Чи можна «чіпувати» людей за допомогою уколу?

Існує цілий ряд теорій змови про те, що компанії можуть «чіпувати» людей за допомогою вакцин та інших ін’єкцій. Вважається, що після введення в організм крихітної електроніки, влада зможе контролювати мозок звичайних людей і навіть управляти їх діями. Ці теорії повністю позбавлені наукових підстав, але все-таки — чи можна вживити в людини чіп за допомогою звичайного шприца? Багато хто думає, що технології ще не дійшли до такого рівня розвитку і таке можливо хіба що на сторінках фантастичних романів. Але насправді чіп, який поміщається в голку для ін’єкцій, вже існує. Він створений американськими вченими та розгледіти його можна тільки під мікроскопом. Які характеристики має крихітний чіп і що за допомогою нього можна робити.

Навіщо потрібно «чіпування» людей?

Нещасні «чіпи», яких дуже бояться прихильники теорій змови, за своєю суттю є імплантатами. Так називаються медичні вироби, які імплантують в організми людей і використовуються як протези або вимірювальні прилади. Найочевиднішим прикладом імплантатів є штучні зуби, які встановлюються в щелепу людей замість втрачених зубів. Також імплантатами можна назвати татуювання, які повідомляють про наявність проблем зі здоров’ям зміною свого кольору. Один з таких прикладів є татуювання яке при підвищенні рівня глюкози становиться темно-зеленим.

Як видно, в імплантатах немає нічого поганого. На цей час єдиним їх мінусом є залежність від безлічі проводів і додаткової електроніки. Вчені постійно намагаються зменшити їх розміри, прибравши зайві елементи. І недавно великий прорив в цій справі вдалося зробити вченим з Колумбійського університету, штат Нью-Йорк. Вони розробили чіп, який може поміститися навіть всередині голки для шприца. Варто відзначити, що діаметр найтонших медичних голок сьогодні не перевищує 0,20 міліметрів!

Найменший чіп у світі

За даними наукового видання Science Advances, об’єм розробленого чіпа не перевищує 0,1 міліметра в кубі. Це означає, що його можна розглядати тільки під мікроскопом. Пристрій настільки маленький, що для передачі даних і зарядки використовується ультразвук. Вчені могли б використовувати для цього радіозв’язок, але електромагнітні хвилі виявилися занадто довгими для крихітного пристрою. Як правило, імплантати імплантуються в людський організм в ході хірургічних втручань — потрібно робити розрізи та інші маніпуляції. А щоб помістити крихітний чіп, досить ввести його в м’яз людини за допомогою шприца у вигляді ін’єкції.

На цю мить створений чіп вміє тільки вимірювати температуру тіла. Однак вчені запевняють, що в майбутньому його можна буде оснастити й іншими датчиками. Можливості пристрою були продемонстровані на прикладі лабораторних мишей. Вчені змогли ввести в їх тіла до 7 крихітних пристроїв і успішно отримати від них дані. За словами автора наукової роботи Кена Шепарда (Ken Shepard), їм вдалося зробити революційний прорив у створенні крихітних пристроїв для зчитування медичних показників.

Чи можна керувати людиною?

В кінцевому підсумку можна сказати, що так, людей дійсно можна «чіпувати» за допомогою уколу. Але ці крихітні пристрої абсолютно точно не зможуть читати ваші думки й тим більше управляти поведінкою. Їх можливості обмежуються вимірюванням температури, рівню глюкози та інших показників. А для зчитування думок необхідно проводити хірургічну операцію і встановлювати в головний мозок сотні електродів для стеження за активністю різних відділів. Створенням такої технології займається компанія Neuralink Ілона Маска, причому процес імплантації чіпа виконує спеціально навчений робот.

Чіпи, що імплантуються в організми існують дуже давно, просто про них мало хто знає. Ще в далекому 2004 році в США було схвалено для використання пристрій VeriChip, яке дозволяє лікарям швидко дізнаватися про стан здоров’я пацієнтів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: ScienceAdvances

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем