Ілон Маск показав оновлений нейроінтерфейс Neuralink

Декілька днів назад Ілон Маск провів другу публічну демонстрацію технології Neuralink. В ході презентації він представив перероблену версію нейроінтерфейсу, відповів на питання і показав результати роботи на двох свинях — їм успішно імплантували чіп та зчитували мозкову активність.

Він заявив, що в першу чергу Neuralink призначений для лікування захворювань, таких як параліч, деменція і хвороба Альцгеймера. Презентація спрямована на пошук талановитих фахівців для роботи над проєктом, а не збір інвестицій, зазначив Маск.

Мільярдер порівняв нову версію Neuralink з іншими нейроінтерфейсами та минулим прототипом — за його словами, попередня версія з зовнішнім завушним передавачем була занадто громіздкою.

 

Тепер вся електроніка розміщена в чіпі, розміром 23×8 мм — він отримав назву Link.

Link поміщається під шкіру і крізь череп підключається нитками до мозку. Чіп повністю ховається після імплантації та не відчувається власником, зливається з кісткою черепа і його не видно зовні.

  • Новий чіп більш функціональний та продуктивний, ніж всі попередні моделі нейроінтерфейсів. Наприклад, він може транслювати музику і працювати з різними пристроями по Bluetooth-з’єднанню.
  • Число електродів для передачі інформації від нейронів зменшилася з 3072 до 1024.
  • Зчитування активності мозку відбувається всередині чіпа, а дані з чіпа і на чіп передаються по бездротовому зв’язку — буде розроблено мобільний додаток для управління Neuralink. Радіус дії — до 10 метрів.
  • Основне завдання команди — створити довговічний пристрій, який зможе працювати без деградації десятки років.

Пристрій працює без підзарядки весь день, заряджається за ніч за допомогою магнітного зарядного пристрою.

Бездротова зарядка схожа на зарядний пристрій Apple Watch

Імплантацію чипа проводить повністю автоматичний робот-хірург — він просвердлює в черепі невеликий отвір і підключає Link до мозку через гнучкі нитки.

Маск обіцяє, що операція буде проводитися протягом години та може бути виконана без анестезії. При операції немає ризику пошкодження тканин і нервової системи, а покинути клініку можна буде в той же день.

Після операції місце оперативного втручання заростає, а оточення навіть не буде підозрювати, що у людини встановлено нейроімплантат.

Роботу пристрою Маск показав на двох свинях, яким успішно імплантували чіпи за два місяці до демонстрації.

«Це як Fitbit з маленькими проводами у вас в черепі. Перед вами здорова і щаслива свинка з імплантом, який стоїть вже пару місяців і відмінно працює» — Ілон Маск

Видалення імпланта не впливає на функції нервової системи: однієї зі свиней чіп видалили, тварина продовжує себе добре відчувати. Тому Neuralink можна якщо є бажання видаляти або оновлювати на більш актуальну модель без шкоди для здоров’я.

Під час презентації на екранах демонструвалися показники мозкової активності свині: чіп відстежував активність центру дотику мозку тварини та реагував на дотики п’ятачка до об’єктів.

Інтерфейс може тонко працювати з нервовою системою. Наприклад, коли свиня знаходила п’ятачком їжу, чіп фіксував пікову активність нейронів.

Поки Маск продемонстрував тільки читання сигналів мозку, але в перспективі Neuralink планує, щоб пристрій міг не тільки зчитувати, але і записувати інформацію — в лікувальних цілях.

Захворювання, які може лікувати нова технологія.

Маск заявив про те, що в липні 2020 року Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) відзначило Neuralink, як інноваційний продукт. Поточні тести безпеки показують максимальні оцінки у всіх категоріях.

Компанія готується до перших тестів на людях і чекає проведення перевірок і видачі дозволів та ліцензій.

У Twitter Neuralink можна поставити питання команді по роботі пристрою.

Після презентації команда Neuralink відповіла на кілька запитань журналістів. Деякі тези:

  • Чіп безпечний для встановлення, він зроблений по 6-нанометрових техпроцесах. Це не фінальний продукт, пристрій буде поліпшуватися.
  • Швидкість читання і запису з чіпа і на чіп буде непорівнянна з затримками на ПК. Затримка на прототипі — менше наносекунди.
  • В майбутньому чіп можна буде використовувати для управління Tesla — наприклад, подумки покликавши машину зі стоянки.
  • Чіп підтримує API для розробки додатків.
  • Neuralink можна буде використовувати для управління в іграх. Маск пообіцяв, що чіп буде підтримувати StarCraft і не тільки.
  • Команда планує, що можна буде використовувати додатковий імплант, який допоможе відновити роботу всієї нервової системи. Швидкість передачі інформації дозволить людям з паралічем повноцінно ходити та рухатися без додаткової допомоги — тільки силами нервової системи.
  • Імплант дозволить працювати з системою пам’яті, в тому числі м’язової.
  • Свиней використовували для тестів з двох причин: вони схожі на людей і дуже люблять їжу.
  • Технологія має величезний потенціал у всіх сферах діяльності: від розробки в нейропросторі до симуляції зору для сліпих людей.
  • Чіп і його установка спочатку «буде доволі коштовною, але ціна швидко знизиться» — до декількох тисяч доларів, включаючи операцію.

Повну трансляцію оригінальною мовою можна подивитися нижче

Трансляцію з перекладом на російську нижче

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature