Найкращі wearables гаджети за 2019 рік — основні тренди галузі. Частина 2

Фактично, розвиток wearables від фітнес-трекерів до «розумного» одягу з датчиками, котрі навчають роботів озвучувати наші дії, пришвидшились завдяки великому бажанню вчених зробити технології простіше для швидшого впровадження їх в наше повсякденне життя. Декілька років назад пристрої, що носяться були обмежені годинниками та гарнітурами віртуальної реальності, але розробки інноваційних рішень в Європі та США не стоять на місці. Не виключено, що незабаром wearables втратять свою цінність та їх замінять інноваційні біогаджети, котрі будуть безпосередньо імплантуватися у «живі» тканини людини.

У цьому році гаджети, які носяться на тілі полонили виставку споживацької електроніки CES 2019. Wearables були представлені у найрізноманітніших сферах промисловості: від сфер охорони здоров’я та фітнесу до моди та краси. Виставкові площі були переповнені пристроями у всіх можливих варіантах використання.

Медичні пристрої, що носяться

DFree

DFree – це перший пристрій на ринку для моніторингу наповнення сечового міхура. Неінвазивний пристрій (котрий кріпиться до нижньої частини живота медичною стрічкою або ж просто до штанів) за допомогою ультразвуку відстежує зміну розміру сечового міхура по мірі наповнення його сечею. У додаток DFree надсилається сповіщення для осіб, які здійснюють догляд за хворими, про те, що сечовий міхур їх пацієнтів переповнений та пора йти в туалет. Додаток може підлаштовуватися персонально під кожну людину.

Owlet Band

Owlet відома тим, що виготовляє «розумні» шкарпетки для новонароджених, за допомогою яких можна відстежувати стан дитини. Але компанія просунулась ще далі у вдосконаленні своєї технології та представила світу свою останню модель Owlet Band. Це м’який тонкий шмат тканини, котрий кріпиться навколо живота та нижньої частини спини майбутньої матері (можна використовувати від 24 тижнів до повного терміну вагітності), який також має влаштований спереду невеличкий пластиковий датчик. Використовуючи пасивну технологію ЕКГ (без прямого контакту з серцем), ультратонкі тканинні датчики DuPont Intexar завдяки сучасним алгоритмам можуть зчитуватися та реєструвати показники пульсу та руху плода з біоелектричних сигналів, відстежуючи положення жінки під час сну. Зранку вся інформація надсилається у додаток, аби можливо було відстежувати динаміку розвитку плоду.

Quell 2.0

Quell — це запатентований гаджет у сфері нейротехнології, котрий використовується для лікування хронічного болю протягом всього дня та ночі, застосовуючи для цього стимуляцію нервових рецепторів. Він не містить наркотики та яких-небудь ліки.

Кожного разу, коли користувач відчуває дискомфорт, йому необхідно обгорнути ногу спеціальною м’якою стрічкою Quell 2.0 (незалежно від того, де болить), котра буде переадресовувати нервові імпульси в мозок, тим самим викликаючи у центральній нервовій системі реакцію полегшення болі. Ця модель другого покоління містить в собі опцію інтенсивної терапії, котра діє навіть швидше, ніж її попередник. У додаток Quell Relief була додана функція Therapy Coach, котру ви можете використовувати для відстеження прогресу під час проведених сеансів.

L’Oreal My Skin Track pH від La Roche-Posay

Компанія L’Oréal разом з La Roche-Posay презентували прототип свого нового пристрою, за доглядом по шкірі My Skin Track pH.

Цей інноваційний датчик використовує мікрофлюїдну технологію простого та точного виміру рівня pH — основного показника здоров’я шкіри. Підключений додаток проводить оцінку на основі зібраних показників та надає рекомендації по догляду з продуктів лінії La Roche-Posay.

«Розумні» годинники, фітнес-трекери та аксесуари

Withings Move ECG

Apple Watch Series 4 доведеться посунутись. Компанія Withings в цьому році випустила дві новинки.

Withings Move — цей пристрій відстежує будь-яку фізичну активність, таку, як біг, ходьбу (використовуючи GPS на синхронізованому смартфоні) та сон. Знімний елемент живлення дозволяє трекеру працювати до 18 місяців.

Withings Move ECG — це «дочка» свого попередника, яка крім батьківських функцій має вшиту функцію електрокардіографа (вартує всього $129). Для цього з двох сторін корпусу (на 3 та на 9 годин) вона має датчики, до яких потрібно прикласти пальці. Через 20 секунд користувач отримає вже повний результат дослідження.

Компанія стверджує, що її новинка – перший у світі аналоговий годинник з можливістю отримання ЕКГ, котрий при цьому має типову для цих гаджетів автономність строком в 1 рік.

App-Elles

Браслет App-Elles, розроблений для запобігання насилля відносно жінок та дозволяє користувачу непомітно покликати на допомогу. Натиснувши на браслет, пристрій попереджає про небезпеку одному з трьох записаних в додаток контактам (їм потрібен додаток, аби отримувати сповіщення про те, що вам потрібна допомога).

Потім вони зможуть простежити ваше місцеперебування у режимі реального часу, використовуючи влаштований в браслет GPS, а також прослуховувати що саме відбувається навколо вас. Навіть якщо у вас немає браслету, ви все одно зможете використовувати додаток для сповіщення своїх контактів.

Гарнітури віртуальної та доповненої реальності (VR та AR)

HTC VIVE PRO Eye

Такий шолом продуманий до дрібниць, його легко надягати, знімати, регулювати по розміру та носити протягом довгого часу. Підходить для різних розмірів голови. Оптику можна налаштувати так, аби мінімізувати напруження очей. Підходить майже для будь-якого зору, навіть при використанні зі звичайними окулярами.

Система віртуальної реальності VIVE Pro Eye здатна відстежувати та аналізувати рух очей, увагу та напрямок погляду. З її допомогою можна бачити те, що бачать користувачі, збирати об’єктивні дані, виявити мотивацію, намір та процес прийняття рішень користувачів.

TAU Tracker

Симулятор бога — це спеціальна гра, яка показує можливості технології. Людина в спеціальних рукавицях керує людьми у віртуальній реальності. Не просто надає їм команди, а особисто перетягує та змушує щось робити. Наприклад, змушує збирати пшеницю або ж будувати будинки. При цьому відчуває себе Богом. Також цю систему планують використовувати в хірургії в машинобудуванні.

Перспектива розвитку wearables, або ж «хліб» для стартапера

Мода на смарт-годинники та фітнес-браслети вже грунтовно усталена, більш того, вона підштовхнула до розвитку реклами за допомогою електроніки, що носиться, чим успішно користуються представники таких компаній, як American Express, Walgreens та Nike для посилення свого бренду.

Так, саме коштом популяризації активного способу життя, а також появою бюджетних моделей девайсів та доробки їх функціональності, «розумні» гаджети стали товарами масового попиту, але перспективи запровадження та розвитку самих технологій wearables в сучасному світі мають суперечливу оцінку з боку експертного суспільства.

З одного боку – фітнес-трекери, котрі наразі переповнені різними функціями (підрахування кількості пройдених кроків, аналіз серцевого ритму, контроль сну, тиску, рівня стресу, кисню та цукру в крові) мають свою вагу на ринку пристроїв, що носяться з боку звичайних користувачів. З іншого боку – чи справді від «розумних» годинників та подібних гаджетів, чи є відчутна користь?

То що ж насправді чекає нас в недалекому майбутньому? Що зміниться у сфері wearables вже в цьому році та які перспективи розвитку сфери найближчі декілька років?

Нас очікує «бум» всеможливих фітнес-трекерів та браслетів. Автомобільні, спортивні, для тварин – подібних пристроїв з’являється все більше. Вже на сьогодні асортимент широкий, при цьому гаджети стають дешевше. Другий вектор – це універсальність, синхронізація пристроїв один з одним: відеокамери з автостримінгом в YouTube, а також шолом доповненої реальності, поєднанні з Facebook або іншою соціальною мережею.

Кожного року по всьому світі з’являються нові різновиди wearables. Від «розумних» браслетів та годинників, що вийшло біля 6 років тому, ми плавно перемикнулись на одяг з інтегрованими датчиками (до прикладу, сенсори в Levi’s Commuter Trucker Jacket) та до окулярів з доповненою реальністю.

На Kickstarter можна знайти цілий ряд компаній, які займаються розробкою гаджетів, що носяться, таких як розумні персні, ремені, бейсболки, устілки для черевиків і т. д. Звичайно, далеко не все дійде до ринку, але тренд вже очевидний. Розвиток електроніки, яку можна носити з собою спрямовано у бік вузькоспеціалізованих пристроїв для лікарів, спортсменів та поліціянтів.

На що варто орієнтуватися звичайним людям у зв’язку з бурхливим розвитком та запровадженням інноваційних технологічних проєктів в реальному житті? Відповідь тут одна – чекати та пристосовуватися. Wearables вже не просто «смарт-годинники» або шкарпетки для відстежування кисню серцевих скорочень та сну новонароджених. Wearables через кілька років — це високотехнологічні пристрої для лікування та профілактики людей, хворих діабетом, психічними та нервовими захворюваннями, це гаджети, що імплантують у шкіру, це пристрої для оптимізації робочих процесів та безпеки персоналу, це ціла екосистема цілковитої мобільності та гіперсегментація користувацького світового ринку. Wearables — це те, що незабаром кардинально змінить наше життя.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Кращі VR та AR-пристрої в 2024

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Ентузіасти вбудували телевізор у футболку. Як це виглядає?

Стартап Omate представив доступну розумну каблучку Ice Ring