12 багатообіцяючих стартапів у галузі креативного штучного інтелекту

Ми перебуваємо на переломному етапі інтеграції штучного інтелекту в креативні індустрії, і інвестори це розуміють. Онлайн-видання Sifted попросило венчурні компанії назвати перспективні проєкти, що визначать розвиток галузі. У матеріалі — добірка стартапів у галузі креативного штучного інтелекту.

Artificial intelligence (AI) against the human brain.

Вибір Creandum

Creandum — венчурна компанія, яка заснована у 2003 році та інвестує у проєкти на ранній стадії по всій Європі. У її портфелі проєкти з різних галузей, у тому числі Spotify, Klarna, Depop і стартапи креативного штучного інтелекту Kive і Craft. Генеральний партнер Creandum Фредрік Кассель назвав такі перспективні на цей час стартапи.

Yepic AI

Стартап із Великобританії Yepic AI дозволяє швидше створювати професійні відеоролики, скасовуючи необхідність у спеціальному навчанні. Від користувача потрібно підготувати сценарій і вибрати аватар, який його читатиме — програма згенерує відео з головами, що говорять. Ще одна можливість — дублювати відеотрансляції у прямому ефірі на восьми різних мовах.

Стартап також планує запустити власний кабінет, який компанії зможуть впровадити у власні програми.

Creaition

Завдання інструменту – допомогти дизайнерам знаходити та розробляти нові продукти, генеруючи унікальні зображення, які можна зберігати, редагувати, комбінувати чи поєднувати з наявними дизайнами. Він адаптує зображення, що пропонуються кожному користувачеві, вивчаючи його потреби.

Таким чином, Creaition може показати дизайнеру макети кросівок та викрійки, які можна об’єднати у продукт, що поєднує елементи обох шаблонів.

Вибір Remagine Ventures

Remagine Ventures — венчурна компанія, яка спеціалізується на посівній та передпосівній стадіях, яка інвестує в ігри, розваги та споживчі технології, що визначають майбутнє цих секторів.

Донедавна Remagine Ventures була сконцентрована лише на Ізраїлі, але з 2023 року вона розширила фокус і на Велику Британію. У її портфелі є такі відомі проєкти, як Syte.ai (візуальний пошук), Vault AI (предикативна аналітика) та HourOne (генеративний штучний інтелект для відео).

Ез Відра, керуючий партнер Remagine Ventures, виділив наступні стартапи.

Stability AI

Стартап, започаткований Емадом Мостаком, залучив початкове фінансування у розмірі $100 млн і розробляє рішення з відкритим вихідним кодом, щоб надати користувачам та розробникам інструменти генеративного штучного інтелекту. Команда експертів зі штучного інтелекту з усього світу працює над цілим спектром продуктів — від створення зображень до написання музики.

Skippr

Цей лондонський стартап прагне автоматизувати деякі етапи розробки продуктів, щоб підвищити ефективність та скоротити витрати, звільнити дизайнерів від рутини та дозволити їм сконцентруватися на найприємніших завданнях. Поки що він ще готується до запуску, але обіцяє спростити продуктовий дизайн, перетворивши його на спільний «гібрид людини та машини».

VoiceMod

Проєкт розпочинався як модифікатор голосу для геймерів, але згодом став генератором голосу на базі штучного інтелекту, який можна використовувати у прямих трансляціях, іграх та соціальних мережах. Голосові фільтри створюють звукові сутності, озвучені професійними акторами, і хоча програма орієнтована на англомовну аудиторію, вона підтримує й інші мови.

Вибір Air Street Capital

Ця венчурна компанія інвестує у стартапи на початковій стадії, що займаються технологіями штучного інтелекту та біологічними науками, що базуються в Європі та Північній Америці. У портфелі Air Street є такі проєкти, як Adept, Allcyte (придбана Exscientia), Intenseye, Modern Intelligence, V7 та ZOE. Натан Бенайч, генеральний партнер Air Street Capital, виділив наступні стартапи в області креативного штучного інтелекту.

Descript

Інструмент дозволяє редагувати аудіо та відео так, ніби ви працюєте в текстовому редакторі. Програма перетворює мову на текст і автоматично видаляє з нього слова-паразити. Крім того, якщо вона виявить, що кілька слів прозвучали невірно, їх можна буде замінити у розшифровці, і програма згенерує аудіофрагмент потрібного голосу, щоб виправити помилки.

PhotoRoom

PhotoRoom – фотостудія на базі штучного інтелекту, яка розміщується у телефоні. Користувач може зробити знімок об’єкта, видалити його фон, прибрати небажані деталі, згенерувати фон користувача за текстовим шаблоном, налаштувати тіні та форматувати фото для публікації в інтернеті. Все це – в одному мобільному додатку.

Cradle.bio

Cradle – інструмент на базі штучного інтелекту, призначений для дослідників білків. Користувач може спрогнозувати 3D-структуру білка та згенерувати кілька нових послідовностей з початкової точки, використовуючи набір оптимізованих параметрів. Так само як штучний інтелект застосовується для створення зображень та відео, тепер його залучають у розробці терапевтичних та промислових білків, спрямовуючи цей творчий потенціал у галузь науки.

Вибір Balderton Capital

Ця венчурна компанія спеціалізується на підтримці технологічних стартапів, заснованих у Європі. Раніше вона вкладалася в Depop (придбана Etsy), Digital Surgery (придбана Medtronic) та Beauty Pie, а нещодавно інвестувала у проєкти креативного штучного інтелекту PhotoRoom та Levity. Аналітик Balderton Capital Сівеш Сукумар виділив такі цікаві проєкти в галузі креативного штучного інтелекту.

Synthesia

Synthesia, що базується в Лондоні, дозволяє користувачам створювати відеоконтент студійної якості за допомогою простих текстових сценаріїв. Виготовляти професійні відео складно та дорого, і цим займаються лише за високої окупності інвестицій та за наявності вільного бюджету. Synthesia пропонує простішу альтернативу — створювати маркетинговий контент без дорогих ресурсів.

Dust

Раніше в індустрії креативного штучного інтелекту основна увага приділялася створенню, навчанню та розгортанню моделей, але в майбутньому ми все частіше використовуватимемо готові моделі. Фокус зміщується на UX та створення додатків, орієнтованих на штучному інтелекту, завдяки чому ці моделі стають доступними навіть користувачам, які не мають досвіду у сфері.

Dust — опен-сорс платформа, яка допомагає розробникам створювати орієнтовані на штучний інтелект додатки з нуля. Один із прикладів — програма, яка пише персоналізовані весільні картки із подяками, використовуючи як основу короткі текстові підказки.

Glyphic

Сьогодні одна з найбільш захопливих бізнес-моделей в області штучного інтелекту — «Copilot для X», яка передбачає навчання штучного інтелекту на файлі та генерацію підказок на його основі.

Glyphic розробляє інструмент для B2B-продавців, який повинен скоротити час, що витрачається на виконання завдань, що повторюються. Одним із завдань, яке він планує автоматизувати, є створення сценаріїв для складних обговорень і запитів клієнтів, щоб допомогти відділам продажів більш ефективно орієнтуватися в цих розмовах.

Tytn

Мабуть, одна з найочевидніших можливостей у сфері креативного штучного інтелекту — генерація мови, в основному тому, що моделі обробки природної мови (NLP) є одними з найпоширеніших. Під час створення програми зі штучним інтелектом компанії повинні знайти у своїх моделях баланс між точністю, вартістю та швидкістю.

Поки ідеї ще досить молоді, для більшості компаній головне — точність, але при досягненні її піку все залежатиме від вартості та швидкості. Tytn з нетерпінням чекає на наступний крок, і у 2023 році планує запустити інструмент, який скоротить час запуску NLP-додатка з декількох місяців до декількох днів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Sifted

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження