Високотехнологічне сільське господарство в Голландії

Коли ви думаєте про те, яка країна зможе нагодувати цілий світ, ви навряд чи згадуєте Нідерланди. Однак фермери та агрономи вважають, що саме вона може розв’язати майбутню проблему нестачі їжі.

Нідерланди в першу чергу знають, як країну, де вирощують тюльпани та роблять дерев’яне взуття, однак, при цьому вона є другим за величиною постачальником овочів у світі — щорічний обсяг її експорту становить €6 мільярдів. Найпопулярніші продукти — цибуля, картопля, томати та перці.

При цьому для їх вирощування нідерландські фермери використовують набагато менше води й пестицидів, ніж при традиційному вирощуванні на землі або просто неба. Овочі вирощуються в високотехнологічних теплицях — такий підхід ще називають точним землеробством — і деякі представники харчової промисловості в Нідерландах стверджують, що це найбільш просунуті у світі технології.

Стара технологія на сучасний лад

Жителі Нідерландів стали вирощувати овочі в теплицях після Другої світової війни, у відповідь на Голодну зиму 1944 року, коли в останні місяці німецької окупації в країні загинуло від голоду понад 20 тисяч осіб.

Зараз найбільш просунуті тепличні технології можна знайти в південній частині Нідерландів, в регіоні під назвою Вестланд, де 80% сільськогосподарських угідь знаходиться під склом.

У просторих високотехнологічних теплицях Duijvestijn Tomatoes по стінах в’ються лози з червоними, жовтими, зеленими й темно-пурпуровими плодами. Кожен, хто входить в теплицю, повинен надіти чистий, захисний комбінезон.

«Рослина виростає в довжину до 13-14 метрів і дає близько 33 грон томатів», — стверджує генеральний менеджер Duijvestijn Tomatoes Ад ван Адріхем (Ad van Adrichem).

Вирощування томатів

У Нідерландах мало землі та вона дуже дорога, тому для країни особливо важлива така система вертикального вирощування. У підсумку в теплицях Вестланд на кожному квадратному метрі вирощується майже 70 кілограмів томатів. Це в десять разів більше, ніж виростаєна типовому відкритому полі в Іспанії або Марокко — при цьому витрата води менше увосьмеро і для вирощування практично не використовуються хімічні пестициди.

Альтернативний підхід до вирощування

Нідерландські фермери вирощують томати в маленьких мішечках з мінеральної вовни — матеріалу, який іноді використовують для ізоляції.

«Так у вас більше контролю, — каже ван Адріхем. — Ми можемо дуже точно визначати, скільки харчування і води потрібно рослині».

Але це не все — адже є ще самі теплиці. Duijvestijn Tomatoes використовують інноваційний дах з подвійним склом, який дозволяє зберегти більше тепла. У нього є особливе покриття, яке розсіює світло так, щоб воно досягло навіть самого нижнього листя рослини.

Два геотермальних колодязі підтримують постійне тепло. Рівень вуглекислого газу, який так люблять рослини, усередині теплиці збільшений у два рази — газ подається по трубах з місцевого нафтопереробного заводу. У вертикальних фермах встановлено світлодіодні лампи, завдяки яким рослини продовжують рости й вночі.

Для поливу використовується дощова вода — її збирають і зберігають під шаром піску на випадок посушливих місяців. Коли на урожай нападають шкідники, на них нацьковують хижих комах. У Duijvestijn Tomatoes навіть є картонні вулики, в яких живуть бджоли, що займаються запиленням рослин.

Однак деякі екологи відносяться до цих технологій зі скептицизмом. Серед них Герман ван Беккі, глава кампанії нідерландського відділення Greenpeace.

«Фермери намагаються позбутися пестицидів, і деякі приклади їх роботи вражають, — сказав він. — Але якщо поглянути на факти, наприклад, на рівень забруднення води в Нідерландах, то сильніше всіх забруднений пестицидами район з теплицями».

Ван Адріхем заперечує ці звинувачення. «Не ми забруднюємо воду, — сказав він. — Ми працюємо з закритими джерелами води. Ми даємо рослинам рівно стільки води, скільки потрібно. А оскільки томати вирощуються не в землі, викидів просто не може бути».

Вертикальне майбутнє

Лео Марцеліс, професор городництва з Вагенінгенского університету і науково-дослідного центру, вважає, що за вертикальними фермами майбутнє.

«У майбутньому ми будемо мати вертикальні ферми розміром з висотку, і вони будуть використовувати тільки штучні джерела світла», — говорить він. Такі ферми не залежатимуть від клімату і будуть давати стабільний врожай.

Половина студентів науково-дослідного центру приїхали з інших країн — коли вони завершать навчання, то будуть реалізовувати нові технології на батьківщині. Ернст ван ден Енде (Ernst van den Ende) намагається оптимізувати симбіоз між бобовими та однією бактерією, щоб отримати азот — важливу для рослин поживну речовину — з повітря.

«Так ми зможемо збільшити обсяг врожаю без добрив, — каже ван ден Енде. Він вірить, що нові технології зможуть розв’язати проблему голоду, з якої колись зіткнулися його предки. — Моя бабуся проходила по 80 кілометрів, щоб зібрати мішок брюссельської капусти. Тепер же я сподіваюся, що технології зможуть легко нагодувати весь світ».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Deutsche Welle

Читайте также:

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики