Гаджет, який перетворює людське тепло в електрику

Дослідники з Колорадського університету в Боулдері створили доволі дешевий носимий пристрій, який, за їхніми твердженнями, перетворює людину в біологічну батарею. За допомогою термоелектрогенераторів гаджет здатний перетворювати природну внутрішню температуру тіла в електрику. При цьому він досить гнучкий, тому його можна носити як кільце, браслет або будь-який інший аксесуар, який стикається зі шкірою.

Дослідники сподіваються, що ця технологія буде застосовуватися для живлення переносної електроніки без необхідності використання батареї. Девайс здатний генерувати близько 1 вольта енергії на кожен квадратний сантиметр шкіри. Попри те, що він дає менше напруги на одиницю площі, ніж більшість наявних батарей, цього буде достатньо для живлення невеликих пристроїв, таких як смартгодинник або фітнес-трекер.

Подібні експерименти проводилися і раніше. Однак особливість даної новинки в тому, що вона не тільки створює енергію з тепла тіла, але і може відновлюватися при ушкодженнях. Більш того, матеріал повністю придатний для перероблення, що робить його більш екологічно чистою альтернативою традиційній електроніці.

В основі пристрою лежить гнучкий матеріал під назвою поліімін, в якому знаходиться набір тонких термоелектричних чіпів, з’єднаних проводами з рідкого металу. Кінцева версія продукту виглядає як щось середнє між пластиковим браслетом і мініатюрною материнською платою комп’ютера.

У реальному житті такий пристрій можна використовувати під час тренувань, коли тіло нагрівається і випромінює тепло в навколишнє середовище. Воно буде вловлювати цей потік енергії й направляти його для живлення фітнес-трекера.

Огляд технології показаний на відео нижче.

«Термоелектричні генератори знаходяться в близькому контакті з людським тілом і здатні застосовувати тепло, яке зазвичай розсіюється в просторі», — розповідає старший автор статті Цзянлян Сяо.

Сяо і його колеги підрахували, що при швидкій ходьбі людина може використовувати пристрій розміром зі звичайний спортивний браслет, щоб згенерувати близько 5 вольтів електрики. Це більше, ніж у більшості батарей для годинників.

І хоча дизайн ще треба допрацювати, Сяо впевнений, що робота його команди може з’явитися на ринку приблизно через 5-10 років.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Popular Mechanics

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики