Мотоцикли, пожежі та телята: як прогресують агротех-стартапи в Бразилії

Бразильські агротех-стартапи – круті. Не вірите? Ми зібрали сім дуже незвичайних проєктів у сільському господарстві родом із найбільшої країни Латинської Америки. Спеціально зібрали не найбільші компанії — щоб здивувати не розміром залучених грошей, а підходом до розв’язання проблем аграріїв.

Але спочатку кілька фактів про стан агротеху у Бразилії:

  • У 2021 році в Бразилії працювало 1574 агротехнологічні стартапи, причому 77% з них перебували в Сан-Паулу. Це розробники добрив та вертикальних теплиць, постачальники систем точного землеробства та управління фермами, фудтех-компанії та послуги кредитування фермерів. Як бачите, напрямки діяльності дуже різні;
  • Тільки за останній рік у країні з’явилося 449 агротехнологічних компаній;
  • 2020 року на агробізнес припало 27% (або 310 мільярдів євро) від ВВП Бразилії. У галузі працює 9% усіх зайнятих у країні.

Супергерої на мотоциклах з Fumajet

Рік заснування: 2009

Залучення: 2.5 млн доларів США

Двоє засновників компанії кілька років розробляли засоби боротьби зі шкідниками, а також з малярією та лихоманкою денге (небезпечним вірусним захворюванням, яке поширене у Південній Америці та Азії). Оскільки рельєф країни досить складний, то підприємці зіштовхнулися із проблемою: у деякі райони важко дістатися машиною. Подумавши над цим, вони вигадали ефективну і до геніальності просту технологію — Motofog.

По-перше, вони їздять тепер не на машинах, а на мотоциклах. По-друге, за ними кріпиться спеціальний контейнер з інсектицидами, який автоматично розпорошує речовину. Видовищності додають спеціальні захисні костюми, які одягають співробітники Fumajet.

Проєктом зацікавилися покупці з Африки, яка теж славиться суворістю рельєфу.

Камери спостереження за худобою від Olho do Dono

Рік заснування: 2015

Залучення: 2.7 млн доларів США

Діти з Olho do Dono створили портативну 3D-камеру для аналізу худоби. Коли тварина проходить повз неї, камера зчитує інформацію про її вагу, статуру та інші параметри. А ще пристрій дає поради власнику щодо готовності худоби до продажу. Недарма стартап у перекладі з португальської називається “Око власника”.

Розумний город від Brota Company

Рік заснування: 2019

Залучення: 373 тис. доларів США

Компанія розробила “розумний город” для керованого вирощування рослин. Город виглядає як коробка з місткостями, які треба наповнити ґрунтом. Причому все розраховано так, що цей ґрунт має оптимальний склад поживних речовин і ступінь насичення киснем. Ґрунт продається в наборі, а ще в ньому є насіння для сівби та навіть спеціальна лампа для освітлення рослин. Після наповнення резервуарів водою (досить 1 літра) рослини потрібно поливати приблизно кожні 25 днів. І можна чекати на появу саджанців.

Турбота про телят від Systech Feeder

Рік заснування: 2019

Залучення: даних немає

Бразильці із Systech Feeder створили програмне забезпечення, яке розраховує, коли телят варто відлучати від вим’я. Фермер може проводити моніторинг годівлі молочних телят та їх збільшення у вазі і зростанні. У мобільному додатку скотарі можуть подивитися характеристики тварин та сформувати звіти.

Боротьба із пожежами від 1,5 °С

Рік заснування: 2016

Залучення: 1.7 млн доларів США

Хлопці з 1,5 ° С розробили програмне забезпечення, яке вміє запобігати та виявляти лісові пожежі. Аграрії можуть переглянути карту ризиків, прогноз на найближчі 3 дні, знайти осередки займання за кілька секунд, керувати пожежною бригадою. В основі рішення – штучний інтелект та аналіз супутникових знімків.

За словами засновників, назва компанії народилася з її місії. За прогнозами вчених, якщо обмежити глобальне потепління на рівні підвищення температури не більше 1,5 ° C від доіндустріального рівня, це дозволить значно зменшити згубний вплив на природу, здоров’я людини та скоротить масштаби наслідків (порівняно з тим, якщо температура підніметься на 2 ° C). Саме внесок у стримування глобального потепління засновники 1,5 ° С називають метою компанії.

Атака на феромони комах від Provivi

Рік заснування: 2013

Залучення: 191.7 млн доларів США

Засновник стартапу Provivi – лауреат Нобелівської премії та біоінженер Френсіс Арнольд. Серед інвесторів – Фонд Білла та Мелінди Гейтс.

Компанія виробляє засоби захисту рослин від шкідників. Здавалося б – багато хто цим займається, але тут цікавий творчий підхід до розв’язання проблеми: препарати Provivi не вбивають самих комах, натомість діють на їхні феромони. Саме за допомогою феромонів комахи шукають партнерів для розмноження. Виходить, що препарати Provivi порушують цей процес, шкідники не можуть спаровуватись, і їх чисельність поступово знижується.

Provivi зареєстрована у США, але працює з аграріями з Мексики, Кенії, Індонезії та інших країн.

Доставлення техноїжі від Urban Farmcy

Рік заснування: 2017

Залучення: даних немає

Стартап Urban Farmcy займається фудтехом та продає фермерські продукти. У стартапу є власна технологія заморожування продуктів під назвою Nesse. Як запевняє стартап, завдяки їй їм вдається краще зберігати смак, текстуру продуктів та поживні речовини у них.

А ще компанія намагається максимально здивувати своїх клієнтів. Наприклад, вона має лінійку продуктів, натхненну п’ятьма місцями на планеті, де люди живуть найдовше (острова Сардинія в Італії, Окінава в Японії та Ікарія в Греції, півострів Нікоя в Коста-Риці та каліфорнійське місто Лома-Лінда в США). Бразильським споживачам стартап продає продукти та страви, які популярні у цих місцях. Наприклад, у лінійці присутні овочеві рибні кульки з меню Ікарії та рослинна яловичина, як на Коста-Риці.

Засновник компанії – досвідчений підприємець Тобіас Чанан. У 1997 році він створив мережу магазинів косметики та парфумерії Emporio Body Store, 51% якої у 2013 році купив бренд The ​​Body Shop (належить французькій L’Oréal). Навесні цього року Urban Farmcy планувала залучити 20 мільйонів доларів венчурних грошей.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Чи можна уникнути тестування на тваринах?

Няня зі штучним інтелектом для вашої собаки

Домашній улюбленець у метавсесвіті: як, навіщо та чи варто?