Хто такі Anonymous? Історія і участь у війні України проти РФ

Навколо хакерської групи Anonymous багато розмов, таємниць, чуток. Давайте спробуємо пояснити, що це за сучасні «робін-гуди» Інтернет-простору.

Війна в Україні змусила весь світ змінити свою думку про росію. Про її імперські, звірячі амбіції. Рашистські орки бомблять міста, обстрілюють школи, дитячі садки, лікарні і навіть пологові будинки. Їм немає прощення, вони будуть прокляті в поколіннях. Таке неможливо забути, неможливо пробачити.

Весь світ нам допомагає, як може. Не залишились осторонь і IT-розробники, кібер спеціалісти і навіть хакерські групи. Особливо багато галасу наробила хакерська група Anonymous, яка оголосила війну росії і особисто маленькому карлику, який лякливо ховається десь у бункері на Уралі. В умовах російського вторгнення Anonymous вирішили підтримати Україну, організовуючи різні види атак на компанії та державні установи російської федерації.

Все починалось зі скромного інтернет-тролінгу

Все почалося приблизно в 2004 і 2006 роках, коли Інтернет тільки формувався. Тоді ще він був сповнений мемів, приколів і різних кумедних картинок. У той час у світі мемів домінував сайт 4chan, форум у стилі сучасного Reddit, зосереджений в основному на спілкуванні з зображеннями. В одному з його найтемніших куточків зібралися трохи більш заангажовані активісти, які в першу чергу хотіли своїми діями затролити інші інтернет-спільноти.

Спочатку їхня діяльність була трохи божевільною і неприємною для деяких груп. Наприклад, всі пам’ятають масовий вхід в онлайн-готель Habbo, віртуальне місце зустрічі з тривимірними аватарами. Тоді всі бажаючі з сайту 4chan масово увійшли в гру, створюючи однакових за зовнішнім виглядом персонажів, розташовуючи себе в блокувальній лінії, що відокремлює інших користувачів від пулу. До речі, у грі неможливо було проникнути в аватари інших гравців. Це був справжній злом гри, що викликало фурор серед користувачів, стало неперевершеним тролінгом тих часів.

Звідки взялися назва та символ Anonymous?

Звідки взагалі пішла назва Anonymous? Річ у тім, що пости на 4сhana можна було публікувати анонімно. Потім на вашому повідомленні з’являється підпис «Anonymous (Анонім)», а оскільки в темних куточках форуму розміщували переважно анонімні користувачі, назва групи хакерів виникла сама собою.

Візитною карткою її учасників є маска Гая Фокса з фільму «V for Vendetta» (V означає Вендетта), яка також боролася з системою. У 2012 році відбувся перший Марш мільйона масок, до якого могли приєднатися всі, хто приймає характерний образ. Протести у Вашингтоні та Лондоні зібрали найбільшу кількість демонстрантів. Вони були організовані під гаслом «проти всього, що погано і корупційно в нашому світі». Приблизно в той час було прийнято, що саме ця маска буде візитівкою групи Anonymous. Цікаво, що такі марші організовуються й досі щороку 5 листопада. Так у 2015 році вони зуміли охопити сотні міст по всьому світу. Ця традиція продовжується і сьогодні.

Перший великий напад на саєнтологічну церкву

Втім, хакерська група Anonymous славиться не лише кумедними вчинками, а реальними діями, які оприлюднюють і оголяють конкретні проблеми. Перші такі значущі дії датуються 2008 роком. Саме тоді група Anonymous вчинила дуже гучні і навіть масові дії проти Церкви Саєнтології. Все почалося з інтерв’ю з Томом Крузом, яке з’явилося на YouTube. Розмова між представником організації та актором – досить цікавий матеріал. Круз поводиться дивно, неприродно, і він відстоює тези про те, що саєнтологія захистить нас від автомобільних катастроф або позбавить нас від наркоманії.

Матеріал мав бути створений лише для внутрішніх потреб організації, але хтось його вкрав і оприлюднив. Він поставив саєнтологів у дуже несприятливе становище, і організація стверджувала, що ними маніпулювали, і намагалася його видалити. YouTube погодився видалити ролик, що викликав протести у хакерської групи. Хакери вирішили, що світ має право знати правду, тому все закінчилося відновленням матеріалу на платформі. Діяльність була дуже широкомасштабною для того часу, але здебільшого хакерство стосувалось сайтів, пов’язаних із саєнтологією. В мережі з’явилось ще більше матеріалів, що відкривали очі на діяльність цієї сектантської церкви. Засновники церкви лютували, погрожували розправою, але нічого не могли заподіяти. За словами членів хакерської групи Anonymous, їхня робота полягала в тому, щоб врятувати Інтернет від промивання мізків саєнтологами.

Боллівуд під вогнем

Відтоді Anonymous все більше рухалися до хактивізму, а не до тролінгу, хоча тролінгові дії все ще траплялися. Так, у 2009 році YouTube був наповнений порнографічним вмістом у відповідь на видалення з сайту музичних відео великих музичних лейблів. Проте найцікавіше відбувалося на початку останнього десятиліття у 2010 та 2011 роках.

У 2010 році відбулися дві великі операції, з яких Anonymous стали особливо відомими. Перший відомий як «Pay» (Розплата). Все почалося з того, що кілька боллівудських компаній найняли IT-компанію, що займалась кібер безпекою, для проведення DDoS-атак на портали, які незаконно розповсюджують індійські фільми (популярні торренти). У відповідь Anonymous помстився серверам компанії. Після злому всі сервери Боллівуду просто лягли. Коли їм це вдалося, хакери на цьому не зупинились і переметнулись на інші компанії, які дотримуються суворих законів про авторське право. Вони вимкнули деякі веб-сайти на кілька десятків годин, що дозволило користувачам скачувати контент безкоштовно. Уже в той час Anonymous виросли як група, яка боролася проти великих корпорацій за свободу слова та вибору. Вони взагалі мріють про вільний Інтернет, доступний всім.

Захист WikiLeaks

Ця ідея стала особливо актуальною, коли Anonymous заступилися за WikiLeaks. У 2010 році на цьому порталу з’явилася велика кількість секретних документів, які містили дипломатичний аналіз світових лідерів та оцінки дипломатів з різних куточків світу. Наприклад, ми могли дізнатися, що деякі підтримують Аль-Каїду. З кінця листопада веб-сайт Wikileaks, який викриває інформацію, хвилями оприлюднив понад 250 000 дипломатичних телеграм Сполучених Штатів. Так званий «Cablegate», це найбільша публікація конфіденційних документів будь-якої організації, які стосувались внутрішніх справ, прав людини та тероризму.

Треба розуміти, що WikiLeaks в той час був неприбутковою організацією, заснованою на пожертвування, донати. У той час великі корпорації, такі як Visa, MasterCard, Paypal і Bank of America, або припинили співпрацю, або заблокували перекази від донорів WikiLeaks. Зрештою, це було порушенням законодавства США. Тож Anonymous приєднався до боротьби за захист WikiLeaks, який розпочав з DDoS-атаки на платіжні системи Mastercard і Visa, а згодом і на Paypal. Роботу сервісів було заблоковано, що перешкоджало масовому перенаправленню трафіку на атаковані сервери. Остання названа компанія Paypal під тиском атак здалася і вивільнила кошти, спрямовані до спеціального фонду, який згодом мав передати їх WikiLeaks. Однак рахунок самої організації не розблоковано, що унеможливлює подальші платежі.

Але сама атака довела, що згуртовані спільноти хакерів можуть вирішувати долі цілих компаній і корпорацій. Всім було зрозуміло, що це тільки початок.

Атака на PlayStation Network

Ще одна гучна кампанія Anonymous стосувалась системи PlayStation Network, яка була атакована в 2011 році. Тоді Sony подала до суду на хакера, який зламав безпеку PlayStation 3. Відповідно до своїх лібертаріанських ідеалів, Anonymous розпочав масовану атаку на японську корпорацію та її сервіс PlayStation Network. Атака була настільки масованою, що Sony оговталася від неї лише через кілька місяців. Спочатку кілька тижнів PSN практично не працював, а потім працював краще, іноді гірше, що не дозволяло комфортно грати на консолі.

Для японської компанії це був величезний невдалий піар, який викликав недовіру серед геймерів. Проте постраждала репутація й Anonymous. Оскільки через їхні атаки звичайний власники PS3 довгий час не могли комфортно користуватися своєю консоллю. У той час в Інтернеті було багато критики на адресу хакерів, їх звинувачували у своїх проблемах.

Хто керує Anonymous?

Слід відзначити, що Anonymous – це хакерська група однодумців, яка не має одноосібного керівника. Вона навіть не централізована. Так, хактивісти мають власні канали спілкування, але вони ніколи не підкоряються одній людині чи групі ключових людей. Інколи здається, що, коли виникає рух, Anonymous з усього світу або приєднуються до нього, або ні.

Також деякі експерти кажуть, що багато з членів групи навіть не просунуті хакери, але їх згуртованості можна тільки позаздрити. Але для того, щоб дії були дуже ефективними, як зараз проти російської федерації, достатньо кількох спеціалістів. В DarkWeb останні дні багато хакерів підтримують Anonymous і приєднуються до них. Інколи здається, що навіть прихильники DarkWeb зараз проти орків, весь світ не хоче мати з ними справу.

Anonymous оголосили війну росії і стали на захист України

24 лютого 2022 року, майже через декілька годин після вторгнення російських орків на територію України, хакерська організація Anonymous офіційно оголосила кібервійну росії. Їхні атаки в першу чергу були спрямовані на урядові веб-сайти та веб-сайти ЗМІ та компаній, пов’язаних із Кремлем. Сторінки пропагандистської станції RT News, російських інтернет-провайдерів і Міноборони росії давно не функціонують. Але це був лише початок.

Через добу хакери Anonymous зламали сервери Міноборони та отримали величезну кількість даних про співробітників відомства. Тут були не тільки прізвища та імена, а також номери телефонів, на які можна було подзвонити і побажати «приємної» ночі або побажати йти разом за «руським карабльом». Все це хакери оприлюднили і виклали у вільний доступ в Інтернеті.

Чергова атака була спрямована на білоруського виробника зброї Tetraedr. Компанія мала надавати логістичну підтримку росії під час вторгнення, що триває й досі. За словами хактивістів, їм вдалося викрасти та оприлюднити понад 200 ГБ електронних листів співробітників компанії з Білорусі.

Серед їх наступних гучних дій захоплення та опублікування російських військових комунікацій, злому російського телебачення та трансляції відео про Україну, а також припинення постачання газу в одну з російських компаній. Це було з захопленням сприйнято не тільки в Україні, а й у всьому світі.

Також хакери Anonymous опублікували відео, в якому закликають президента росії піти у відставку. Якщо він цього не зробить, особисто йому готують спецоперацію. Цього разу вони вдарили по самому Путіну, зламавши його розкішну яхту Graceful. Хакери змінили дані про місцезнаходження в системі AIS, а також пункт її призначення. Завдяки цьому весь світ побачив, що яхта нібито розбилася на Зміїному острові, про який ми знаємо завдяки героїчним діям українських прикордонників, які там дислокуються. Вони змінили дані так, щоб саме місце було названо «Пекло», а позивний корабля FCKPTN, який можна трактувати, як «Путін-х@йло».

Зовсім недавно Anonymous успішно зламав і розкрив базу даних Роскомнагляду, російського федерального агентства виконавчої влади, відповідального за моніторинг, контроль та цензуру російських ЗМІ, оприлюднивши понад 360 тисяч файлів. Про все вони розказують на свій сторінці в Twitter.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

10 найстрашніших комп’ютерних вірусів в історії

Як влаштована робота модератора метавсесвіту

Google запускає в Україні онлайн-гру «Interland: Безпека дітей в Інтернеті»