Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

Найвища житлова вежа у світі, ліс у пустелі та «сонячний парк» – представляємо найгучніші проєкти Близького Сходу, які вражають уяву.

Найвища житлова вежа у світі Burj Binghatti

Хмарочос Burj Binghatti претендує на звання найвищої житлової вежі у світі. У ньому буде понад 112 поверхів. Будівля розташується в районі Дубая Business Bay і, як сказав забудовник Binghatti, надасть можливість жити серед хмар. Зараз рекордсмен – нью-йоркська Central Park Tower. Її висота 472 метри.

Запуск будівництва Burj Binghatti відбувся у 2022 році, закінчення заплановано на 2026 рік. Проєкт розробляється у співпраці з Jacob & Co, нью-йоркською компанією з виробництва годинників та ювелірних виробів.

Архіпелаг штучних островів Palm Jebel Ali – нова Palm Jumeirah

Palm Jebel Ali – частина масштабного проєкту «‎Пальмові острови», до якого також належить знаменитий штучний острів у формі пальми Palm Jumeirah. Palm Jebel Ali не так пощастило: 2009 року проєкт заморозили та донедавна не розвивали.

Але у 2022 році забудовник Nakheel оголосив, що переглядає плани щодо Palm Jebel Ali. Компанія вирішила розвивати нову локацію на тлі невичерпного припливу інвестицій в емірат, а також зростання цін на прибережну нерухомість. Площа Palm Jebel Ali у півтора раза більша, ніж у Palm Jumeirah.

Найбільший у світі центр агротуризму Agri Hub by URB

Проєкт забезпечить продовольчу безпеку та стане місцем тяжіння для тих, хто любить екотуризм.

В Agri Hub будуть розташовані центр збереження природи та спадщини, центри екотуризму та оздоровлення, агротехнологічний інститут.

У планах девелопера URB створити в агрохабі 10 тис. робочих місць. У ньому застосовуватиметься 100% відновлювана енергія. Перероблення води та відходів буде здійснюватися на місці. Територію покриє мережа із 20 км велосипедних доріжок.

Міський технологічний район Dubai Urban Tech District

Ще один проєкт від забудовника URB. Це «жива лабораторія», де правитимуть інновації та підприємництво.

У районі планується створити 4 тис. робочих місць у сфері технологій, освіти та навчання, пов’язаних із зеленим містом. Також об’єкт сприймається як майбутній центр венчурних компаній для фінансування підприємців.

«‎Із загальною площею забудови 140 тисяч квадратних метрів він стане найбільшим у світі міським технологічним районом і перетворить Дубай на центр міських інновацій», – сказав виконавчий директор компанії URB Бахараш Багеріан.

Старт будівництва заплановано на 2024 рік, закінчення – на 2030-й.

Залізна дорога майбутнього Etihad Rail

Etihad Rail – найбільший залізничний проєкт в ОАЕ. Його мета — поєднати всі сім еміратів між собою та з іншими країнами Перської затоки та сприяти розвитку економіки регіону.

За планом проєкту це буде 1200 км залізничного полотна, 6,9 км тунелів, десятки локомотивів, тисячі вагонів, 60 млн тонн вантажу на рік. У реалізацію проєкту вже вкладено близько 50 млрд дирхамів (понад $13,5 млрд).

У березні 2023 року Etihad Rail оголосила про 100% успішне завершення будівництва залізничної мережі ОАЕ протяжністю 900 км. Вантажні перевезення наразі повністю функціонують. Також планується запустити пасажирську лінію.

Найбільший у світі сонячний парк Mohammed bin Rashid Solar Park

Управління з електро- та водопостачання Дубая (DEWA) будує найбільший у світі парк сонячної енергії, щоб знизити залежність від природного газу та диверсифікувати джерела енергії.

Сонячний парк забезпечить енергією понад 270 тис. житлових будинків та скоротить викиди вуглецю на 1,8 млн т на рік. Загалом на нього припадає 15,7% енергетичних потужностей емірату. Наразі вводиться в експлуатацію п’ята черга проєкту.

Найвищий готель у світі Ciel Dubai

Вежа Ciel від First Group в районі Dubai Marina матиме висоту 365 м. Готелю вище у світі немає. Остання запланована дата завершення будівництва – четвертий квартал 2023 року.

У вежі розміститься більше тисячі номерів, у тому числі люкс, а також зручності преміумкласу, такі як обсерваторія та вітальня Ciel на 81 поверсі та Sky Terrace – фірмова тераса на даху з пейзажним басейном і баром.

Музей природничої історії Natural History Museum

Будівництво ведеться на острові Saadiyat. Завершити його планується наприкінці 2025 року.

Площа музею становитиме 35 тис. кв. м. Тут відвідувачі зможуть вирушити у подорож у часі та просторі, яке охопить 14 млрд років – від витоків нашого Всесвіту до майбутнього Землі.

Музей стане науково-дослідною та навчальною установою, а також освітнім ресурсом для вивчення еволюції нашої планети.

Національний музей Zayed National Museum

Паряче скупчення веж на острові Saadiyat в Абу-Дабі, що нагадує крила сокола, видно здалеку. Це спроєктований відомими британськими архітекторами Foster+Partners музей. Він розповідатиме про батька-засновника ОАЕ, покійного шейха Заїда бін Султана Аль Нахайяна, висвітлює історію регіону та його культурні зв’язки з країнами всього світу.

Будівництво йде повним ходом і вже наближається до завершення.

Футуристичний будинок музей Guggenheim Abu Dhabi

Проєкт ще одного музею у культурному районі Saadiyat. Відкриття заплановано на 2025 рік.

Площа музею становитиме 30 тис. кв. м. Галереї будуть розташовані на чотирьох рівнях, з’єднаних скляними мостами та центральним атріумом.

Будівля висотою 88 м складатиметься з дев’яти конусоподібних конструкцій. Проєкт розробив відомий архітектор Френк Гері, який також є автором музею Гуггенхайма у Більбао, Іспанія.

Будинок-музей Louvre Abu Dhabi Residences

Перший в Еміратах житловий комплекс, який утворюється за участю всесвітньо відомого художнього музею Louvre Abu Dhabi. Будинок класу люкс розміститься в Абу-Дабі, у культурному центрі Saadiyat Island.

«Завдяки проєкту Louvre Abu Dhabi Residences з’явиться можливість жити в культурному місці, що надихає у світі», — сказав директор Louvre Abu Dhabi Мануель Рабате.

У комплексі буде відтворено атмосферу музею. Жителі зможуть милуватися не лише шедеврами мистецтва, а й чудовими краєвидами на природу та архітектурні багатства острова. Це можна буде робити, наприклад, піднімаючись до своїх апартаментів на скляному ліфті.

Очікувана дата здачі будівлі в експлуатацію – 2025 рік.

Нова будівля термінала міжнародного аеропорту Абу-Дабі Midfield Terminal

Вартість проєкту 10,8 млрд дирхамів ($2,94 млрд). Будівництво ведеться із 2012 року. Після запуску термінал площею 700 тис. кв. м зможе обслуговувати 11 тис. пасажирів на годину та 45 млн пасажирів на рік.

Midfield стане першим міжнародним аеропортом із повноцінним біометричним обслуговуванням, тобто це буде високотехнологічний аеропорт світу.

За останніми повідомленнями, урочисте відкриття MTB планують присвятити до Національного дня ОАЕ, який відбудеться 2 грудня 2023 року.

Оазис у пустелі Sharjah forest district

Одні забудовники вирубують дерева, інші висаджують ліс. Забудовник з ОАЕ Arada взявся створити ліс із 50 тис. дерев у своєму житловому проєкті Masaar.

Це новий функціональний район. У ньому представлені вілли та таунхауси, які потопають у зелені. Загалом тут буде близько 4 тис. об’єктів житла. Також заплановані ігрові та спортивні майданчики, школи, супермаркети та ресторани.

У березні Arada вперше представила продаж будинків у Шарджі, запустивши Sarai – п’ятий етап свого лісового мегапроєкту Masaar.

Житловий комплекс на соколиному острові Falcon Island

Комплекс розташований в еміраті Ras Al Khaimah на закритому острові, що обрисами нагадує сокола. На сьогодні завершено два етапи будівництва.

У проєкті заплановано вілли з видом на море, житлові та готельні комплекси, тематичний парк, торговий центр, бізнес-центр, туристичні визначні пам’ятки. На острові є півторакілометрова берегова лінія, пляжі, обладнані для спорту та відпочинку.

Мегапроєкти міста Hatta

Курортне місто Hatta розташоване в горах Хаджар. Тут триває будівництво гідроелектростанції, яке у грудні 2022 року було завершено на 58%. Вона стане першою у своєму роді в Перській затоці. Вартість будівництва оцінюється в 1,42 млрд дирхамів ($387 млн).

Також у рамках туристичного проєкту в місті буде збудовано водоспад вартістю 46 млн дирхамів (понад $12,5 млн). Тут будуть курорти, житлові вілли та ресторани. Завершення проєкту заплановане на четвертий квартал 2024 року.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи

Hadrian X – перша у світі мобільна роботизована машина для укладання блоків

У Швеції збудують найбільше у світі дерев’яне місто