Наскільки шкідливі гаджети для дітей?

Навіть підлітки визнають, що їх залежність від електронних гаджетів поширюється з геометричною прогресією. Але результати досліджень про вплив технологій на здоров’я не такі однозначні.

Негативні наслідки використання гаджетів для маленьких дітей і підлітків вже так детально задокументовані, що відмова від технологій стала чи не головною метою виховання. Але нове дослідження ставить під сумнів деякі припущення про ризики часу, проведеного перед екранами електронних пристроїв, принаймні, щодо психічного здоров’я. Ще одне дослідження припускає, що спроби заборонити дитині користуватися гаджетами можуть насправді мати неприємні наслідки.

Нема ніяких сумнівів про те, що підлітки проводять багато часу у соціальних мережах та відеоіграх. За оцінками Американської педіатричної академії, дитина приділяє увагу гаджетам у середньому сім годин на день. Навіть самі діти визнають, що ситуація вийшла з-під контролю: 54% підлітків у віці з 13 до 17 років згідні з тим, що вони надто часто користуються телефоном, й 52% вже намагаються це виправити.

Залежність від гаджетів поширилася по суспільству за останні роки. Дослідження минулого року показало, що навіть школярі, що проживають в селах, проводять більше часу перед телефоном, ніж на свіжому повітрі.

Американська педіатрична академія рекомендує не давати гаджети в руки дитині молодшій 18 місяців, обмежувати час перегляду мультиків для дітей від 18 до 24 місяців та дозволяти дітям від 2 до 5 років користуватися електронікою по одній годині на день. Але для батьків, що працюють це буде означати, що в будинку не має бути ні смартфонів, ні планшетів, ні телевізорів.

Які ж наслідки для здоров’я?

Вчені пов’язують надлишок часу, проведених перед екраном з ризиком для психологічного та фізичного здоров’я. Вибірка наступна:

  • Дослідження, яке було опубліковане у січні в журналі JAMA Pediatrics, де розглядалися дані про 2400 дітей, показало, що надлишковий час, який було проведено за смартфоном або планшетом у віці 2-3 років пов’язано з гіршим показником розвитку у віці від трьох до п’яти років.
  • Згідно з дослідженням, в якому взяли участь 4495 дітей у віці 9-10 років, у дітей, які проводять в інтернеті по три години на день, підвищилися фактори ризику захворювання діабетом, резистентності до інсуліну та появи жирових відкладень.
  • Більше двох годин на день проведені дітьми за електронними пристроями, приводять до зменшення щільності кісток у віці 15-17 років.
  • Згідно з дослідженням Preventive Medicine Reports, у підлітків, які проводять 7 годин на день за планшетами чи смартфонами, ймовірність виникнення депресії у два рази вище, ніж у тих, хто проводить в інтернеті набагато менше часу.
  • Згідно з дослідженням Lancet у дітей, які проводять не більше двох годин на день в гаджетах та займаються спортом, мають гарний сон та мозок у них працює значно краще.
  • Дослідження 2015 року виявило, що кожна година, проведена перед гаджетом, впливає на погіршення успішності в школі.

Хоча, напевне, велика частина цих досліджень має під собою основу, важливо пам’ятати про те, що тут нема причинно-наслідкового зв’язку: можливо, діти, які схильні до депресії або до тривоги, з великою ймовірністю стануть залежними від відеогри. До того ж, багато вчених спираються на розповіді самих дітей.

«Існує мало чітких доказів того, що час, який підліток проводить за гаджетом, погіршує добробут підлітків, та більшість результатів засновується на попередніх дослідженнях, проведених в одній країні, в основі яких лежать неточні, але популярні свідчення самих дітей», – пишуть дослідники у журналі Psychological Science.

У дослідженнях цих вчених взяли участь 5363 американських, англійських та ірландських підлітків. Їх робота показала, що гаджети мало впливають на психічне здоров’я та добробут дітей в цілому.

В цілому, дослідники враховували не лише данні, які були представлені учасниками, але і їх батьками. Чи знайдемо ми в цьому випадку відповідь на питання? Звичайно що ні. Але це привід для роздумів для будь-якого батька, який постійно непокоїться про те, яким чином заборонити дітям користуватися гаджетами.

Одне нове дослідження також ставить під сумнів доцільність нагородження або ж покарання дитини можливістю пограти в телефон. У ньому взяли участь батьки 62 дітей віком від 18 місяців до 5 років. Їх запитали як вони контролюють час, який дитина проводить в інтернеті. Виявилося, що в середньому їх діти проводять біля півтори години за екранами у робочі дні та біля 2 годин у вихідні. Діти, чиї батьки дозволяли їм сидіти за комп’ютером за хорошу поведінку, у вихідні дні проводили в інтернеті на 20 хвилин більше часу, ніж інші діти.

«Це частково схоже на те, як не варто нагороджувати дітей солодощами, тільки тому, що це може викликати в них залежність», — вважає Джесс Хайнс (Jess Haines), професор сімейних відносин та прикладного харчування.

Варто також зазначити, що не дивлячись на ризики, гаджети залишаться з нами надовго. Зрозуміти, як інтегрувати їх в життя молоді, так само важливо, як і намагатися обмежити їх використання. Лінкольн Ларсон (Lincoln Larson), дослідник з Університету штату Північна Кароліна, який очолив дослідження дітей з сіл, говорить про наступне:

«Ми не можемо повернути час назад. Питання полягає в тому, як нам знайти спосіб об’єднати природу та технології? Чи можемо ми розробити програми, які врахують любов дітей до електроніки та не дадуть їм забути про відпочинок на природі?».

Або, може бути й таке, що нам потрібно хвилюватися про це значно менше. Діти не такі загублені, як ми думаємо, в багатьох випадках вони просто наслідують дорослих.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

 

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію