Штучна шкіра зможе передавати ваші емоції гаджетам

Пам’ятаєте фільм з Робіном Вільямсом «‎Двохсотлітня людина»? У ньому робот на ім’я Ендрю з плином часу все і більше і більше ставав схожим на людину. І не тільки за своїми внутрішніми якостями. Шкіра, якою покрили його тіло, була чутлива до дотиків. І якщо в реальності такого робота ніколи не існувало, то штучна шкіра, прямо як фільмі, розроблена вченими вже сьогодні.

Технологію під назвою Skin-ON винайшов співробітник інституту Telecom ParisTech Марк Тессі. У роботі йому допомагали колеги з Національного центру наукових досліджень Франції та група вчених, що вивчають взаємодію людини з комп’ютером.

На що здатна штучна шкіра?

В ході роботи вчені хотіли зрозуміти, які саме характеристики будуть найбільш привабливі в синтетичної шкіри. Відзначимо, що вже не перший рік метою багатьох дослідників є спрощення взаємодій між людиною і технологіями. Виявилося, що тактильна взаємодія — одна з найбільш зручних способів. Не виключено, що в майбутньому синтетична шкіра зможе покривати тіло таких роботів, як Софія. Зрештою, технології все більше і більше захоплюють наше життя, а поява людиноподібних роботів в кожному будинку — лише питання часу.

А поки роботів, на зразок «‎Двохсотлітньої людини», не продають в магазинах, шкіру можна буде випробувати, придбавши «шкіряний» чохол для смартфона. У дослідженні описаний процес, в якому «електродний шар з провідних ниток» затиснутий між двома реалістичними шматочками матеріалу, призначеними для імітації товщини, текстури й пігменту шкіри людини. Інтерфейс Skin-On був розроблений фахівцями для сенсорних панелей, мобільних телефонів і роботів. Він здатний розпізнавати й реагувати на вісім унікальних жестів. На думку доктора Енн Роуд, доцента в області взаємодії людини та комп’ютерів в університеті Брістоль, у нас вперше є можливість додати шкіру до інтерактивних пристроїв. Ідея, можливо, трохи дивна, але Skin-On – це інтерфейс, з яким всі добре знайомі та можемо використовувати його кожен день.

Так, Skin-On можна буде використовувати як тачпад для комп’ютера, контролер для відеоігор, а також для кращої взаємодії з роботами — замість голосових команд. Синтетичну шкіру можна буде щипати, гладити та поплескувати, правда, виглядати всі ці маніпуляції будуть трохи … незвично, якщо не сказати неприємно. Річ у тому, що товщина штучної шкіри не сильно відрізняється від справжньої, а пори й зморшки на ній, безумовно, межують з «зловісною долиною».

Що таке «зловісна долина»?

Ефектом «зловісної долини» називають емоційну реакцію на робота або інший об’єкт, який за своїми діями та зовнішнім виглядом нагадує людину, чим викликає сильну неприязнь і навіть огиду у представників Homo-Sapiens. Іншими словами, чим робот більше схожий на людину, тим більше дискомфорту і страху він викликає. Причина такої реакції досі невідома. І все ж, розробники Skin-On сподіваються, що при використанні їх інтерфейсу люди не будуть відчувати нудоту і неприємні відчуття.

На думку вчених, в майбутньому саме тактильна взаємодія з машинами дозволить зрозуміти як машини можуть бути доповнені чимось людським, а не навпаки. Розроблена шкіра, як уже згадувалося вище, розпізнає щипки, ляпаси, лоскотання, погладжування або постукування. Ці жести характерні для людини та дозволять користувачам більш інтуїтивно виражати емоції за допомогою пристроїв. Так, шкіра зможе розпізнати гнів користувача, отримавши ляпас, а також зможе використовувати емодзі, розташувавши їх в екранному аватарі. У міру того, як дослідження синтетичної шкіри тривають, вчені вважають, що інтерпретація різних жестів (поплескування і сильний ляпас) матиме важливе значення для подальшого спілкування між машинами та людьми.

Це важливо, оскільки вже сьогодні існують роботи, розроблені для взаємодії з людиною, — наприклад, для догляду за літніми людьми або дітьми, які страждають на аутизм. Погодьтеся, тактильний зв’язок з машиною може бути неймовірно корисним в багатьох ситуаціях. І якщо людиноподібні роботи, які відчувають дотик — питання майбутнього, сьогодні вчені дарують нам можливість побити власний смартфон, як показано на відео. За умови, що вас не нудить від одного тільки виду цього шкіряного чохла, звичайно.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: NewScientist

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів