Найкращі винаходи 2021 року за версією журналу Time

Журнал Time опублікував список зі 100 найкращих винаходів 2021 року. Ми розповімо про деякі з них і відзначимо помітні тренди у науці та технологіях.

11 листопада журнал Time опублікував список 100 винаходів року, які «роблять світ кращим, розумнішим і веселішим». «Номінантів» для нього обирали не лише редактори та кореспонденти видання по всьому світу, а й читачі Time, а самі винахідники могли подати заявки через онлайн-форму на сайті. Редакція журналу оцінила всіх претендентів за кількома факторами — креативності, ефективності, амбіційності та можливого впливу на індустрію.

В результаті було сформовано список, в якому простежується низка трендів. Наприклад, на ресайклінг — від виробництва багаторазових коробок для пересилання товарів поштою (зростання обсягів доставки різноманітних товарів створює нові екологічні виклики) до іграшок з вторинної сировини (так, компанія Lego почала виготовляти деталі конструктора з переробленого пластику). Або на розробку рослинних аналогів тваринного білка (таких, як рослинний тунець Kuleana Tuna і рослинна курка Upside Chicken). А також на появу складнішого програмного забезпечення, пов’язаного зі штучним інтелектом, доповненою та віртуальною реальністю, 3D-моделюванням (наприклад, NVIDIA Omniverse – платформа для спільної роботи у віртуальному середовищі та фізично коректного моделювання в реальному часі) та все більш потужних процесорів (наприклад, Cerebras CS-2 AI System, призначений для швидкої роботи програм, що залучають штучний інтелект).

Про деякі інші тренди — у цій добірці.

Вакцини

Насамперед йдеться про вакцини Pfizer-BioNTech, Moderna та Johnson& Johnson–Janssen, які були створені для боротьби з пандемією COVID-19. Вони допомогли зменшити кількість хворих на важку форму коронавірусу та знизити кількість госпіталізацій та смертей. Однак з поширенням нових варіантів вірусу, наприклад delta, вони справляються поки що не так ефективно.

Ще одна важлива вакцина, яка отримала місце у списку, — Mosquirix Malaria Vaccine проти малярії, яка цього року схвалила ВООЗ після тривалих клінічних випробувань. На її створення пішло понад 30 років. Її ефективність становить 30%, до того ж Mosquirix Malaria Vaccine поки що не може гарантувати повний захист від малярії та всім щепленим знадобляться додаткові ін’єкції для тривалого ефекту. Проте схвалення цієї вакцини — важливий крок у боротьбі із захворюванням, яке щороку забирає життя близько 400 000 осіб, 67% яких — діти до п’яти років.

Космічні технології

Не перший рік список кращих винаходів входять проєкти у сфері космічних технологій. Цього року до нього, наприклад, потрапив багаторазовий космічний корабель для суборбітальних польотів New Shepard, створений компанією Blue Origin Джеффа Безоса. Компанія планувала запустити суборбітальні рейси ще у 2019 році, проте через пандемію графік змістився. Перший пілотований політ мандрівників на капсулі, що стартує за допомогою багаторазової одноступеневої ракети-носія, пройшов 20 липня 2021 року — у річницю висадки Ніла Армстронга та Базза Олдріна на Місяць. Пасажирами New Shepard стали сам Джефф Безос, його брат Марк Безос, 82-річна льотчиця Уоллі Фанк та 18-річний Олівер Дамен із Нідерландів.

Ще один космічний проєкт у списку Time — Space Stargate від компанії Relativity. Це виробнича лінія з кількох гігантських (за твердженням компанії, найбільших у світі) 3D-принтерів, здатних надрукувати багаторазову ракету Terran 1.

Винаходи для людей з інвалідністю

Технології покликані зробити світ більш інклюзивним. Наприклад, Synchron Stentrode – перший у своєму роді моторний нейропротез. Він являє собою пристрій-імплант, який вживлюється в мозок і відновлює або посилює його функції. Головна мета Synchron Stentrode — допомогти пацієнтам із паралічем знову набути функціональної незалежності.

Nike GO FlyEase (на фото) — це кросівки, які можна надіти, не використовуючи руки, їх уже встигли оцінити кілька спортсменів-паралімпійців. Натхненником цієї моделі став Метью Уолцер, юнак із ДЦП, який влітку 2012 року відправив до Nike листа. Він розповідав, що через м’язові болі може носити тільки спортивне взуття, але йому важко справлятися зі шнурками та іншими застібками: «У 16 років я можу повністю одягтися, але батькам все одно доводиться зав’язувати мені черевики». Компанія залучила Уолцера до розробки взуття, яке легко вдягнути навіть людині з інвалідністю.

Інші винаходи зі списку Time — OrCam Read (камера для людей з інвалідністю зору, яка озвучує текст) і компактні інвалідні коляски Revolve Air.

Дизайн

Деякі винаходи зі списку Time — це технології та об’єкти, які змінюють наше уявлення про дизайн та мистецтво.

Illusory Material – це технологія проєктування об’єктів промислового дизайну. Створена групою дизайнерів та вчених з Массачусетського технологічного інституту методика розширює можливості 3D-друку та дозволяє створювати об’єкти складних форм із фантазійними текстурами з нових полімерних матеріалів.

Infinite Objects NFT Video Print – рамка для творів цифрового мистецтва, завдяки якій можна помістити NFT в інтер’єр.

До сфери ігрового дизайну можна віднести Playdate (на фото) — консоль у стилі 1980-х з незвичайним контролером у формі держака, що крутиться.

Навчальні іграшки

Це іграшки, які не лише розважають, а й залучають дітей до STEM — науки, техніки, інженерії. Наприклад, іграшковий робот-автомобіль Sphero Indi (на фото): будуючи для нього лабіринти, дитина вчиться складати алгоритми, що потім може стати в пригоді на уроках програмування. Схожий принцип лежить в основі роботи іграшкового потягу Intelino Smart Train, траєкторію якого потрібно вибудовувати в спеціальному додатку для телефону. А іграшкова роборука Mega Cyborg Hand від компанії Thames & Kosmos (її співзасновниця – директор наукового центру) знайомить дітей із робототехнікою та допомагає вивчити основи інженерії.

Штучний інтелект

Обробляти великі масиви інформації та помічати дрібниці в різних сферах все частіше допомагає штучний інтелект. Percepto AIM (на фото) – система автономного моніторингу промислових об’єктів, наприклад, заводів. Роботи-собаки та дрони, якими можна керувати віддалено, перевіряють приміщення замість реальних працівників, повідомляючи про можливі загрози та знижуючи ризик подій. У SupPlant штучний інтелект керує поливом полів, підвищуючи врожайність та заощаджуючи воду. А Caption AI – програмне середовище, в якому штучний інтелект допомагає лікарям виявляти аномалії на знімках УЗД.

Товари для батьків

Багато винаходів зі списку Time покликані полегшити життя батьків (і тих, хто поки що не хоче ними ставати). Це і дорожні валізи, що перетворюються на дитячі колиски, і пляшечки-непроливайки. Компанія Elvie створила молоковідсмоктувач-невидимку (на фото), який не помітний під одягом і може бути використаний матерями будь-де. Підприємець Едді Гудрі розробила пеленальні столики для публічних просторів — із вбудованим ультрафіолетовим дезінфектором. А компанія Emme придумала розумну пігульницю для протизаплідних засобів — щоб точно не забути випити таблетку.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Time

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному