Дизайн стільців від штучного інтелекту — невдалий експеримент, чи простір для натхнення?

Стілець — нехитрий винахід, який є практично у кожного в будинку. При цьому стільці можуть бути не тільки функціональними меблями, але і цілими предметами мистецтва. Не дарма ж дизайни стільців змінювався з епохами і зараз деякі екземпляри можуть сягати сотні тисяч доларів.

Дизайнерам Філіпу Шмітту (Philipp Schmitt) і Стефану Вайсу (Steffen Weiss) прийшла божевільна ідея — доручити розробку нового класичного дизайну стільця штучному інтелекту. Чи зміг бот об’єднати функціонал, зручність і при цьому створити щось особливе?

Для свого проекту CHAIr, Шмітт і Вайс протягом декількох місяців розробляли генеративну нейронну мережу, а потім навчили її за допомогою набору даних 562 дизайнів стільців XX століття. Штучний інтелект, за запевненням творців, складається з двох нейронних мереж: перша запрограмована на перегляд зображень і генерації подібних, друга оцінює отриманий результат на предмет чи є він стільцем і якщо необхідно допрацьовує його.

Ґрунтуючись на цих двох змінних, алгоритм генерував сотні предметів, які скоріше можна було б назвати абстракцією, що нагадує стілець, ніж реальним функціональним предметом меблів. За словами Шмітта, абстракції залишали простір для людської уяви та давали можливість додати необхідні деталі.

На завершення експерименту Шмітт відібрав кілька робіт, згенерованих нейромережею і, допрацювавши їх, з урахуванням законів фізики й матеріалів для виготовлення, змоделював тривимірне зображення чотирьох прототипів.

Результат вийшов досить кумедним. Стільці вийшли не особливо симетричними й мали зайві деталі. На двох прототипах взагалі не можливо було сидіти. Ідея була досить цікава, але результат вийшов зовсім безглуздий.

Шмітт і Вайс стверджують, що спеціально налаштовували алгоритм таким чином, щоб створені нейромережею начерки були абстрактними та швидше служили джерелом натхнення для реальних дизайнерів.

Надалі керівники проекту CHAIr Шмітт і Вайс планують виготовити повнорозмірні прототипи стільців із застосуванням дерева та заліза і вказати на них, що штучний інтелект брав безпосередню участь в їх проектуванні.

«Багато знаменитих дизайнерів розробляли стільці, і можна стверджувати, що у світі існує величезна їх різноманітність. Проте, попри величезну кількість таких меблів, дизайнери все ще проектують стільці. Це самовираження майстра, як і художники виражають себе в картинах», – каже Шмітт. «На мій погляд, дизайн стільця залишиться виразом людської винахідливості, але деякі з проектів нашого нинішнього століття цілком можуть бути спроектовані за допомогою машин».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному