Найскандальніші технологічні провали 2019 року

Автопілот Boeing

Навесні 2019 року багато країн припинили експлуатацію літаків 737 Max після авіакатастроф в Індонезії у жовтні 2018 року та в Ефіопії в березні 2019 року. Сама компанія Boeing тимчасово відмовилась від виробництва літаків з 2020 року.

В Boeing заявили, що аварії могли відбутися через несправність в системі допомоги пілотам MCAS. Крім того, у жовтні 2019 року The Wall Street Journal написала, що колишній ведучий спеціаліст компанії з підготовки пілотів Марк Форкнер обманював представників Федерального управління цивільної авіації США, стверджуючи, що пілотам 737 Max не потрібно було проходити додаткову підготовку. За даними газети, він це робив, оскільки побоювався втратити роботу.

Поєднання системи автоматизації та відсутність підготовки пілотів виявилося смертельним. Втрати Boeing вже нараховують мільярди доларів, а 737 Max продовжують залишатися на землі.

Вирощування рослин за допомогою штучного інтелекту

У 2015 році Калеб Харпер (Caleb Harper) презентував пластикові коробки для вирощування рослин, що були оснащені датчиками та лампами з використанням технологій штучного інтелекту. Замість ґрунту в них використовувався поживний розчин. Передбачалося, що за допомогою пристрою виростити овочі зможе будь-який користувач. Проєкт «Відкрите сільське господарство» (Open Agriculture project) фінансувала MIT Media Lab.

У вересні 2019 року Business Insider із посиланням на співробітників та документи стартапу написали про фейкові фотографії: співробітники помістили в коробки рослини, придбані на ринку. За словами одного з колишніх робітників, по суті це були звичайні теплиці для вирощування овочів з датчиками для збору декотрих даних – навіть не всіх, про які заявляв стартап. У результаті в жовтні MIT почав перевірку програми Харпера.

Корови з відредагованими генами

Біотехнологічний стартап Recombinetics за допомогою редагування генів зумів виростити молочних корів та биків, у яких були відсутні роги. Компанія наполягає, що тварини не є генномодифікованими організмами. Безрогу худобу можна вивести й природнім шляхом.

У серпні 2019 року Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (U.S. Food and Drug Administration) з’ясувало, що компанія випадково додала в ДНК тварини одного з биків бактеріальні гени, у тому числі ген, що надає їм стійкість до антибіотиків.

Не дивлячись на те, що така зміна потенційно безпечна для людини, FDA поставило питання про більш прискіпливий контроль за такими тваринами та технологією.

Додаток «How gay are you?»

У серпні 2019 року журнал Science опублікував результати дослідження, згідно з яким люди, в кого були статеві контакти з людьми тієї ж статі, з великою ймовірністю мають один чи декілька ДНК-маркерів. Але вони не можуть передбачити, чи виявиться людина гомосексуалом, зазначається в матеріалі.

Після виходу дослідження розробник Джоел Белленсон (Joel Bellenson) запустив додаток «How gay are you?». Сервіс аналізував дані ДНК-тесту користувача та порівнював їх з результатами дослідження.

Запуск такого додатку викликав критику у ЗМІ зі сторони вчених. З часом додаток видалили з інтернет-магазину GenePlaza, який розмістив його там.

Надсилання мікроорганізмів до космосу

Навесні 2019 року компанія з Ізраїлю відправила на Місяць космічний апарат Beresheet, котрий зазнав аварії. Некомерційна організація Arch Mission Foundation з США, місія якої – збереження знань людини, надіслала на кораблі архів з 30 млн сторінок інформації, зразки ДНК людини, а також тихоходок – мікроскопічних безхребетних, здатних вижити в екстремальних умовах.

Концепція планетарного захисту передбачає запобігання біологічного забруднення небесних тіл. Без води тихоходки навряд зможуть вижити у космосі, проте цей епізод показує, що на сьогодні «одної честі» може бути недостатньо для захисту планет.

Смартфон с гнучким екраном Samsung Galaxy Fold

Samsung презентувала Galaxy Fold у лютому 2019 року. Особливість смартфону – гнучкий екран діагоналлю 7,3 дюйма. Продаж смартфону планували на початок квітня, але компанія відклала старт продажів після скарг на поломки пристроїв під час тестів.

Декотрі технічні тестери розповіли, що смартфони виходили з ладу після того, як вони знімали плівку на екрані дисплею, подумавши, що це передпродажний захист. У результаті у Samsung повідомила, що допрацювала свою новинку. Але частина користувачів говорить, що пристрій все ще «крихкий та експериментальний». У США вартість Galaxy Fold складає $1980.

Кредитна карта від Apple

Apple презентувала банківську картку Apple Card з безкоштовним обслуговуванням та кешбеком у березні 2019 року. Партнери програми ‎— Goldman Sachs та платіжна система Mastercard.

На початку листопада засновник Ruby on Rails Давид Ханссон (David Heinemeier Hansson) та співзасновник Apple Стів Возняк (Stephen Gary Steve Wozniak) поскаржилися, що кредитні ліміти по картках їх дружин виявилися значно нижчими, не дивлячись на кращий кредитний рейтинг. Після скарг на «сексистський алгоритм» департамент фінансових послуг Нью-Йорку оголосив про перевірку Goldman Sachs, а сам банк пропонував клієнтам переглянути кредитні ліміти по Apple Card.

Обмеження доступу до мережі Інтернет в Індії

У грудні 2019 року влада Індії обмежила доступ до Facebook, WhatsApp та іншим сервісам для 60 млн людей після того, як жителі на півночі країни почали протести проти закону про громадянство. Всього протягом 2019 року Індія відмикала мережу більше ніж 90 разів. Схожі обмеження відбуваються і в Пакистані, Ірані, Туречинні, Судані та Бенині – там, де уряд прагне боротися із масовими демонстраціями, вказує видання.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Найгірші технологічні провали 2023 року

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз