю людини. Наприклад, пивоварні компанії платять величезні гроші пивоварам, тому що машина навряд чи здатна створити новий сорт пива. В цілому, AI буде все сильніше втручатися в наше життя. У короткій перспективі ми будемо працювати «пліч-о-пліч» зі штучним інтелектом і навіть не будемо про це знати. В парі з AI ми зможемо робити абсолютно неймовірні сьогодні речі: роботи зі штучним інтелектом будуть у космосі та на дні океанів. Програмні системи будуть відповідати за різні ділові угоди і це зробить нас більш чесними.

– Як ви оцінюєте можливості інтелектуальних домашніх помічників, таких як Amazon Alexa, Google Home, Microsoft Cortana?

Я вважаю, що це фантастичні речі. Люди намагалися навчити комп’ютер розпізнавати голос і відповідати на питання користувача ще в 1990-х. Мова – це найпопулярніший спосіб спілкування для людини, і звичайно ж, як мінімум в деяких випадках, вона хотіла б для взаємодії з ПК також використовувати голос, а не мишу і клавіатуру. У мене вдома є Amazon Alexa, це частина моєї системи «розумного» будинку. Мене іноді бентежить, що в будинку є пристрій, які слухає все, що там відбувається. Проте мені дуже комфортно з таким віртуальним помічником. Уявімо, що подібний асистент відстежує температуру мого тіла, тиск, поведінку, і якщо будь-які параметри різко відрізнятимуться від норми, цей гаджет подзвонить в лікарню і повідомить: «Схоже, у Пола серцевий напад». Я готовий платити за подібні пристрої в своєму будинку.

Читайте по темі >>> «Кортано, запусти Алексу», — каже Amazon. І Microsoft погоджується

Те, що створюють сьогодні великі корпорації, такі як Amazon, Google та інші – це і є початок нашого співіснування, нашої роботи «пліч-о-пліч» зі штучним інтелектом. Це частина того майбутнього, яке нас очікує вже незабаром. Є таке прислів’я: ніколи не довіряйте людям, поки вони не доведуть, що їм можна довіряти. У той же час ми готові пустити ці пристрої в наш будинок і повністю на них покладатися. І не виключено, що ми будемо задоволені таким рішенням.

– Наскільки ми готові до майбутнього, де AI присутній у всіх сферах життя?

Коли з’являється новий винахід, завжди є небезпека, що якийсь божевільний на іншому кінці світу почне думати над тим, як використати його на шкоду людям. Задамо собі питання – чи є технології руйнівними по своїй натурі? Ні, зазвичай їх такими роблять люди. Наприклад, ІТ або інтернет спочатку були нейтральними винаходами з точки зору загрози для людини, але, скажімо, сьогодні виникла величезна індустрія, яка відповідає за протистояння кіберкриміналу. І ми бачимо цілі країни, які воюють у кіберпросторі.

Я не думаю, що AI коли-небудь захопить владу над світом, як це було описано у фільмі «Матриця». У той же час я впевнений, що знайдуться люди, які спробують використати AI в своїх протиправних цілях. Знову ж таки, саме штучний інтелект з його можливостями аналітики і миттєвої реакції може стати нашим «кращим другом» у відстеженні подібних дій зловмисників.

Разом з тим, я допускаю, що у віддаленій перспективі прийде такий момент, коли роботи зможуть програмувати себе самостійно, без участі людини. Це буде поганим сигналом для людства. Тому ми повинні проаналізувати подібні загрози і при програмуванні машин зробити так, щоб цей момент ніколи не настав. Машина повинна і надалі залишатися помічником людини, а не ворогом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?