Стів Возняк: «Я згоден з першим, але не другим словом терміну “штучний інтелект”»

Інженер-винахідник, напарник Стіва Джобса, що створив разом з ним компанію Apple, Стів Возняк (Steve Wozniak) не вважає, що штучний інтелект стане настільки розумним, щоб замінити людський мозок або привести до масової втрати робочих місць. У кулуарах на саміті ET Global Business Summit Стів, відомий під псевдонімом Woz, заявив, що виступає проти протекціонізму і хотів би, щоб інтернет залишався вільним, рівноправним і неупередженим. Пропонуємо вам адаптований переклад інтерв’ю з паном Возняком від редакції The Economic Times.

– Наскільки виправдані побоювання, що AI та машинне навчання віднімуть у нас роботу?

Близько 200 років тому подібні судження були в Манчестері, у Великобританії. Тоді з’явилися потужні заводи і фабрики, здатні виробляти дешеві продукти. Жодна машина не мала інтелект, щоб розуміти, що їй потрібно робити. Люди наказували машинам, яку роботу виконувати, і апарати відмінно це робили. Ми створюємо технологію, яка спрощує рішення наших задач. Машини виконують рутинну роботу в сотні й тисячі разів швидше, завдяки чому у людей з’являється можливість присвячувати наш час і розум іншим питанням.

– Все ж, зараз компанії наймають все менше працівників

А хіба є нестача робочих місць? Як мінімум, в США у людей є робота. Час від часу відбуваються обвали на фондовому ринку, також іноді трапляються такі речі як «падіння доткомів», і багато людей втрачають роботу. Але це не означає кінець світу, оскільки з часом все налагоджується.

– Білл Гейтс та Ілон Маск заявили, що AI може стати небезпечним…

Стівен Гокінґ говорив те ж саме. Але ще за 2 роки до них я озвучив аналогічну думку. Потім я багато думав про те, що таке інтелект. Адже ці роботи зовсім не схожі на інтелект людини, вони не працюють, як людський мозок. Я глибоко вивчив мозок людини, навіть майже отримав ступінь з психології. І от до якого висновку я прийшов: не існує машини, яка могла б поставити перед собою питання: «що мені робити сьогодні»? Машини взагалі не мислять таким чином. Вони можуть виконувати тільки ту роботу, на яку ми їм конкретно вказуємо. І то — лише після навчання, яке вимагає тисячі повторних операцій. Це не інтелект. І це навіть менше розумно, ніж завдання, в якому потрібно зібрати всі червоні кубики і покласти їх до червоної валізи.

– Тобто, зараз AI не становить загрози. А як щодо майбутнього?

Йдеться про припущення, що ми будемо обробляти більше інформації, ніж мозок. Навіть якщо ми не знаємо, як саме структурований мозок.

Можливо ми колись розробимо машину, яка буде мислити і розмовляти так само, як ви і я. І навіть не виключено, що машина буде програмувати краще, ніж людина. Хоча я в це не вірю. Ми навіть не наблизилися до створення штучного інтелекту, який думає, як людина. Так, пошукова система Google здатна переглянути 80 000 фотографій собак та іноді вірно розпізнавати її зображення. У той же час, покажіть фотографію собаки однорічній дитині тільки один раз, і вона запам’ятає собаку назавжди. Дитина відмінно знає, як виглядає собака, який у неї хвіст. Тому в слові Artificial Intelligence я згоден з «А», але не з «I» штучного інтелекту.

– Google, Facebook та інші збирають та контролюють дані. Чи варто їх розділити на дрібніші компанії?

Я хочу, щоб інтернет був вільним, рівноправним і неупередженим. Як споживач, я хочу купувати речі і самостійно робити свій вибір. В системі пошуку Google хтось заплатив за те, щоб інформація про його товари була нагорі. Компанії використовують гроші як спосіб потрапити у верхні рядки результатів пошуку, і мені це не подобається. Люди повинні мати можливість бачити і оцінювати безліч різних позицій на ринку. Важко сказати, чому у нас немає чіткої ідеї щодо того, коли компанія має бути розділена і чому.

– Якби ви зараз працювали з Apple, що б зробили по-іншому?

Я б спробував розширити відділи, які працюють над різними продуктовими напрямками далеко від центрального кампуса. Я б пішов від ідеї центрального кампусу, натомість дозволив би різним командам фахівців самостійно винаходити власні рішення, але – під наглядом генерального директора. Крім того, я б посилив підрозділ по розробці комп’ютерів і спробував повернути Macintosh славу основного обчислювального елемента.

Це лише один приклад. Якщо продукти сильно залежать один від одного, це уповільнює розвиток. Тому я б зробив кроки, націлені на швидше створення інновацій.

– Чи погоджуєтеся, що Apple стала занадто залежною від iPhone?

Apple зробила багато кроків, щоб зберегти імідж хорошої компанії. Люди довіряють iPhone та Apple. Їм не потрібно турбуватися про те, що телефон ускладнить їхнє життя. З іншого боку, це настільки потужний економічний драйвер, що коли впадуть продажі iPhone, то разом з ними піде донизу і компанія. Адже iPhone і деякі сукупні додатки і сервіси – головна частина прибутку. Є HomePod, HomeKit, Apple TV, годинник Apple Watch; крім того, в машині ми використовуємо Apple Car Play.

Деякі з цих розробок будуть розвиватися і далі. Але один з продуктів Apple ми, можна сказати, принесли в жертву – комп’ютер. Стів Джобс ніколи повністю не розумів всю сутність комп’ютерного напрямку, включно з апаратним та програмним забезпеченням, і я думаю, що й до цього дня ситуація в компанії не змінилася. Раніше комп’ютери Apple купували дизайнери, художники-графіки, видавництва, а тепер Apple втратила домінуюче становище на цьому ринку. Всі купують HP, Dell.

– Але Macbook, як і раніше, дуже популярний

Так, Mac – найкращий лептоп у світі й дуже популярний, але він більше не є основним джерелом прибутку для компанії. Дуже приємно перебувати в екосистемі Apple, в якій у вас є комп’ютер Mac, iPhone, Watch, і всі вони прекрасно працюють разом, навіть Apple TV.

– Яке майбутнє смартфонів, з вашої точки зору?

Я думаю, що вони залишаться кишеньковими, якими є зараз. У цьому твердженні я відштовхуюсь від автомобілів. Адже вони не змінилися за останні 100 років – все ті ж 4 колеса і кабіна для людей. Смартфони не перемістяться в наш мозок, вони, як і раніше, будуть перебувати в кишені.

– Чи вважаєте ви ПК актуальними, хоча сьогодні у кожного є смартфон?

Моє бачення змінюється дуже швидко. Я хочу бути в курсі всіх нових продуктів, які тільки з’являються на ринку. Але я ніколи не переходив тільки на використання смартфону. Вдома я не застосовую телефон для надсилання електронних листів або текстових повідомлень. Мені подобається комп’ютер з великим екраном.

Іноді програми не здатні працювати на маленькому екрані, іноді це не є перешкодою. І багато додатків, таких як соціальні мережі, електронна пошта, текстові повідомлення та інше ви можете запускати навіть на смарт-годинниках. Вам не потрібно мати телефон. Мені подобаються такі спрощення. Але комп’ютер, як і раніше, є серцем мого життя, тому я не розлучаюся з ним.

– Чи стане Apple найприбутковішою компанією в найближчі роки?

Я не аналізую фінансові показники і я не мислю бізнес-категоріями. Я оцінюю продукти та технології. Так, я читав про те, що Apple може стати першою компанією в світі з капіталізацією $1 трлн, так само як і Amazon. Компанії, що випускають хороші продукти, які потрібні людям, завжди мають шанс досягти успіху.

– Багато людей прямують до Кремнієвої долини, хоча тепер загострився протекціоністській рух…

Я виступаю проти будь-яких протекціоністських рухів. Абсолютно впевнений, що ми повинні бути відкриті. По своїм переконанням я частково є буддистом. Багато людей запитують мене, звідки я родом. Замість відповіді, що я з Каліфорнії, я кажу їм – з планети Земля. Я відчуваю спорідненість з усіма людьми. Навіть якщо хтось погано ставиться до мене, то я до нього ставлюся добре.

– Ким з людей ви захоплюєтеся?

Я захоплююся Джимі Морганом, художником з Діснея – він є живописцем, а не технічним мрійником. Я захоплююся будь-якою людиною, яка добре виконує свою роботу, наприклад, Ілоном Маском. Мені подобається Тім Кук та його ставлення до людей. Ми були першою технологічною компанією, де жінки отримували зарплату нарівні з чоловіками.

Зараз багато говорять про дискримінацію, але я не згоден з такими дивними поглядами в Кремнієвій долині. Я ніколи не помічав гендерної дискримінації. Хоча очевидно, що подібні диспропорції є у будь-якій галузі. Коли я повернувся в Берклі через 10 років, то виявив, що три чверті студентів були з Індії та Азії, а гендерний баланс становив «50 на 50».

– Питання наостанок: ви шкодуєте, що не грали активнішу роль в компанії Apple?

Ніколи не шкодував. Я радий тому, ким завжди був. У віці 20 років я створив власну філософію, живу і помру з цим. Мені подобаються технології, цікаві речі, незвичайні люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: TheEconomicTimes

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом