Конкурс AI City Challenge — які рішення для міст запропонували переможці

AI City Challenge був створений чотири роки тому з метою стимулювати розвиток штучного інтелекту для реальних міських сценаріїв. У перших конкурсах призові місця займали американські команди, проте минулого року китайські техногіганти Alibaba і Baidu випередили конкурентів з 40 країн.

Представлені технології покликані поліпшити життя людей, проте деякі експерти вважають, що вони можуть стати небезпечним інструментом для стеження за громадянами.

Китайські команди зайняли призові позиції у всіх п’яти категоріях, зокрема компанія ByteDance, що володіє TikTok, стала другою в конкурсі щодо виявлення автомобільних аварій на автострадах.

Все це стало можливим завдяки багаторічним інвестиціям китайського уряду в розвиток сектора. За деякими оцінками, в Китаї знаходиться половина всіх розумних міст світу. Поширення передових обчислювальних систем, камер і датчиків, що використовують бездротові з’єднання 5G, прискорює розвиток інноваційних систем спостереження.

Технології, представлені на цих змаганнях, будуть також корисні для містобудівників. Підрахунок кількості автомобілів на дорозі дозволяє інженерам визначити ресурси, які потрібні для експлуатації та обслуговування доріг і мостів.

На одному зі змагань AI City Challenge учасникам було запропоновано ідентифікувати автомобілі на відеозаписах. Цього року опису вперше були сформульовані досить виразно, наприклад, «синій джип їде звивистою дорогою за червоним пікапом».

На цей час Китай і США — провідні експортери цифрових технологій. Минулого місяця адміністрація Байдена розширила чорний список китайських компаній, розпочатий Дональдом Трампом. Тепер майже 60 організацій не можуть отримувати інвестиції від американських фондів.

Тим часом Сенат США нещодавно прийняв Закон про конкуренцію та інновації, що передбачає багатомільярдні інвестиції в розробку мікрочипів, штучного інтелекту та надійного ланцюжка постачань. Закон також включає положення про інвестиції в розумні міста, в тому числі й розширення партнерства в даному напрямку з країнами Південно-Східної Азії (за винятком Китаю).

Стен Колдуелл, виконавчий директор проєкту Mobility21, який бере участь у розвитку розумного міста в Піттсбурзі, вважає, що Китай інвестує в дослідження і розробки у два рази більше, ніж США. На його думку, саме це є ключем до збереження конкурентоспроможності у сфері нових технологій.

Також він додав, що американські дослідники штучного інтелекту можуть поборотися за такі державні гранти, як Civic Innovation Challenge Національного наукового фонду або Smart City Challenge Міністерства транспорту США. Згідно з недавнім звітом, грант від Міністерства транспорту США в розмірі $50 млн, виділений місту Колумбус, штат Огайо, так і не досяг своєї мети.

«Ми хочемо, щоб технології розвивалися. Вони дозволять підвищити безпеку, ефективність і екологічність життя. Можливо це прозвучить егоїстично, але ми хочемо, щоб ці технології розвивалися тут і покращували економіку нашої країни», — говорить Колдуелл.

Представники Alibaba і Baidu відмовилися від коментарів, але їхні успіхи однозначно посприяють новому надходженню комерційних пропозицій для обох компаній. Більше тисячі світлофорів в місті Ханчжоу оснащені системою City Brain від Alibaba. Вона вже довела свою ефективність — завдяки впровадженню штучного інтелекту кількість пробок на дорогах значно скоротилася.

Китайські компанії також досягли успіху і в інших категоріях конкурсу, спонсорованих США. Наприклад, Megvii добре впоралася з тестами на точність розпізнавання облич, проведеними Національним інститутом стандартів і технологій.

США також заохочують дослідників штучного інтелекту до розробки технології спостереження за розумним містом за допомогою конкурсу ASAPS. Він допомагає операторам екстрених служб передбачити, коли їм слід відправити швидку допомогу, пожежну машину або поліцію.

У цьому змаганні команди аналізують комбінацію текстових, фото- та відео, а також публікації в Facebook і Twitter.

Гарофолі, старший радник Національного інституту стандартів і технологій, раніше співпрацював з розвідувальними службами й Білим домом над проєктами з аналізу відразу декількох відеопотоків. Він очолив роботу по створенню набору даних ASAPS, який він порівняв зі створенням голлівудського фільму.

В рамках семінару AI City Challenge Гарофолі показав фрагмент відео з даних ASAPS про людей, які покидають місце стрілянини, зіставляючи ці кадри з фіктивними публікаціями в Twitter.

Минулого року він сказав, що результати конкурсу показали необхідність більше інвестувати в сектор штучного інтелекту в США. Обмін знаннями як і раніше дуже важливий для наукової спільноти, поряд з розвитком талантів, які базуються в США.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному