Що читають CEO відомих міжнародних компаній

Літо добігає завершення — дехто ще в останній момент збирається у відпустку, шукаючи поміж іншого, що із книжок закинути до свого наплічника чи завантажити у Kindle. Якщо ви — серед тих, хто досі не визначився із літературними новинками серед бізнес-книжок, можливо, добірка рекомендацій від топ-менеджерів та власників найвідоміших корпорацій світу стане вам у нагоді. Колись подейкували, що всі керівники мають читати «Кар’єру менеджера» Лі Якокки та легендарне трикнижжя Карнеґі. А чим захоплюються і що читають сучасні CEO?

Що читають CEO відомих міжнародних компаній

Домінік Бартон (Dominic Barton), McKinsey

За три десятиліття у офісі однієї із найбільшої консалтингових фірм світу Бартон співпрацював із низкою корпорацій з найрізноманітніших сфер життя — від банків та споживчих брендів і до технологій та інновацій. Він керував офісом компанії McKinsey у Кореї з 200 по 2004 роки, та обіймав посаду головуючого у Шанхайському офісі до 2009 року. На столі Бартона у цьому місяці — декілька важливих книг:

Карл Басс (Carl Bass), Autodesk

В компанію, що розробляла програмне забезпечення для 3D-дизайну та інженерного моделювання Басс прийшов 1993 року після того, як стартап Ithaca Software, який він заснував, було викуплено Autodesk. Після низки керівних посад він став CEO у 2006 році. Випускник Корнуельського університету, він досі має власну майстернб поблизу головного офісу у компанії у Каліфорнії, де він проектує та створює скульптури, меблі та інші цікаві об’єкти. А ще він любить читати книжки — і ось дещо із недавно прочитаного:

Тереза Кларк (Teresa Clarke), Africa.com

Вона була першої темношкірою жінкою у ролі керуючого директора Goldman Sachs. 2010-го вона пішла із одного із ключових фінансових гігантів світу, щоби заснувати Africa.com — спеціалізований онлайн-проект про туристичні можливості та новини усіх 54 країн Чорного Континенту. Вона має три вищих освіти, а читати радить ось що:

Джеймі Даймон (Jamie Dimon), JPMorgan Chase

Посаду CEO та президента JPMorgan Chase Даймон отримав 2005-го. До того він був головою ради акціонерів та CEO у Bank One (до злиття із JPMorgan у 2004). Також входить до наглядової ради бізнес-школи у Гарварді та є членом Бізнес-ради. Книги, які він рекомендує:

Райд Гоффман (Reid Hoffman), LinkedIn

Був виконавчим віце-президентом PayPal до того, як став одним із засновників LinkedIn у 2002-му, а потім очолив компанію у 2009-му. Крім того, відомий у ролі венчурного інвестора в складі фонду Greylock Partners з 2009 року (цей фонд зокрема вклав кошти у Airbnb та Facebook). Гоффман радить поповнити бібліотеку такими книгами:

Ендрю Ліверіс (Andrew N. Liveris), Dow

Уродженець Австралії Ліверіс працював із полімерами, хімікатами та біореактивами протягом 40 років — спочатку у виробництві та інженерному проектуванні, згодом — у продажах, маркетингу, потім — у розвиткові бізнесу та загальному менеджменті компанії. Очолив компанію він 2004 року, 2006-го — став на чолі ради директорів; а не так давно організував злиття із DuPont. Книжкова трійця у нього має наступний вигляд:

Уінстон Ма (Winston Ma) керуючий директор China Investment Corporation

Уінстон Ма приєднався до China Investment Corporation 2008 року, до одразу зосередився на діяльності в сфері довгострокових інвестицій. Він керував різними інвестиційними департаментами, а між 2011 та 2015 роками був керуючим директором CIC у Північній Америці; також був пов’язаний із банківською сферою (Barclays у Нью-Йорку та JPMorgan). Рекомендовані три книги від нього:

Футума Нлеко (Phuthuma Nhleko), Mobile Telephone Networks

Кар’єра цього топ-менеджера розпочалася у США в якості інженера, а згодом — менеджера проектів у розбудові технологічної інфраструктури у Південній Африці. Він також входив до числа «білих комірців» у Standard Corporate та Merchant Bank упродовж 1991—1994 років. Пізніше Нлеко очолив південно-африканську Mobile Telephone Networks — міжнародну телекомунікаційну компанію, яка займається мобільним зв’язком. Книги, що він рекомендує — це:

Чак Роббінс (Chuck Robbins), Cisco

Чак прийшов у ІТ-бізнес 1997 року в ролі акаунт-менеджера, перед цим побувавши на менеджерських посадах таких компаній, як Bay Networks та Ascend Communications. Роль найголовнішого у Cisco дісталася йому в липні 2015 року, до того він тривалий час був віце-президентом із продажів. Ось як виглядає його список рекомендованої літератури:

  • Tattoos on the Heart — Gregory Boyle (Free Press, 2011; нон-фікшн)
  • Five Presidents — Clint Hill and Lisa McCubbin (Gallery Books, 2016; нон-фікшн)
  • The Seventh Sense — Joshua Cooper Ramo (Little, Brown and Company, 2016; нон-фікшн)

Рісто Сіілазмаа (Risto Siilasmaa), Nokia

Рісто був у складі ради директорів відомої фінської компанії з 2008 року, а крісло керуючого дісталося йому 2012-го. Він також очолює раду директорів у компанії F-Secure, яка опікується кібербезпекою із 1988 року — і головує у фінській технологічній спілці Federation of Finnish Technology Industries. А це — його список цікавих книг для читання:

Венделл Вікс (Wendell P. Weeks), Corning

Венделл почав працювати у компанії, що виробляла інноваційні матеріали, ще 1983 року, задовго до того, як надстійке скло для смартфонів стало справжнім хітом для виробників. за три десятиліття він був на різних посадах у фінансовому департаменті, відділі розбудови бізнесу, працював у рекламі та загальному менеджменті, а головним виконавчим директором став навесні 2005 року. Ось як виглядає ТОП його книжок, які він зараз читає:

  • The Seventh Sense — Joshua Cooper Ramo (Little, Brown and Company, 2016; нон-фікшн)
  • The Gilead — Marilynne Robinson (Picador; художня література)
  • Search Inside Yourself — Chade-Meng Tan (HarperOne, 2014; нон-фікшн)

Якщо цих рекомендацій вам замало, можете звернути увагу на інші корисні добірки книг:

За матеріалами McKinsey.com

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор