Чи можливо буде переміщатися в просторі? Думки фізиків та інших експертів

На сьогодні телепортація, як і ряд інших сміливих футуристичних технологій, наприклад, читання та обмін думками людей або подорожі у часі, вважаються справою наукової фантастики та розглядається вченими тільки, як гіпотеза. Але з розвитком науки дослідники починають все більше обговорювати можливості телепортації, наприклад, з використанням варп-переходу або квантової телепортації заплутаних часток. Більшість цих заяв обережні та розглядають таку вірогідність в достатньо віддаленій перспективі.

До можливих видів телепортації можна віднести квантову телепортацію, яка передає на відстань квантовий стан часток, прискорення матеріальних об’єктів до надсвітлових швидкостей за допомогою варп-двигуна, метод дірчатого вакууму, та теорію кротячих нір, яка доводить існування просторових «тунелів». Але більш чи менш явних результатів наука поки що змогла досягнути тільки в області квантової телепортації.

Квантова телепортація

Квантова телепортація — це процес передачі квантового стану на відстань за допомогою роз’єднаної в просторі пари заплутаних часток та звичайного каналу зв’язку. Квантовий стан руйнується у точці відправлення та відновлюється у точці приймання, незалежно від місця знаходження двох часток, і теоретично такі частки можуть знаходитись у різних куточках Всесвіту.

Квантова телепортація є частиною квантової оптики та вже використовується при передачі та обробці даних, підвищуючи рівень безпеки та надійності інформаційних каналів. Однак, за думкою спеціалістів, явище квантової заплутаності, яке є основою теорії квантової інформації, може стати також і фундаментом для теорії квантової телепортації.

Розглядаючи це явище, одразу варто врахувати, що квантова телепортація може передавати на відстань тільки частки, але не передає енергію та речовини. Іншими словами, повноцінна телепортація живих об’єктів та неживих лишається для науки тільки теорією.

На сьогодні вчені в змозі телепортувати атоми. Так, у 2009 році дослідники з університету Меріленд вперше телепортували квантовий стан іона на один метр. Через рік фізики з Китаю змогли передати квантовий стан фотона на 16 кілометрів. У 2015 році вченим з Національного інституту стандартів та технологій США вдалося телепортувати фотони через оптиволоконні мережі на відстань понад 100 кілометрів, а в липні 2017 року ЗМІ повідомили, що фотон подолав відстань понад 500 кілометрів та телепортувався із Землі на орбіту.

Дослідники не виключають, що з часом технологію квантової телепортації можна буде застосувати також і щодо молекул, і щодо речовин, проте, вчені ставляться до цієї ідеї здебільшого обережно. Професор Хенсон з технологічного університету Делфта у Нідерландах, який брав участь в презентації квантової телепортації 2014 року, зазначив, що якщо уявити, що ми є набір атомів, які зібрані в певній послідовності, то телепортувати людину з одного місця на інше в принципі можливо.

«Я б не став виключати можливість телепортації, оскільки не існує фундаментальних законів фізики, які б забороняли це зробити. Якщо це коли-небудь і станеться, то в віддаленому майбутньому» – професор Делфтсктого технічного університету Рональд Хенсон

Заяви вчених

Свої заяви про можливість телепортації в останні роки робили різні дослідники.

Восени 2014 року британські вчені з Імперського коледжу Лондона, Університету Глазго та некомерційної організації EngineeringUK заявили, що телепортація живих істот та неживих предметів буде доступна приблизно до 2080 року.

«Немає ніяких фундаментальних законів, що стверджували б, про те, що телепортація неможлива. Враховуючи розвиток технологій, за моїми підрахунками, ми зможемо побачити телепортацію, таку, яку ми можемо спостерігати у фільмах, приблизно до 2080 року. Телепортувати людину, атом за атомом, буде дуже складно, і це, безумовно, завдання фізиків. Проте, можливо, нові відкриття у хімії та молекулярній біології дозволять нам досягнути цього швидше». – Доктор наук школи фізики та астрономії при університетові Глазго Мері Жаклін Ромеро.

Відзначимо, ця група дослідників водночас заявила, що приблизно через 20 років у людей може з’явитися мантія-невидимка на зразок одного з Дарів Смерті з «Гаррі-Поттера», яка використовує адаптивні маскувальні засоби, а приблизно до 2100 року для людства стане актуальним подорож у часі.

У вересні 2015 року прогнозом щодо можливості телепортації поділився з журналістами професор Нью-Йоркського університету Мітіо Каку. Вчений фізик, один з творців теорії струн та автор науково-популярних книг стверджує, що технологія телепортації людини в межах Землі та у космічному просторі буде доступна вже за кілька десятиліть або, принаймні, в наступному столітті.

«Раніше фізики сміялися з ідеї телепортації, але тепер ми зрозуміли помилковість нашого сміху. Квантова телепортація вже існує. В нашому університеті ми відзняли фільм про телепортацію атому із однієї кімнати в іншу. Відповідно, на атомному рівні ми вже вміємо це робити за допомогою методу квантової заплутаності» — Мітіо Каку, професор Нью-Йорського університету.

Інші технології, які відносять до телепортації

Пам’ятаєте варп-двигуни із «Зоряних війн»? Вони теж частково пов’язані з технологіями телепортації.

На тлі цікавості до теми «миттєвого переміщення», що зростає, термін «телепортація» починають активно використовувати автори винаходів, хоча і перспективних, проте безпосередньо не пов’язаних з цим явищем.

У 2017 році американська компанія Synthetic Genomics представила публіці «біологічний телепорт, який здібний до розповсюдження життя у Галактиці». Ці слова присвячені пристрою, який являє собою перетворювач, що може передавати на відстань мікроорганізми, шляхом відправлення набору даних з «кодом» мікроорганізму, для збірки у будь-яку точку планети або навіть на Марс. Автори технології відзначили, що якщо такими перетворювачами забезпечити клініки по всій планеті, то можна було б робити масову розсилку вакцин для боротьби з лихоманкою Ебола та іншими захворюваннями.

Свій спосіб «телепортації» фізичних об’єктів придумали розробники пристрою Scotty, що «телепортує» речі за допомогою технології 3D-друку, яка руйнує їх під час сканування в одному місці та відновлює їх копії в іншому. Спеціалісти прогнозують, що така розробка, зокрема, зможе знайти застосування в інтернет-торгівлі.

Можливості телепортації пов’язані не тільки з квантовою фізикою, але й основні розробки тут поки що проводять саме у цьому напрямку. Ейнштейн квантову заплутаність називав «жахливою дією на відстані», але при цьому був противником цієї теорії. Проте, спеціалісти вважають, що використання такого епітету для явища квантової заплутаності може бути достатньо виправданим. Хоча, це явище і строго підпорядковується законам квантової фізики, воно може бути пов’язано з глибшою, але ще не відкритою, теорією. Окрім того, розробникам технології телепортації у майбутньому, можливо, стануть в пригоді можливості варп-двигунів, а також потенціал теорій кротових нір та діркової телепортації.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет