Як розвивалася теорія змови про чипи у вакцині проти COVID-19

Практично кожен користувач інтернету стикався з теоріями змови. Розповідаємо, з чого почалася одна з найпопулярніших теорій, і як в США намагаються з нею боротися.

Як все починалось?

2 жовтня 2020 року експрезидент Дональд Трамп і перша леді США отримали позитивні тести на коронавірус. У той час в країні проходили мітинги, на яких Трамп з’являвся без медичної маски. Однак ведучий нью-йоркського радіо Шарламань-та Бог засумнівався в цій новині. «Як шанувальник теорій змови, я просто не можу повірити в це», — зауважив він.

Здавалося, ведучий складав чергову теорію прямо під час ефіру. Він заявив: президент тільки вдав, що захворів коронавірусом, щоб першим зробити щеплення і підняти свій рейтинг якраз до виборів. Потім Шарламань висловив абсолютно несподівану думку: «Мільйони вишикуються в чергу за вакциною, і бум, до Дня Подяки все отримають мікрочипи».

Тут необхідно зробити застереження: ні в одній з вакцин немає мікрочипів, немає жодного свідчення про те, що хоча б одній щепленій людині імплантували крихітний пристрій стеження.

Однак ця змова продовжує набирати обертів. Ще до COVID-19 поширення неправдивих даних про вакцини мало реальні наслідки для нашого здоров’я. Кір була практично переможена у 20 столітті, проте у 21 вона повернулася.

За словами Сета Берклі, CEO некомерційної організації Gavi: «причиною цьому послужило саме поширення неправдивої інформації про вакцини». Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що нерішучість людей стосовно вакцин — це одна з 10 основних загроз глобальному здоров’ю.

Згідно з опитуванням, проведеним в березні в США, 42% респондентів вірили принаймні в одну теорію змови, пов’язану з COVID-19.

Це опитування, проведене на замовлення некомерційною організацією Surgo Ventures, показало, що 16% американців входять в групу закоренілих скептиків, а ще 7% — сумніваються в вакцинах.

У міру того як все більше громадян вакцинуються, ця широка коаліція скептиків є серйозною проблемою для охорони здоров’я. Наступний етап вакцинації, ймовірно, буде залежати від того, як ефективно влада зможе донести до членів цієї групи правдиву інформацію.

Джордан Доу, доктор з державної лікарні Kings County, зазначає, що у відділенні невідкладної допомоги постійно обговорюють теорії змови. Із сотень пацієнтів, які роблять тест на COVID-19, кожен п’ятий питав, чи є на кінці тампона мікрочип.

Згідно з опитуванням Surgo, 1 з 14 осіб вважає, що з вакциною може бути встановлений чіп відстеження.

За результатами березневого опитування, кожен четвертий житель США вважає, що вакцина може містити мікрочип — це 69 млн осіб.

У березні 2020 року, коли кількість смертей від коронавірусу в Америці становила близько 150, фонд Білл Гейтса пообіцяв виділити $1,75 млрд на боротьбу з вірусом. Також Гейтс зайшов на Reddit AMA, щоб відповісти на питання про пандемію. У треді він припустив, що в майбутньому у всіх будуть електронні паспорти з усіма медичними записами, в тому числі й щепленнями.

На наступний день на шведському сайті, присвяченому біохакінгу, було опубліковано коментар Гейтса. Адміністратор сайту, відомий під псевдонімом CyphR, належить до товариства біохакерів, які активно виступають за вживлення мікрочипів і сподіваються, що одного разу всі громадяни будуть використовувати їх для моніторингу біометрії та перевірки особистості. Однак вони вважали, це майбутнє настане не раніше, ніж через 10 років.

Коли вони побачили коментар Гейтса про цифрові сертифікати на Reddit, то зв’язали його з проєктами, які підтримує Фонд Білла і Мелінди Гейтс. Серед них розробка невидимих ​​татуювань з квантовими точками, які дозволяють переглянути історію щеплень за допомогою смартфона.

Потім, за визнанням CyphR, сталася фатальна помилка: біохакери припустили, що кращий спосіб реалізувати ідею Гейтса — це використовувати імплантований мікрочип.

«Ми зробили те, що ми вміємо найкраще, і спробували просунути цей біохак в маси, — написав CyphR. — Як прихильники біохакінга, ми саме цим і займаємося. Ми виступаємо за впровадження біохакінгу всюди, де це можливо».

Їх заголовок запевняв: «Білл Гейтс буде використовувати імплантати мікрочипів для боротьби з коронавірусом».

Два дні потому Адам Фанін, баптистський пастор з Джексонвилю, штат Флорида, натрапив на цей запис в блозі. Ця публікація перегукувалася з його глибокою недовірою до Гейтса. Фанін перетворив фантазію біохакерів в біблійне пророцтво, про яке говорилося в Одкровенні Іоанна Богослова.

«Це не просто імплантована система ідентифікації, — каже пастор Фанін у відео. — Він буквально поклоняється цьому звірові».

Дев’ятихвилинна проповідь пастора розкрила давню і широкомасштабну теорію змови, згідно з якою мета роботи та благодійності Гейтса — скоротити населення планети. Пастор назвав відео «Білл Гейтс — мікрочипи в вакцині для боротьби з коронавірусом». Таким чином, він додав до ідеї біохакерів ще одне ключове слово: вакцина.

Відео швидко набрало 1,6 млн переглядів, що істотно перевищило статистику будь-якого іншого ролика пастора.

Потім теорія змови почала стрімко поширюватися. Все більше подібних відео стали з’являтися на YouTube і новинних сайтах. Теорію підтримали й такі попзірки, як M.I.A. і Каньє Уест.

Згодом історія обростала новими деталями. Вона демонструвала ступінь недовіри до системи охорони здоров’я, до уряду, до могутньої еліти.

13 квітня 2020 року Роджер Стоун, колишній політичний радник Трампа, відомий тим, що неодноразово брехав в Конгресі, з’явився як гість на шоу Джо Піскопо на радіостанції AM 970 в Нью-Йорку.

«Питання про те, чи зіграв Білл Гейтс якусь роль в створенні та розповсюдженні цього вірусу, є предметом активних суперечок, — заявив Стоун на шоу. — Він та інші глобалісти безперечно використовують це, щоб провести обов’язкову вакцинацію та чипувати людей».

Пізніше в той же день New York Post надала легітимності цієї історії, опублікувавши статтю під заголовком: «Роджер Стоун: можливо, Білл Гейтс створив коронавірус, щоб чипувати людей».

Незабаром і стаття, і відео пастора зібрали понад мільйон згадок на Facebook. З того часу теорія змови продовжувала поширюватися і видозмінюватися по всьому світу. Згідно з опитуванням Surgo, в січні 2021 року, кожна десята доросла особа в США вважала, що з вакциною буде імплантований чип відстеження.

Сьєрра Гамельгаард, представник Reddit, заявила, що змова існувала в надрах інтернету ще до того, як вона з’явилася на Reddit.

Але Фанін і Стоун продовжували відстоювати свою позицію. «Ідея мікрочипа для відстеження вакцинованих людей не більш божевільна, ніж ідея паспорта щеплень, — зазначив Стоун. — Перша поправка до Конституції США дає кожному американцеві право ставити під сумнів безпеку будь-якої вакцинації».

Ці заяви можна сприймати несерйозними. Однак новини про мікрочипи зараз можна знайти всюди. Військові США розробляють підшкірний датчик для виявлення вірусів, глобальний дефіцит мікрочипів, IBM розробила найменший і найпотужніший мікрочип з тих, які коли-небудь існували. Все це може ввести в оману пересічних громадян.

Як ведеться боротьба з фейковими даними?

Соціальні мережі — це джерело неправдивої інформації. Facebook заявив, що до травня платформа видалила 16 млн одиниць контенту за порушення політики дезінформації про COVID-19 та вакцини та відправила попередження на 167 млн ​​помилкових постів.

YouTube видалив 900 тисяч відео, що містять дезінформацію про коронавірус, 30 тисяч з них були присвячені вакцинам. Платформа відкрито блокує ролики, в яких стверджується, що вакцина містить мікрочипи.

TikTok також вніс у свою політику правила, що забороняють поширення медичної дезінформації на платформі.

Однак згідно з дослідженням некомерційного Центру протидії цифрової ненависті, платформи не можуть заблокувати 95% неправдивої інформації про COVID-19 і вакцини. Таким чином, люди, які шукають правдиву інформацію про вакцину, з великою ймовірністю наткнуться на брехню.

У квітні відео баптистського пастора все ще знаходилося у відкритому доступі. Представники YouTube не коментують цю ситуацію. Однак через два дні після звернення в підтримку — і через рік після розміщення відео — воно все ж було видалено.

Представники Facebook заявили, що платформа використовує машинне навчання і модерацію публікацій вже після того, як вони потрапляють у відкритий доступ.

У січні 2021 року, через рік після першого випадку зараження в США, Білий дім опублікував національний план реагування на COVID-19, який включав розширення «можливостей для швидкого виявлення дезінформації». Однак Центри з контролю і профілактики захворювань відмовилися прокоментувати, які ресурси вони залучили для відстеження неправдивої інформації та реагування.

Боббі Уотс, CEO Національної ради США з охорони здоров’я для бездомних, зазначив: щоб населення мало менше сумніву щодо вакцинації, федеральний уряд займається освітою. Однак він також не зміг відповісти на питання про те, чи є у федерального уряду інструменти для відстеження та блокування дезінформації.

Некомерційна організація Джо Смізера, експерта в галузі суспільної охорони здоров’я, створила найбільшу в країні систему відстеження дезінформації про вакцини. Проєкт VCTR зараз використовують 450 організацій, включаючи департамент охорони здоров’я Нью-Йорка.

Відстеження медичної дезінформації — відносно нова і доволі низько фінансована область суспільної охорони здоров’я. За словами Смізера, із загального потоку грошей, витраченого на дослідження, виробництво і розповсюдження вакцини проти коронавірусу з початку пандемії, «менше половини 1% пішло на будь-які дослідження або будь-які програми, спрямовані на боротьбу з дезінформацією».

Тим часом скорочення інвестицій змусило окружні та державні департаменти охорони здоров’я самостійно боротися з потоком неправдивої інформації про COVID-19. Згідно з новим прогнозом Surgo, тільки 58% відсотків населення США будуть вакциновані до квітня наступного року.

У Нью-Йорку, де теорія мікрочипів вперше набула поширення, також існує команда, яка відстежує різні чутки про вакцини й інформує населення про освітні програми.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Історія дизайнерських інновацій, що виникли внаслідок криз охорони здоров’я

Найкращі винаходи 2021 року за версією журналу Time

22 технології, за якими варто стежити у 2022 році

Як змінилися технології за 10 років і що нас чекає в майбутньому