6 найдивовижніших речей, які були надруковані на 3D-принтері в 2018 році

Ажіотаж навколо 3D-друку потроху зменшується, та все ж таки 3D-принтери час від часу стають причиною певних сенсацій. Компанії-виробники використовують ці технології для зниження ваги кінцевого пристрою та економії коштів. Архітектори провели ряд експериментів по друку цілих будинків, і ці експерименти розширили межі того, на що здатний 3D-принтер. Тож нумо подивімось, якими є найбільш цікаві досягнення 3D-друку у 2018 році.

Сталевий міст

Представлений  на Нідерландському тижні дизайну у 2018 році, друкований пішохідний міст MX3D буде встановлений в Амстердамі вже у 2019-му. Хоча проект стартував майже чотири роки назад, розробники повідомили, що виготовлення мосту може бути завершене за півроку. Спочатку 12-метровий міст планували  «друкувати» прямо на місці, над водою, але логістичні та екологічні проблеми зупинили такий намір. Замість цього, міст побудували в одному з цехів компанії й тепер планують транспортувати на місце призначення.

3D-друковані будинки

У цьому році відбулися дивовижні експерименти з використанням 3D-друку для будівництва. У березні стартап під назвою Icon заявив, що зможе «надрукувати» будинок площею 650 квадратних футів (60 квадратних метрів) за час від 12 до 24 годин. Перший будинок з використанням технології Icon був відкритий на фестивалі South by Southwest (SXSW) в Остіні, штат Техас. У жовтні стартап оголосив про отримання фінансування у розмірі $9 млн, яке піде на розширення друкованих проектів. А наступного року технологічний університет Ейндховена відкриє для жителів перший з п’яти запланованих 3D-друкованих будинків.

Дослідники намагаються друкувати будинки на 3D-принтерах вже давно, про перші спроби було відомо ще у 2012 році. Але інженерів непокоїть питання, скільки потрібно часу, щоб застигли стіни або що робити, коли вийде з ладу обладнання. Тому сприймайте обіцянки стартапу з певним ступенем недовіри. Звичайно, багато перешкод вже подолано, але чимало ще залишилося.

Мільйонний компонент в автомобілях BMW

У той час, як 3D-друк все ще шукає застосування на виробництві, деякі відомі компанії, в тому числі з аерокосмічної галузі, вже використовують його. Компанія BMW відзначила головне досягнення цього року: мільйонний компонент, створений у серійному виробництві з 2010 року. Зокрема, мова йде про напрямні для бокового вікна в BMW i8 Roadster, виготовлені на принтері HP 3D. Компанія експериментувала з цією технологією з 1990 року при створенні прототипів і експериментальних розробок, але масове використання у виробництві почалося лише останні вісім років. BMW підрахувала, що в цьому році вона виготовить понад 200 тисяч друкованих на 3D-принтері компонентів.

Запуск рефабрикатору

У листопаді на Міжнародну космічну станцію доставили нову систему 3D-друку, і це дуже незвичайна система. Окрім роботи з вже готовим новим матеріалом, Refabricator може перетворювати старі пластикові деталі в нитку, так званий філамент, тобто пластичний матеріал, необхідний для виготовлення нових деталей. Більшість операцій на принтері будуть контролюватися з Землі на час тестування.

Завдяки цьому експерименту вчені перевірять доцільність використання принтерів в космічних подорожах. Якщо астронавти зможуть багаторазово використовувати пластик для 3D-друку, це допоможе обмежити обсяг матеріалів, які вони потребують у космосі. Також це допоможе зробити тривалу подорож більш реальною.

Пластикові об’єкти з автотрекінгом, надруковані на 3D-принтері

Використовуючи 3D друк, дослідники університету Вашингтона створили предмети, такі як пляшки для пігулок, або протези, що можуть надсилати інформацію про те, як вони використовуються – без необхідності в батарейках.

Антени, вбудовані в друковані об’єкти, активуються, коли об’єкт переміщується певним чином, наприклад, коли пляшку з таблетками відкривають або закривають. Відмінності у передачі сигналів з двох антен дозволяють генерувати зразок коду, який несе відповідну інформацію. Дослідники вважають, що їхня система може поліпшити інші технології, оскільки дозволяє точно контролювати, як люди використовують певні пристрої. Важливо також, що не треба турбуватися про те, що пристрій попав під воду або вичерпались батареї.

Наступне завдання команди – зменшити розміри прототипів, щоб їх можна було інтегрувати в корисні повсякденні предмети.

Сімейні свята

Цікавий тренд, який набирає популярності – друк різних речей для сімейних свят. Наприклад, вже відомі випадки, коли ентузіасти друкували на 3D-принтері весільні букети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: TechnologyReview

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

Розумні сонцезахисні окуляри для мотоциклістів від BMW