Робопес, який може переміщатися по стінах. Відео

Дослідники з Корейського інституту передових технологій розробили чотирилапого робота, який може ходити залізними та сталевими стінами, а також стелями. Вага пристрою складає всього 8 кг, а довжина – 33 см. Його назвали MARVEL – від Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion (магнітно-клейовий робот для швидкого пересування різними поверхнями).

MARVEL – не перший робот, який може ходити по стелях та стінах. Однак, на відміну від більшості інших, він оснащений магнітними ногами, а не колесами, захватами, присосками та пропелерами.

За словами розробників, MARVEL здатний переміщатися навіть по вигнутих поверхнях, наприклад, по заржавілому металевому резервуару для зберігання. Це можливо частково завдяки його інноваційним ногам, оснащеним електромагнітами та передовим гумоподібним смартматеріалом, відомим як магнітореологічні еластоміри.

Здатність переміщатися різними поверхнями — головна комерційна перевага робота. Творці вважають, що він зможе оглядати мости, кораблі та будівлі, особливо на великій висоті, яка може бути небезпечною для людини.

MARVEL також досить швидкий: в ході випробувань робот зміг піднятися на вигнутий резервуар для зберігання при максимальній швидкості трохи більш як 1 км/год, долаючи виступи та перешкоди, такі як люзи в 10 см.

По рівних поверхнях робот рухався ще швидше: зі швидкістю близько 1,8 км/год – по стінах і 2,2 км/год – по стелі. На цей час це «найвища швидкість вертикального та перевернутого ходіння» серед роботів-скелелазів, як стверджують самі дослідники. Проте вони відзначають, що MARVEL треба ще довго «тренуватися», перш ніж він зможе стійко рухатися по нерівних і круто вигнутих поверхнях.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів