Вітаміни, надруковані на 3D принтері — як проєкт Nourished персоналізує корисні добавки

Мелісса Сновер (Melissa Snover) регулярно приймала вітаміни, ретельно підібрані по її потребам. Однак складати необхідні комбінації було непросто, через те, що вітаміни доводилося купувати окремо. До того ж пакування зазвичай містили різну кількість таблеток і продавалися в різних магазинах.

Незручності спонукали Сновер заснувати власну компанію з виробництва кастомізованих вітамінів Nourished. Покупці можуть підібрати індивідуальний набір, який буде виготовлений на 3D-принтері за допомогою запатентованого методу.

Готовий продукт являє собою веганський мармелад без цукру, розділений на шари для кожної поживної речовини та розрахований на щоденне приймання. Клієнти отримують пакування з запасом на три місяці. У березні Nourished виготовила і відправила близько 15 тисяч замовлень.

Підібрати необхідну комбінацію дуже просто. Для цього можна пройти тест на сайті. Він враховує наявність алергії у клієнта, чи носить він окуляри або контактні лінзи, а також якої дієти та способу життя дотримується. З відповідей алгоритм генерує рекомендації по кращому поєднанню семи корисних інгредієнтів з 30 можливих. Доступні варіанти розділені на три категорії.

  • Вітаміни (наприклад, вітамін C для здорових кісток, цинк для зміцнення імунної системи та фолієва кислота для підтримки рівня еритроцитів в крові).
  • Рослинні суперфуди (наприклад, женьшень і екстракт імбиру).
  • Корисні добавки (Scutell’up – так в Nourished називається рослина шлемник (Scutellaria), що покращує настрій, і гриб кордицепс для відновлення м’язів).

Фабрика Nourished, в якій проходить процес 3D-друку, розташовується в місті Бірмінгем, Англія. Сім вибраних поживних речовин поміщаються в сім картриджів для 3D-принтера з повністю веганським складом: пектин, клітковина та загущувач з яблук і лимонів. В результаті виходить мармелад вагою 10,5 грамів, що складається з семи спресованих шестигранних шарів.

Сновер визнає, що таке число було вибрано ненауковим способом: коли їй прийшла ідея зі створення мармеладу, вона брала за сім вітамінів в день. Але є і більш наукові обґрунтування. В ході опитувань по Великобританії компанія виявила, що в середньому люди приймають по п’ять-сім різних вітамінів щодня.

У 2015 році Сновер запустила надрукований на 3D-принтері мармелад без вітамінів і створила запатентований 3D-принтер для харчових продуктів. Він був схвалений Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США та Агентством продовольчих стандартів Великобританії. Це підприємство під назвою Magic Candy Factory створювало такі цікаві кондитерські вироби, як мармеладна Ейфелева вежа. У процесі її виготовлення використовувалися веганські загущувач і технологія Nourished.

У січні 2020 року продукція Nourished була запущена в Великобританії, а в листопаді 2020 року — в США в рамках материнської HealthTech-компанії Remedy Health, яку Сновер заснувала у 2019 році. Нещодавно Remedy Health оголосила про те, що отримала $11 млн в рамках фінансування серії A.

За словами Сновер, текстура вітамінного мармеладу нагадує жувальні цукерки Sour Patch Kid. Однак, на відміну від мармеладу з желатином, він не твердне з часом. Смак може бути як солодким, так і кислим, а в якості підсолоджувача використовується цукровий спирт ерітрітол.

Смак мармеладу Nourished також залежить від інгредієнтів. Деякі поживні речовини зовсім не мають запаху і смаку, а інші виділяються досить різким ароматом, який необхідно приховати за допомогою цитрусових добавок. Серед таких: антиоксидант ресвератрол, який отримують зі шкірки винограду і ягід.

Сновер визнає, що важко перевірити, як саме будуть працювати вітаміни після вживання. Особливо через те, що кожен з них діє по-різному. Наприклад, вітамін B12 приносить прилив енергії швидше в порівнянні з іншими. Однак на відміну від звичайних вітамінів, які виробляються гуртом, довго зберігаються в магазині та можуть втратити свіжість, продукція Nourished, як правило, зберігає свої властивості, через те, що відправляються по Великобританії та США відразу після виготовлення.

В цьому році компанія запустила лінійку дитячих вітамінів Nourished Kids, які виготовляються за тією ж формулою. Для підбору інгредієнтів клієнтам також пропонується пройти опитування, вказавши схильність дитини до неуважності та скільки часу він проводить за комп’ютером. В кінці року компанія планує випустити індивідуальні протеїнові батончики, які також будуть друкуватися на 3D-принтері.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Інтернет майбутнього: як Web дуже скоро змінить нашу реальність