6 фактів про Міру Мураті, технічного директора OpenAI

Сьогодні в центрі уваги знаходяться ChatGPT та DALL-E, але справжня зірка OpenAI – Міра Мураті, технічний директор стартапу. Ось що про неї відомо.

Уродженка Албанії та ветеран Tesla, де вона керувала розробкою Model X, Мураті працює в OpenAI з 2018 року. Поки весь світ обговорює штучний інтелект та сперечається про його потенціал, разом зі своєю командою вона зайнята покращенням продуктів OpenAI. Зрештою, ця технологія може стати головним проривом у Кремнієвій долині з часів iPhone і від її успіху залежать мільярди доларів.

Вивчимо кілька фактів, які слід знати про Мураті.

Вона давно працює зі штучним інтелектом

Інтерес Мураті до штучного інтелекту виник ще у 2013 році, коли вона приєдналася до Tesla. Тоді компанія випускала перші версії Autopilot, програми підтримки водія на основі штучного інтелекту та розробляла роботів зі штучним інтелектом для фабрик. Це спонукало Мураті розглянути інші додатки у реальному світі.

У 2016 році вона перейшла до стартапу Leap Motion, який створював систему доповненої реальності для заміни клавіатур. Як віцепрезидентка з продуктів та розробки, вона сподівалася зробити взаємодію з комп’ютером «такою ж інтуїтивною, як гра з м’ячем». Але невдовзі вона зрозуміла, що технологія, яка базується на віртуальній реальності, ще й близько не готова для масової аудиторії.

Обмірковуючи свій наступний крок, Мураті дійшла висновку, що «масовий технологічний прогрес» має відіграти певну роль у розв’язанні світових проблем. І у 2018 році вона приєдналася до OpenAI й почала контролювати впровадження DALL-E та ChatGPT.

Вона підтримує публічне тестування

У той час як Google переважно приховує свої дослідження штучного інтелекту, а можливості чат-бота Ernie від китайської Baidu все ще значно невідомі, продукти OpenAI широко доступні.

Мураті палко підтримує тестування продуктів широкою публікою.

«Можна досягти технологічного прогресу у вакуумі без контактів із реальним світом. Але тоді питання у тому, чи справді ви рухаєтеся у правильному напрямку?» — міркує вона.

За її словами, створення штучного загального інтелекту (AGI) виключно в рамках лабораторії може спричинити ще більший суспільний шок, коли він таки вийде назовні. Адаптація великих мовних моделей компанії за допомогою навчання з підкріпленням та зворотного зв’язку з людиною – це найефективніший метод розв’язання проблем у роботі штучного інтелекту, який дозволяє залучати до обговорення громадськість.

Вона виступає за регулювання штучного інтелекту

Швидке впровадження штучного інтелекту та викликаний ним ажіотаж викликають у багатьох побоювання. Серед аргументів звучать як і відсилання до Скайнет, так і раціональніші побоювання — наприклад, можливість використовувати генеративний штучний інтелект для поширення дезінформації або програм, шкідливих для певних груп людей.

Мураті не називає конкретні варіанти використання, але відверто заявляє, що галузь потребує регулювання.

«У нас в OpenAI є філософи та фахівці з етики, але я дійсно думаю, що є серйозні соціальні питання, які не повинні бути в руках тільки інженерів», – сказала вона минулого року.

Раніше цього місяця вона знову згадала про це, сказавши:

«Це унікальний момент часу, коли ми дійсно маємо свободу дій у тому, як це формує суспільство. І це відбувається в обох напрямках: технологія формує нас, і ми формуємо її… І важливо, щоб ми залучали різні голоси, філософів, соціологів, художників та представників гуманітарних наук».

Вона зосереджена на взаємодії людей та штучного інтелекту

Попри свою впевненість у можливостях OpenAI, Мураті, схоже, не поділяє інтересу CEO OpenAI Сема Альтмана до вивчення ідеї розумного AGI. Мураті вважає, що свідомість – це філософська ідея, а не наукова.

Вона хотіла б переосмислити тест Тьюринга, щоб визначити, чи може комп’ютер мислити як людина, включити до нього «широкий спектр когнітивних завдань». Але перш за все вона хоче, щоб системи OpenAI навчалися у реальних, живих людей.

Вона сподівається, що наступне покоління GPT не приверне стільки уваги

За даними аналітичної компанії Similarweb, лише через два місяці після свого запуску ChatGPT досяг 100 млн активних користувачів на місяць. Це зробило його найшвидше зростаючим споживчим додатком в історії. Для порівняння, TikTok знадобилося дев’ять місяців, щоб досягти цих показників, а Instagram — два з половиною роки.

Оскільки GPT-4, наступна велика мовна модель OpenAI, готується до запуску, Мураті знає, що технологія приверне ще більше уваги, але коли її запитують про це, вона каже: «Я думаю, що краще, якщо буде менше ажіотажу».

Однак, це малоймовірно. З GPT-4 Мураті бачить шанс «розширити можливості для людей», зокрема показати викладачам, що генеративний штучний інтелект — це набагато більше, ніж спосіб шахрайства. Натомість можна використовувати його для складання планів уроків та допомагати студентам вчитися по-новому.

«За допомогою ChatGPT ви можете здійснювати цю нескінченну взаємодію та навчати вас складним темам відповідно до вашого контексту, — каже Мураті. — Це щось на зразок особистого репетитора».

Має еклектичні смаки в попкультурі

Один з улюблених фільмів Мураті присвячений штучному інтелекту, який вбиває всіх поспіль.

«2001 рік: Космічна одіссея» продовжує хвилювати мою уяву своїми образами і музикою, особливо в тому захоплюючому відеоряді, коли шатл причалює до причалу під акомпанемент вальсу Блакитний Дунай Йоганна Штрауса», — каже вона.

Серед інших джерел натхнення у попкультурі – пісня Paranoid Android від Radiohead. «Не те щоб вона підіймала настрій, але вона красива і змушує задуматися») і «Дуїнські елегії», збірка віршів Райнера Марії Рільке.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження