Історія дизайнерських інновацій, що виникли внаслідок криз охорони здоров’я

У США відбулася виставка Design and Healing: Creative Responses to Epidemics, присвячена дизайнерським рішенням, розробленим під час криз у галузі охорони здоров’я у всьому світі. Близько 50 експонатів – від діагностичних наборів до інноваційних форматів лікарень – були представлені у Смітсонівському музеї дизайну Купер Хьюїтт. Що цікавого там можна було побачити – розповідаємо та показуємо у цьому матеріалі.

«Ми почали планувати Design and Healing до початку пандемії коронавірусу», — розповідає Джефф Менсфілд, керівник MASS Design Group та один із кураторів виставки.

Передбачалося, що це буде історичний огляд креативних інновацій, що з’явилися під час епідемій.

Санаторій «Пайміо», збудований у 1930-х роках під час туберкульозної кризи у Фінляндії.

Однак коронавірус змінив плани музею, і Design and Healing перетворилася на презентацію перспективних рішень при поточній глобальній кризі. «Серед іншого, виставка прагне показати ідею, що ми знаходимося в самому розпалі масштабного дизайнерського шаррета», — пояснює Менсфілд.

*Шаррет — інтенсивний сеанс спільної роботи, напрямів на пошук рішень, який зазвичай проводять архітектори.

Менсфілд вважає: вченим, дизайнерам та всім охочим необхідно мобілізуватися, щоб розробити рішення, які допоможуть зробити планету безпечнішою та здоровішою.

У період малярії в США наприкінці 1800-х років доктор Альберт Фріман Африканус Кінг запропонував звести гігантську антимоскітну сітку висотою з Монумент Вашингтону.

За словами Еллен Луптон, старшого куратора з сучасного дизайну Смітсонівського музею дизайну Купер Х’юїтт, організатори «хотіли представити продукти, за якими стоїть блискуча ідея, навіть якщо вони все ще не використовуються повсюдно».

Вентилятор із негативним тиском Shaash від бангладешської компанії Karnaphuli Industries.

Виставка також демонструє ідею про те, що в період кризи багато дизайнерів відмовляються від прав інтелектуальної власності. «Дизайнери використовують GitHub та інші платформи, щоб поділитися планами та представити продукт громадськості», — пояснює Луптон.

Проект «безвідходної» медичної форми, розроблений Даніель Ельзенер.

Наприклад, італійські інженери виклали у відкритий доступ проєкт клапана, який можна надрукувати на 3D-принтері.

За словами Менсфілда, під час підготовки до виставки з’ясувалося, що деякі рішення охоплюють не всі групи населення. Він стверджує, що спочатку охорона здоров’я мала «західне бачення», але зараз з’являється «широка кількість варіантів».

Проект StoDistante від італійської студії Caret Studio – розмітка на площі у місті Віккйо, Італія, націлена на те, щоб мешканці підтримували соціальне дистанціювання.

Найкраще цей процес демонструє різноманітність масок для лиця — є варіанти як для жінок, що носять хіджаб, так і для сикхів, які мають тюрбан. Крім цього, на виставці була представлена ​​прозора маска для глухих і слабочуючих, а також рішення в стилі орігамі, що підходить для різних форм обличчя.


Крім засобів для захисту фізичного здоров’я, Design and Healing демонструє інсталяції, присвячені психічним та емоційним потрясінням, таким як спалах синофобії (ненависть до Китаю та його культури) та вбивство поліцейськими афроамериканки Бреонни Тейлор у 2020 році. Крім того, на замовлення кураторів мультимедійний художник Семюел Стаблфілд написав заспокійливу мелодію, яка грала на виставці.

«Часто при зіткненні із кризою ми діємо в режимі виживання, — розповідає Менсфілд. — Але, серед іншого, цією виставкою ми хочемо показати ідею, що творчість і краса важливі навіть у нестабільні часи».

Він стверджує, що гарний дизайн може наповнити відчуттям комфорту та стійкості тих, хто перебуває у сильному стресі.

Менсфілд хотів би провести ще одну виставку, присвячену пандемії, щоб наголосити на рішеннях, призначених для таких спільнот, як сімейні медичні центри та центри для сільських жителів.

«Ми б показали той факт, що пандемія впливає на нас як в особистому, так і в системному масштабі», — вважає він.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: QZ

Читайте также:

Історія синтезаторів: від лампової епохи до сьогодення

Tokyo Game Show 2022 – кращі релізи з виставки

Чому спам називається спамом: несподівана історія популярного терміна

Від паперових карт до сенсорного дисплея — історія розвитку GPS в автомобілях