10 простих доказів того, що Земля кругла

Люди давно знають, що Земля кругла, і знаходять все нові й нові способи показати, що наш світ не плаский. І все ж, навіть у 2019 році, на планеті досить багато людей, які твердо впевнені в тому, що Земля не кругла. Це люди які, як правило, вірять в теорії змови, і з ними важко сперечатися. Але вони існують. Як і «Товариство плоскої Землі». Смішно стає на саму думку про їх можливі аргументи. Але історія нашого виду була цікавою і виверткої, спростовувалися навіть твердо усталені істини. Вам не доведеться вдаватися до складних формул, щоб розвіяти теорію змови плоскої Землі.

Місяць

Сьогодні люди вже знають, що Місяць — це не шматочок сиру і не грайливе божество, а явище нашого супутника добре пояснює сучасна наука. Але стародавні греки поняття не мали, що це таке, і в пошуках відповіді зробили кілька проникливих спостережень, які дозволили людям визначити форму нашої планети.

Аристотель (який зробив досить багато спостережень про сферичну природу Землі) зауважив, що під час місячних затемнень (коли орбіта Землі поміщає планету точно між Сонцем і Місяцем, породжуючи тінь) тінь на місячній поверхні — кругла. Ця тінь і є Земля, а відкидувана нею тінь прямо вказує на сферичну форму планети.

Кораблі та горизонт

Якщо ви недавно були в порту або просто прогулювалися по пляжу, вдивляючись в горизонт, ви могли помітити дуже цікаве явище: кораблі, що наближаються не просто «з’являються» з горизонту (як повинні були б, будь світ плоским), а скоріше виходять з моря. Причина того, що кораблі буквально «виходять з хвиль», в тому, що наш світ не плаский, а круглий.

Уявіть собі мурашку, який йде по поверхні апельсина. Якщо дивитися на апельсин з близької відстані, ніс до плоду, ви побачите, як тіло мурашки повільно підійматися над горизонтом кривизни поверхні апельсина. Якщо виконати цей експеримент з довгою дорогою, ефект буде інший: мураха буде повільно «матеріалізуватися» в поле зору, в залежності від того, наскільки гострий у вас зір.

Зміна сузір’їв

Це спостереження першим зробив Аристотель, який оголосив Землю круглою, спостерігаючи за зміною сузір’їв при перетині екватора.

Повернувшись з поїздки в Єгипет, Аристотель зауважив, що «в Єгипті й на Кіпрі спостерігаються зірки, яких не бачили в північних регіонах». Це явище можна пояснити лише тим, що люди дивляться на зірки з круглої поверхні. Аристотель продовжував і заявив, що сфера Землі «невеликих розмірів, адже в іншому випадку ефект такої легкої зміни місцевості не виявився б так скоро».

Чим далі ви від екватора, тим далі «відомі» сузір’я йдуть до горизонту, змінюючись іншими зірками. Цього не відбувалося б, будь світ плоским.

Тіні та палички

Якщо ви увіткнете паличку в землю, вона дасть тінь. Тінь рухається з часом (на основі цього принципу стародавні люди винайшли сонячний годинник). Якби світ був плоским, дві палички в різних місцях відтворювали б одну і ту ж тінь. Але цього не відбувається. Тому що Земля кругла, а не плоска.

Ератосфен (276-194 рр. до н. е.) Використовував цей принцип, щоб розрахувати окружність Землі з доволі хорошою точністю.

Чим вище, тим далі видно

Стоячи на плоскому плато, ви дивитеся в сторону горизонту від вас. Ви напружуєте свої очі, потім дістаєте улюблений бінокль і дивіться через нього, наскільки можуть бачити очі (за допомогою бінокулярних лінз).

Потім ви підіймаєтеся на найближче дерево — чим вище, тим краще, головне — не упустити бінокль. І знову дивитися, напружуючи очі, через бінокль за горизонт.

Чим вище ви заберетеся, тим далі буде видно. Зазвичай ми схильні пов’язувати це з перешкодами на Землі, коли за деревами не видно лісу, а за кам’яними джунглями — свободи. Але якщо ви будете стояти на ідеально чистому плато, без будь-яких перешкод між вами й горизонтом, ви побачите набагато більше зверху, ​​ніж з землі.

Вся справа в кривизні Землі, звичайно, і цього не було б, якби Земля була плоскою.

Політ на літаку

Якщо ви коли-небудь вилітали з країни, особливо куди якомога далі, ви повинні були помітити два цікаві факти про літаки та Землю.

Літаки можуть летіти по відносно прямій лінії дуже довго і не падають за край світу. Вони також можуть літати навколо Землі без зупинки.

Якщо ви подивитеся у вікно під час трансатлантичного перельоту, ви в більшості випадків побачите кривизну землі на горизонті. Кращий вид кривизни був на «Конкорді», але цього літака давно вже немає. З нового літака Virgin Galactic горизонт повинен бути абсолютно зігнутим.

Погляньте на інші планети

Земля відрізняється від інших, і це безперечно. Зрештою, у нас є життя, і ми не знаходили поки планет з життям. Однак всі планети мають схожі характеристики, і було б логічно припустити, що якщо всі планети поводяться певним чином або демонструють конкретні властивості — особливо якщо планети розділені відстанню або склалися при різних обставинах — то і наша планета аналогічна.

Іншими словами, якщо існує так багато планет, які утворилися в різних місцях і в різних умовах, але мають схожі властивості, найімовірніше, і наша планета буде такою. З наших спостережень стало ясно, що планети круглі (а оскільки ми знали, як вони утворилися, ми знаємо і чому у них така форма). Немає ніякої причини думати, що наша планета не буде такою ж.

У 1610 році Галілео Галілей спостерігав обертання супутників Юпітера. Він описав їх як маленькі планети, що обертаються навколо великої планети — і це опис (і спостереження) не сподобалося церкві, оскільки кидало виклик геоцентричній моделі, в якій все крутилося навколо Землі. Це спостереження показало також і те, що планети (Юпітер, Нептун, а пізніше і Венера) сферичні та обертаються навколо Сонця.

Плоску планету (нашу чи будь-яку іншу) буде настільки неймовірно спостерігати, що переверне практично все, що ми знаємо про формування та поведінку планет. Це не тільки змінить все, що ми знаємо про формування планет, але і про формування зірок (оскільки наше Сонце має поводитися по-іншому, пристосовуючись до теорії плоскої Землі), про швидкість і рух космічних тіл. Коротше, ми не просто підозрюємо, що наша Земля кругла — ми це знаємо.

Існування часових поясів

У Пекіні зараз 12 ночі, опівночі, сонця немає. У Нью-Йорку 12 пополудні. Сонце в зеніті, хоча його і важко розгледіти під хмарами. В Аделаїді, Австралія, годину тридцять ранку. Сонце зійде дуже нескоро.
Це можна було б пояснити лише тим, що Земля кругла та обертається навколо власної осі. У певний момент, коли сонце світить на одній частині Землі, на іншому кінці темно, і навпаки. Звідси з’являються годинні пояси.

Інший момент. Якби сонце було «прожектором» (його світло прямо падало на конкретну область), а світ був плоским, ми бачили б сонце, навіть якби воно не світило над нами. Приблизно так само ви можете побачити світло прожектора на сцені театру, самі залишаючись в тіні. Єдиний спосіб створити два абсолютно роздільних часових пояси, один з яких буде завжди в темряві, а інший на світлі, — це обзавестися сферичним світом.

Центр ваги

Є цікавий факт про нашу масу: вона притягує речі. Сила тяжіння (гравітація) між двома об’єктами залежить від їх маси та від відстані між ними. Простіше кажучи, гравітація буде притягувати в сторону центру мас об’єктів. Щоб знайти центр маси, потрібно вивчити об’єкт.

Уявіть сферу. З огляду на форму сфери, де б ви не стояли, під вами буде все та ж кількість сфери. (Уявіть собі мурашку, що йде по скляній кулі. З точки зору мурашки, єдиною ознакою пересування буде переміщення ніг мурашки. Форма поверхні не буде змінюватися зовсім). Центр маси сфери знаходиться в центрі сфери, тобто гравітація притягує все, що лежить на поверхні, в напрямку центру сфери (прямо вниз), незалежно від місця розташування об’єкта.

Розглянемо площину. Центр маси площини знаходиться в центрі, тому сила гравітації буде притягувати все, що лежить на поверхні, до центру площини. Це означає, що якщо ви будете на краю площини, то гравітація буде тягнути вас в сторону центру, а не вниз, як ми звикли.

І навіть в Австралії яблука падають зверху вниз, а не збоку набік.

Знімки з космосу

За останні 60 років освоєння космосу ми запустили багато супутників, зондів і людей в космос. Деякі з них повернулися, деякі продовжують залишатися на орбіті та передавати прекрасні знімки на Землю. І на всіх фотографіях Земля кругла.

Якщо ваша дитина буде питати, звідки ми знаємо, що Земля кругла, тепер у вас буде 10 фактів як це пояснити.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?