Чому в Кремнієвій долині не можуть домовитися про те, як розвивати штучний інтелект

Майбутнє штучного інтелекту посилює суперечки між венчурними капіталістами. Одні заявляють, що технологію слід розробляти з урахуванням етичних норм, інші виступають проти будь-яких обмежень. Минулого тижня венчурний фонд Andreessen Horowitz навіть оголосив, що планує робити пожертвування на користь членів Конгресу, які підтримують розвиток штучного інтелекту.

Представники обох таборів згодні лише в одному: штучний інтелект – це «новий інтернет».

Ключова суперечність стосується того, наскільки сильно потрібно обмежувати розвиток штучного інтелекту.

  • Екзистенційний ризик. Чи зможе штучний інтелект стати загрозою для людства чи це лише ідея наукової фантастики?
  • Безпека. Дехто вважає, що акцент на безпеці допоможе захиститися від вищезгаданого екзистенційного ризику, а також зробити так, щоб системи  не посилили соціальні упередження. Інші вважають це цензурою, яка гальмує розвиток технологій.
  • Регулювання. Чи потрібні спеціальні правила, які контролюватимуть та обмежуватимуть штучний інтелект? Деякі бачать у цьому посилення цензури та придушення інновацій.

Ніщо не ілюструє ці розбіжності краще, ніж недавнє звільнення Сема Альтмана з посади CEO OpenAI, а потім його швидке повернення. В результаті стара рада директорів OpenAI була розпущена, а в новій з’явилося місце спостерігача від Microsoft, найбільшого інвестора. За повернення Альтмана виступали кілька інвесторів компанії.

Коаліція Responsible Innovation Labs, створена General Catalyst та іншими венчурними фондами, оголосила, що разом із Міністерством торгівлі США розробила керівництво з етики штучного інтелекту. Ініціативу розкритикували прихильники розвитку технології, зокрема, інвестор Марк Андріссен.

Таким чином, на противагу «ефективному альтруїзму», який уособлює крайню занепокоєність з приводу безконтрольного розвитку штучного інтелекту, виник «ефективний акселераціонізм».

Його прихильники стверджують, що представники іншого табору хочуть поставити під загрозу людство, позбавивши його переваг штучного інтелекту та передових технологій у ширшому значенні. Вони проводять приватні зустрічі, спілкуються в інтернеті за допомогою мемів та відкрито підтримують технооптимізм.

Проте обидва табори представлені венчурними капіталістами. Їхні дії тісно взаємопов’язані, ніж може здатися з боку, а свої погляди вони виражають насамперед у маркетингових цілях.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Axios

Читайте также:

Adobe представила VideoGigaGAN — модель для покращення якості відео

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива