Як світ використовує технології відстеження контактів для боротьби з COVID-19

Коронавірус забрав життя вже понад 280 тисяч осіб по всьому світу і викликав серйозний економічний спад. Влада країн борються з ним в тому числі за допомогою технологій для відстеження контактів. Як це відбувається в різних частинах світу читайте далі у нашому матеріалі.

США

У порівнянні з рештою світу США відстають у розробці додатків для відстеження контактів. Офіційною національної системи немає, але на федеральному і навіть муніципальному рівнях діють безліч рішень.

Apple і Google планують випустити першу версію своєї системи відстеження контактів до середини травня. Вона дозволить установам охорони здоров’я створювати додатки, в які людина з позитивним тестом на COVID-19 зможе ввести свій діагноз. Потім за допомогою Bluetooth система дізнається, з ким він контактував, і повідомить цих людей про можливе зараження. Другий етап, який розгорнуть в найближчі місяці, передбачає глибшу інтеграцію з операційними системами iOS і Android, щоб менше покладатися на окремі додатки.

На початку квітня відстежувати контакти в Північній і Південній Дакоті став додаток, який раніше використовували футбольні фанати, які вирушали у далекі поїздки на чемпіонати. Він працює анонімно і використовує дані про місцеперебування, щоб відстежувати маршрути людей. Якщо у когось виявиться коронавірус, органи громадської охорони здоров’я зможуть використовувати історію переміщень, щоб з’ясувати, кого ще слід перевірити та помістити на карантин. Коли Apple і Google запустять свій інструмент, він буде інтегрований в цей додаток, йдеться на сайті уряду Північної Дакоти.

У штаті Юта додаток HealthyTogether використовує Bluetooth і дані про місцеперебування, щоб відстежувати маршрути людей і дізнаватися, з ким вони контактували. HealthyTogether також дозволяє вводити симптоми та з’єднує з центром тестування, якщо вважає, що користувач знаходиться в зоні ризику.

Стартап Nodle, який розробляв Bluetooth-додатки й в минулому, створює рішення, яке схоже на систему Apple і Google. За допомогою Bluetooth він планує відстежувати контакти користувачів та повідомляти їм, якщо вони зустрічалися з людиною, у якої підтвердився коронавірус. Це глобальний додаток, але поки він тестується в Берклі, штат Каліфорнія.

Минулого тижня губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо заявив, що штат створює «армію розшуку» для відстеження випадків захворювання COVID-19. Ексмер Нью-Йорка Майкл Блумберг і Bloomberg Philanthropies дали на це $10,5 млн.

Азія

Китай, Південна Корея і Сінгапур стали лідерами в розробці систем відстеження контактів. Влада деяких країн уже мали подібні рішення, пам’ятаючи про епідемію атипової пневмонії, що сталася 15 років тому.

Південнокорейські хакери та програмісти-самоучки почали розробку додатків для відстеження контактів ще в січні, до того, як в країні стався спалах. Наприклад, сайт Coronamap.site інформував користувачів про переміщення людей з коронавірусом в місцях, які вони відвідували. Уряд країни також розробив програму, яка використовує дані про місцеперебування громадян і відстежує, чи включений GPS на їх смартфонах. Станом на 13 квітня, цей додаток встановили близько 90% людей, що знаходяться на карантині.

Китайські технологічні гіганти теж рано втрутилися, щоб допомогти уряду стримати пандемію. Alipay і WeChat, основні канали цифрових платежів в країні, вже відстежували споживчу активність сотень мільйонів користувачів. Під час спалаху обидві компанії випустили системи QR-кодів, які дозволяють владі визначати, які люди становлять небезпеку і повинні дотримуватися карантину, а які можуть використовувати громадські місця і транспорт. Уряд широко використовує цю технологію, щоб контролювати повернення країни до нормального життя. Система призначає кожному користувачеві один з трьох кольорів — зелений, жовтий або червоний — залежно від його місцеперебування, стану здоров’я та історії поїздок. Зелений колір дає свободу пересування, а жовтий і червоний означають, що люди повинні самостійно дотримуватися карантину або відвідати карантинний центр.

Сінгапур одним з перших запустив додаток для відстеження контактів. TraceTogether почав працювати 20 березня, і до середини квітня його встановили понад мільйон з 5,7 млн ​​жителів країни. Він використовує Bluetooth, а дані обробляються на смартфонах, що робить його схожим на рішення Apple і Google.

За наполяганням прем’єр-міністра Індії Нарендра Моді, всього за 13 днів більш як 50 млн осіб звантажити додаток для відстеження контактів Aarogya Setu. Він збирає багато персональних даних і може використовувати їх різними способами, що викликало критику з боку захисників конфіденційності.

Понад два мільйони австралійців завантажили урядовий додаток для відстеження контактів, який використовує Bluetooth замість GPS-даних. За оцінками влади країни, це значно менше ніж 40% населення, яке потрібно для ефективної роботи системи.

Європа

Євросоюз розробив принципи для додатків, що відстежують. Їх встановлення повинне бути добровільним, їм потрібно схвалення національних органів охорони здоров’я, від них вимагається збереження конфіденційності та ліквідація відразу після того, як потреба в них відпаде. Ключовим фактором є функціональна сумісність, щоб відстеження могло тривати навіть тоді, коли громадяни знову почнуть перетинати кордони країн.

Ісландський додаток Rakning C-19 використовує дані про місцеперебування смартфона. Він працює у фоновому режимі та кілька разів на годину зберігає інформацію на самому телефоні й видаляє її через 14 днів. Використання даних про місцеперебування замість Bluetooth може надати органам охорони здоров’я більше даних про поширення вірусу, але також потенційно загрожує конфіденційності громадян.

Австрія і Швейцарія створюють додатки на основі підходу DP-3T, розробленого дослідниками для збереження конфіденційності користувачів. Деякі з їх принципів аналогічні підходу Google та Apple: наприклад, Bluetooth використовується таким же чином. DP-3T протилежний централізованим додаткам, які дозволяють урядам і органам охорони здоров’я зберігати дані громадян.

SAP SE і Deutsche Telekom працюють з владою Німеччини над додатком для відстеження контактів. Спочатку передбачалося, що дані будуть зберігатися на центральному сервері, але після критики з приводу відсутності конфіденційності країна вибрала децентралізований підхід, слідуючи принципам Apple і Google.

Національна служба охорони здоров’я Великобританії створює додаток, який буде централізовано зберігати інформацію, щоб у трекерів вірусу було більше інформації для роботи. Інженери NHS (National Health Service – Національна служба охорони здоров’я) змогли налаштувати наявний софт від Apple і Google, щоб Bluetooth-додаток працював навіть в фоновому режимі.

В Ізраїлі уряд наказав операторам зв’язку обмінюватися даними зі службами безпеки для відстеження контактів. В результаті влада отримала доступ до даних, які зазвичай потрібні для військових цілей. У квітні Верховний суд країни заявив, що наказ був незаконним, і уряд повинен прийняти закон, який дозволяє використовувати цю програму, або повністю закрити її.

Італійський розробник SoftMining представив додаток для відстеження контактів в березні. Незабаром після цього хакери запустили його підробки для Android зі злошкідливим кодом, здатним відкривати “чорні ходи” в смартфонах.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Bloomberg

Читайте также:

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Мобільний метавсесвіт Bondee: як він підкорив Азію і чому викликає побоювання

4 тренди у розробці мобільних додатків у 2023 році

ТОП застосунків, які активно розряджають ваш смартфон