Яким буде пошук роботи після пандемії COVID-19 — думки експертів

Пандемія COVID-19 торкнулася більшість сфер економіки. Як зміниться ринок праці після її закінчення? Які компанії продовжать наймати співробітників? Які навички виявляться найбільш потрібними? І чи стане дистанційна робота невіддільною частиною нової реальності? На ці питання відповідають представники LinkedIn, Glassdoor і Jobcase.

Ендрю Чемберлен, головний економіст Glassdoor

У лютому ситуація на ринку праці була дуже бурхливою — можливо, вона знаходилася в кращому стані, ніж будь-коли. Зараз близько третини працевлаштованих американців працюють з дому у зв’язку з пандемією COVID-19, але я не думаю, що це надовго. З огляду на, що тільки 5% співробітників працювали віддалено до пандемії, я вважаю, що в довгостроковій перспективі цей показник виявиться нижче 20% – у такого формату дуже багато недоліків. У більшості квартир немає необхідних умов для продуктивної роботи. Крім того, слід розділяти поняття «робота з дому», і «віддалена робота». Перше означає, що людина дійсно працює там же, де і живе. В рамках другого команди можуть збиратися за межами офісу для спільного розв’язання задач.

Швидше за все, потреба в офісах знизиться. Просторі опенспейси, спортивний зал і йога на поверсі будуть залучати співробітників набагато менше. Тепер роботодавцю буде простіше зацікавити працівника більш практичними речами на кшталт гнучкого графіка, хорошою медичною страховкою або пенсійною програмою. Це виявиться особливо актуальним, якщо люди змінять свої відносини з фінансами.

Також компанії будуть частіше наймати співробітників за межами мегаполісів. У будь-якому місті, де є хороший університет з програмою STEM (Science, Technology, Engineering and Math — програма з навчання студентів науці, технологіям, інжинірингу та математиці), знайдуться молоді технічні фахівці, які зможуть працювати віддалено.

Пандемію COVID-19 за своїм впливом на психіку можна порівняти з Великою депресією — тоді ціле покоління змушене було переглянути своє ставлення до фінансів. Швидше за все, поведінка нинішніх молодих фахівців щодо заощаджень та ризиків теж назавжди зміниться — люди будуть поводитися більш консервативно та обережно, підвищиться цінність стабільності та постійної роботи.

Від 30 до 40 млн осіб потрапили під скорочення, тому загостриться конкуренція за робочі місця. Щоб підвищити свої шанси в цій боротьбі, можна пройти курси ораторської майстерності, ведення переговорів, а також особистого і бізнес-маркетингу. Це навички завжди будуть в ціні, через те, що їх неможливо автоматизувати. Зараз саме час переконатися, що у вас є гідні сайт і портфоліо, які показують всі ваші сильні сторони.

Коли ми переглядаємо вакансії на Glassdoor, то бачимо, що проблеми є майже у всіх секторах. Важко знайти бізнес, який ніяк не постраждав від нинішньої ситуації. Більшість економістів очікують, що в першу чергу відновиться виробництво, тому що товари можна складувати та перепродувати. Технології та фінанси швидше за все теж пройдуть рецесію без особливих проблем. Основний удар припаде на туріндустрію, а також на магазини, які не продають товари першої необхідності, — їх відновлення може зайняти до півтора року.

Кіран Прасад, віцепрезидент по роботі з користувачами LinkedIn

До COVID-19 показники безробіття були на рекордно низькому рівні, ринок праці дійсно знаходився у відмінному стані. Ми оцінюємо його виходячи з кількості опублікованих вакансій і відгуків на них. Зараз сильно зменшилася і кількість тих, хто шукає роботу, так і тих, хто готовий її запропонувати.

Продовжують наймати співробітників компанії, пов’язані з виробництвом «заліза», нетворкінгом, громадською безпекою, освітою — тобто основними послугами, необхідними для функціонування суспільства. Через те, що ми міжнародна компанія, ми можемо відстежувати тенденції в різних країнах. Наприклад, за нашими даними, економіка Китаю продовжує рости й в цей час майже повернулася до рівня до COVID-19 як за кількістю опублікованих вакансій, так і за кількістю найманих працівників.

Я думаю, що віддалена робота з нами надовго. Людство і так поступово рухалося в цьому напрямку, а ситуація з COVID-19 тільки прискорила цей процес. У США різко виріс інтерес до віддаленої роботи. Частка таких вакансій на LinkedIn в період з першого тижня березня до останнього тижня квітня зросла на 91%. Багато компаній зараз думають: а що, якщо цей формат і правда працює? Здобувачі пробують працювати з дому, і часто цей досвід виявляється дуже успішним.

Згідно з Індексом довіри персоналу на LinkedIn, 55% респондентів вважають, що їхня галузь може ефективно працювати в віддаленому форматі. Раніше цей показник був істотно нижче. В окремих областях цифри вражають ще сильніше: понад 75% працівників, зайнятих в розробці програмного забезпечення, фінансах і медіа, підтримують ідею віддаленої роботи. Є сектори, де рівень оптимізму нижче середнього: охорона здоров’я — 48%, виробництво — 41%. Найбільший опір віртуалізації показав ритейл, де тільки 29% респондентів вважають, що індустрія може процвітати при віддаленій роботі.

Важливо ще й те, що дистанційна робота дозволяє перерозподіляти можливості. Раніше багатьом доводилося переїжджати, щоб отримати відповідну посаду. Розвиток віддаленої роботи дасть більше можливостей жителям різних регіонів.

Вражає рівень громадської підтримки працівників, які постраждали від пандемії. Наприклад, компанії публікують списки звільнених ними співробітників з повідомленням про те, що шукають цим людям нову роботу і готові за них поручитися.

Фред Гофф, CEO Jobcase

Я працюю на ринку праці вже 11 років і спостерігаю таку картину вперше. Зазвичай при зростанні безробіття — навіть досить різкому — люди починають активно шукати нову роботу. Цього разу знизилася і кількість пропозицій, і кількість претендентів. З одного боку, всі сидять вдома, тому роботодавцям складно запрошувати людей на співбесіди. З іншого — люди отримують пристойні субсидії від уряду, тому рівень їх занепокоєння менше звичайного.

Швидше за все, в майбутньому ми побачимо зростання пропозицій для незалежних підрядників і зменшення кількості штатних співробітників, а також тенденцію до більш частої зміни роботи. Крім того, багато процесів будуть автоматизовані, що викличе скорочення робочих місць. У Jobcase ми намагаємося в таких ситуаціях пропонувати співробітникам інші завдання, але в деяких компаніях це неможливо. На жаль, основний збиток від цих тенденцій припаде на частку найменш захищених верств населення, які стикаються з труднощами вже зараз.

Півроку тому я був упевнений, що для забезпечення продуктивності компанії необхідний весь її штат, але ці погляди довелося переглянути — і не мені одному. Сьогоднішній показник безробіття (який, як мені здається, трохи відстає від реального стану справ) становить близько 14,7%. Але якщо подивитися на цифри по афроамериканцях або іспаномовних працівників, цей рівень вже наближається до 20%, — ті хто страждають від бар’єрів в нашому суспільстві, беруть на себе удар першими. Навіть в загальному штормі у нас різні човни.

Але є речі, які вселяють оптимізм: це увага, яка приділяється людям, які втратили роботу, а також пропозиції щодо їх перепідготовки та підвищення кваліфікації. Ця проблема існувала і раніше. Тепер вона збільшилася настільки, що почала привертати увагу і ресурси — а значить, шанси на успіх зростають.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Після WeWork: яке майбутнє чекає на коворкінги?

Три тренди від футурологів з найму спеціалістів у 2023 році