Добірка біотехнологічних стартапів за якими варто стежити

Сфера нейротехнологій містять в собі нейрокомп’ютерні інтерфейси, нейропротезування, нейростимуляцію, нейромоніторинг та пристрої для імплантації, які призначені не тільки для підвищення активності нервової системи, але й для розширення її можливостей.

Ми зробили добірку від CB Insights про компанії, що займаються нейротехнологіями на ранніх та середніх етапах, що працюють з нейропротезами та нейростимуляторами.

Kernel

Kernel — компанія, що розвиває нейро’компютерний інтерфейс на ранній стадії. Kernel створив засновник компанії онлайн-платежів Braintree та OS Fund Брайан Джонсон (Brian Johnson). Спочатку компанія фокусувалась на розробці протезів для поліпшення пам’яті, які дозволили б створювати зовнішні склади зберігання і як наслідок – завантажувати людську пам’ять у гіпокамп. Наразі Kernel працює над способом змірювання та стимуляції електричних імпульсів багатьох нейронів одночасно. Технологія буде використовуватися у клінічних умовах при таких захворюваннях, як депресія або хвороба Альцгеймера.

Dreem

Dreem (раніше Rythm) заснована у Франції, а зараз базується в Сан-Франциско. Це стартап у сфері нейротехнологій, який займається розробкою переносного пристрою для відстежування сну. Пристрій використовує електроди ЕКГ для моніторингу та аналізу розумової діяльності під час сну. Потім воно використовує «технологію кісткової прохідності» для модуляції розумової діяльності, видаючи ледь помітні звуки у певний час, які, як стверджує компанія, покращує загальну якість глибокого сну.

Пристрій з’єднаний із додатком, який зображає усі показники сну та персональні рекомендації, засновані на звичках користувача.

Thync

Thync розробили невеличкий переносний пристрій, який кріпиться до задньої частини шиї та використовує нейростимуляцію для боротьби зі стресом та покращення сну. Найкращий продукт компанії — Thync Relax Pro використовує низький рівень електростимуляції для активації нервових клітин в голові та шиї. За даним компанії, ці нервові клітини зв’язують ділянки мозку з метою контролю рівня стресу та якості сну. Продукт призначений для користувачів, які страждають від частого стресу та мають проблеми зі сном.

Halo Neuroscience

Halo Neuroscience розробила пристрій під назвою Halo Sport. Він посилає електричні імпульси щоб підвищити ефективність фізичної підготовки. Продукт заснований на концепції нейропраймінгу, тобто використовує електричну стимуляцію для підвищення пластичності у мозку. За даними компанії, спільно з фізичною підготовкою це приводить до збільшення сили, витримки та м’язової пам’яті. У травні 2018 року USA Cycling заявив про співробітництво з Halo, стартап допомагав компанії у навчанні своїх велосипедистів.

Synchron

Synchron розробляє пристрій, що імплантується під назвою Stentrode. Він розроблений для паралізованих пацієнтів та сприяє відновленню нейронних зв’язків між мозком та паралізованими кінцівками. Ця система містить в собі невеличкий гнучкий пристрій, який може проходити через судини головного мозку, дозволяючи йому імплантувати у мозок та інтерпретувати електричні дані, які генерують нейрони. Зараз компанія готується до клінічних досліджень на ранніх етапах, аби оцінити безпеку та придатність пристрою, що забезпечує пацієнту контроль над своїм мозком. Засновник та гендиректор Synchron, доктор Томас Окслі, був названий лауреатом премії Advance Life Sciences Award 2018 за свою роботу над пристроєм.

BrainCo

BrainCo – це продукт Гарвардської інноваційної лабораторії, що спеціалізується на нейрокомп’ютерних інтерфейсах, які можна носити. Основною продуктивною лінійкою компанії являється серія Focus, яка пропонує пов’язки для ігор, фітнесу та ігор з контролем свідомості. BrainCo також розширилися до протезування, працюючи над проектом під назвою BrainRobotics. Компанія розробляє роботизовану протезну руку, що може керуватися розумом користувача. Використовуючи машинне навчання та електроміографію, яка вимірює сигнали мозку до різних груп м’язів, протезний продукт BrainRobotics на даний час здатен відтворювати шість різноманітних жестів руками.

Neurable

Neurable розробляє комп’ютерно-мозкові інтерфейси, що дозволяють людям керувати програмним забезпеченням та пристроями, використовуючи тільки свою мозкову активність.
Програмне забезпечення використовує методи машинного навчання, аби скоротити час затримки між аналізом нейронної активності та результатом. Нова модель гарнітури Neurable використовує шість сухих електродів. Для калібрування потрібно дві хвилини, що по суті являється значним покращенням, у порівнянні з попередньою версією, де використовувалися 32 вологі електроди для контролю активності мозку і процес калібрування тривав 30 хвилин. Хоча в кінцевому результаті компанія планує надавати свій продукт пацієнтам, які не здатні виражати свої думки, проте вона з самого початку була орієнтована на ігрову індустрію віртуальної та доповненої реальності.

Neuralink

Neuralink — секретний проект Ілона Маска (Elon Reeve Musk). Компанія працює над створенням мозкових імплантів для прямого зв’язку людського мозку з комп’ютером. Neuralink взяла у штат до себе різносторонню команду інженерів – від молодого експерта по нейрокомп’ютерному інтерфейсу Макса Ходака до провідного нейрохірурга Бена Раппорта. Хоча інформація про їх конкретний підхід лімітована, відома мета компанії – створити штучний інтелект, який стане розширенням для людського мозку, створивши симбіотичні відносини між людиною та штучним інтелектом. Маск викликав ажіотаж після натяку на роботу, яку було проведено в Neuralink під час появи на подкасті Joe Rogan Experience у вересні 2018 року. В інтерв’ю він сказав про те, що нова технологія «допоможе будь-кому, хто хоче мати надприродне сприйняття».

Flow Neuroscience

Flow Neuroscience використовує стимуляцію мозку для лікування депресії. Компанія розробила гарнітуру, яка забезпечує транскраніальну стимуляцію постійним током (tDCS) в лоб. Така стимуляція, за думкою засновників компанії, знищує дисбаланс нервової активності у лобній долі, яке спостерігається у людей з депресією. Пристрій з’єднується з додатком на смартфоні, який проводить користувача через шеститижневу оздоровчу програму. Використання неврологічної електростимуляції для лікування депресії на сьогодні не новина, але якщо FDA випустить гарнітуру Flow для комерційного продажу у США, вона стане першим продуктом з технологією tDCS для лікування депресії без рецепта та без необхідності у спостереженні лікаря.

Cognixion

Заснована у 2014 році, Cognixion намагається розробити продукти, котрі полегшать спілкування людей з мовними патологіями, за допомогою штучного інтелекту та доповненої реальності. Перший програмний продукт компанії – додаток під назвою Speakprose, наразі доступний для пристроїв iOS. Cognixion також працює над декількома іншими технологіями, включаючи інтерфейси управління мозком.

Bitbrain Technologies

Bitbrain Technologies заснована у 2010 році командою дослідників з Університету Сарагоси на північному сході Іспанії. Компанія займається дослідженнями та розробками декількох нейротехнологічних продуктів, включаючи технології сенсорів мозку. Наприклад, пристроям ЕЕГ, нейроконфігураторами транспортних засобів та нейромаркетингом, що керується штучним інтелектом, функція якого полягає в забезпеченні розуміння мотивації користувачів.

Paradromics

Орієнтуючись на нейрокомп’ютерні інтерфейси, Paradromics розробляє нейропротези, для пацієнтів з обмеженими можливостями (наприклад, для тих, хто погано бачить). З моменту свого заснування у 2015 році компанія отримала підтримку з боку державних органів, у тому числі Міністерства оборони США.

Meltin MMI

Японська технологічна компанія Meltin MMI збирається розмити межу між людьми та машинами. Компанія займається розробкою технології кібернетичного збільшення, в тому числі створила руку кіборга під назвою MELTANT-α. Цей кібернетичний пристрій керується ручним модулем, імітуючи цілий ряд рухів та регулюючи силу захвату. Meltin також працює над обробкою біосигналів та алгоритмічним підходом до аналізу складних неврологічних сигналів, які передаються людським мозком.

Neuros Medical

Neuros Medical розташована у штаті Огайо та спеціалізується на зменшенні страждань від болю. Запропонована ними технологія електричного нервового блоку допомагає пацієнтам, які страждають від хронічного болю, ефективніше боротися з симптомами. Технологія працює діючи на високочастотні електричні сигнали, що передаються мозком у нервову систему. Компанія стверджує, що технологія здатна зменшити рівень болю, який пов’язаний з цілим рядом захворювань.

NextMind

Французький нейротех-стартап NextMind розробляє технологію нейрокомп’ютерного інтерфейсу. Компанія створила датчик, що імплантується в голову, який дозволяє користувачам відправляти команди на зовнішні периферійні пристрої. NextMind з самого початку орієнтований на користувацький ігровий ринок.

Emotiv

Emotiv розробляє як апаратні, так і програмні продукти у сфері нейротехнологій. Спектр технологій ЕЕГ Emotiv призначений для допомоги лікарям у складних завданнях, таких як побудова тривимірної візуалізації людського мозку у діагностичних цілях. Компанія також випустила гарнітуру, орієнтовану на користувацький ринок, яка контролює електричну активність у мозку. Компанія стверджує, що може визначати шість когнітивних станів, включаючи стрес та розслаблення для дослідження стану здоров’я.

Q30 Innovations

Q30 Innovations розташований в Коннектикуті та розробляє технологію, що претендує на зниження наслідків черепно-мозкових травм. Основним продуктом компанії, створених для спортсменів та військових, являється Q-Collar — пристрій для носіння, розроблений для пом’якшення мозкових тканин шляхом збільшення кровопостачання. Продукт був узгоджений для продажу в Канаді у 2017 році.

BIOS

Раніш відома як Cambridge Bio-Augmentation Systems, BIOS розробляє нейронні інтерфейси. Британський стартап розробляє так званий «USB-роз’єм для тіла», більш відомий як протезний інтерфейсний пристрій. Пристрій призначений для того, аби люди з ампутованими кінцівками могли керувати протезами завдяки мозковим сигналам.

NeuroScouting

NeuroScouting — спортивна технологічна компанія, яка базується в Массачусетсі. Стартап використовує штучний інтелект, аби проаналізувати поведінку атлетів та визначати їх потенціал. NeuroScouting також займається розробкою медичних технологій, орієнтованих на синдром дефіциту уваги та черепно-мозкові травми.

NeuroPace

Каліфорнійський NeuroPace працює аби допомогти епілептикам зменшити частоту припадків. За даними CDC, епілепсією хворіють понад 1,2% населення США.
Основний продукт компанії – система RNS, пристрій електростимуляції, який імплантуються у мозок пацієнта. Компанія стверджує, що у третини учасників клінічного випробування частота епілептичних припадків зменшилася на 90%.

MindMaze

MindMaze використовує геймифікацію, аби допомогти з пацієнтами з нейрореабілітацією. Продукт компанії — MindMotion призначений для використання в клінічних умовах для людей з неврологічними пошкодженнями, наприклад, після інсульту. Додаток відтворює віртуальне середовище з завданнями в розважальній формі, аби допомогти пацієнтам практикувати рухи.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CBInsights

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному