Українці можуть подати заявку на участь в конкурсі енергозберігаючих проектів від Євросоюзу

Цього року українські вчені отримали можливість долучитися до співпраці з європейською науковою спільнотою, не виїжджаючи на постійно з України, – починає працювати рамкова програма Horizon 2020.

Вже зараз на сайті програми є оголошення про ті напрямки досліджень, які цікаві Євросоюзу, і перераховані проекти, які приймають заявки на участь в червні. В цілому будуть розроблятися проекти таких загальних тематик:

  1. Конкурентноздатна низьковуглецева енергія.
  2. Дослідження та інновації енергоефективності.
  3. Енергоефективність – ринковий підхід.
  4. “Розумні” міста і громади.

Для вітчизняних фахівців, зокрема, можуть бути цікавими теми:

Нові рішення інформаційно-комунікативних технологій для підвищення енергоефективності (Тема: ЕЕ-11-2015)

Передбачає створення інноваційних ІТ-екосистем, які будуть розробляти сервіси для обробки інформації від споживачів енергії (наприклад, через соціальні мережі) або отриманих з датчиків (наприклад, смарт-лічильників, соціальних медіа). Це дасть мотивацію і підтримає зміни у відношенні громадян до енергоефективності та застосуванні сучасних технологій.
Очікуваним ефектом в цій темі є системне споживання енергії та виробництво і зниження викидів від 15% до 30%. Краще розуміння споживача і взаємодії в галузі енергоефективності.
Бюджет теми – €21,850,000.

Технологія для централізованого теплопостачання та охолодження (Тема: ЕЕ-13-2015)

Націлює на необхідність розробляти та впроваджувати інтелектуальні системи за допомогою рішень смарт-обліку та контролю для оптимізації споживчих можливостей і використання декількох енергетичних ресурсів, в тому числі утилізації тепла, теплових насосів, зберігання тепла, когенерації та інтеграції відновлюваних джерел енергії, а також розгортання рішення для інтеграції інтелектуальної теплової мережі з розумними електромережами.
Очікуваним ефектом має бути зменшення споживання енергії на опалення приміщень та нагрівання води від 30 до 50% в порівнянні з сьогоднішнім рівнем.
Бюджет теми – €21,850,000.

Підвищення енергетичної ефективності існуючих будівель шляхом запровадження інновацій та створення ринку для капітального відновлення (Тема: EE-05-2015)

Тематикою повинні охопити всі види будівель. Основна увага повинна зосереджуватись на існуючих найбільш неефективних будівлях, оскільки вони являють собою великий ощадний потенціал. Пропозиції повинні створювати синергію шляхом включення принаймні одного з наступних трьох елементів:

  • впровадження інноваційних процесів та матеріалів в будівельний сектор для поліпшення пропозиції шляхом створення первинного ринку;
  • розробка, тестування та/або реалізація положень, стандартів якості, механізмів контролю для подолання розриву між очікуваною та фактичною енергетичною ефективністю;
  • сприятливі умови для фінансування повної реконструкції будівель (у тому числі шляхом інноваційних процесів та інноваційної діяльності).

Бюджет теми – €54,300,000.

Дедлайн усіх проектів: 4 червня 2015 року.

Нещодавно ми публікували зведений перелік, що допоможе вам знайти найближчий пункт здачі відпрацьованих елементів живлення всіх видів, а також люмінесцентних ламп.

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим