Стівен Гокінґ — крізь терни до чорних дір

В «День Числа пі», що неофіційно відзначається науково-популярною спільнотою 14 березня, надійшла сумна звістка — помер Стівен Гокінґ (Stephen William Hawking). Найвідоміший фізик-теоретик сучасності зробив вагомий внесок у розвиток астрофізики, теорії чорних дір, а також всіляко сприяв популяризації науки серед широкого загалу.

Дослідження Стівен Гокінґа переважно стосуються космології та квантової гравітації, а серед основних досягнень вважаються:

  • використання термодинаміки до чорних дір;
  • доведення того, що чорні діри «випаровуються» за рахунок явища, яке отримало назву випромінювання Гокінґа;
  • доповідь 2004 року, в якій Гокінґ виклав свою точку зору на розв’язання парадоксу про зникнення інформації в чорній дірі;
  • величезна кількість наукових праць та публікацій, які викликали гарячі дискусії та суперечки довкола тієї ж теорії чорних дір;
  • останнім часом науковець активно виступав за виважений розвиток новітніх технологій, в тому числі штучного інтелекту, оскільки безконтрольні розробки, на його думку, можуть бути небезпечні для майбутнього людства.

Книжка Стівена Гокінґа «Коротка історія часу», що вперше вийшла 1988 року, стала бестселером і витримала понад 20 перевидань англійською та 40 перекладів різними мовами світу. Книжка перебувала у списку бестселерів кількох видань понад 4 роки і потрапила до «Списку найпродаваніших книжок» світу завдяки тому, що в друкованому вигляді було продано більше 10 млн примірників. Сьогодні «Коротка історія часу» доступна онлайн українською мовою.

Стівен Гокінґ спілкувався з аудиторією через Facebook, з’являвся у епізодах різноманітних шоу та серіалів, пропонував себе на роль злочинця в одному з фільмів «бондіани», і власним прикладом довів, що фізичні обмеження тіла не є перешкодою для інтелектуальної діяльності й дослідження нових технологій. Людство, напевно, виховає ще багатьох наукових геніїв, але Стівен Гокінґ завжди буде невід’ємною частиною нашої історії. Як і чорні діри є обов’язковою складовою Всесвіту.

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році