В Одесі навчились збирати та встановлювати біонічні протези

Одеські фахівці навчилися збирати вітчизняні біонічні протези: комплектуючі для них замовили у Великобританії, а навчити роботі за новими технологіями запросили спеціаліста з Туреччини. Протез відповідає параметрам руки конкретного бійця і програмується під потреби пацієнта.

Першим, хто зміг отримати біонічний протез, став учасник АТО Сергій Воропай. Він отримав поранення, коли викидав гранату з укриття, де був зі своїми бійцями з механізованої 28-ї бригади. Йому відірвало руку, і додому, в Херсонську область, Сергій повертався вже інвалідом. Оскільки до війни займався фермерською справою, потребував протезу із повноцінною дрібною моторикою кінцівки. 2 липня 2015 року його відібрали для участі у програмі протезування та почали виготовляти протез. Встановили готовий зразок днями, тепер Сергій Воропай вчиться керувати штучною рукою.

Боєць отримав протез за програмою Мінсоцполітики, яка забезпечує необхідне фінансування протезування бійців АТО. В Україні такі протези вони отримують безкоштовно раз на 10 років, у програми є фінансове забезпечення від держави. Орієнтовна ціна біонічного протезу — близько 700 тис грн. І це в рази дешевше, ніж подібне протезування за кордом, яке до того ж, не фінансується державою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як влаштоване протезування для дітей за допомогою 3D-технологій. Українські вчені також нещодавно презентували проект протезування суглобів із використанням титану.

Джерело: «Громадське радіо»

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком