Німецькі експерти розповіли як гаджети впливають на зір

Німецькі експерти незалежного інформаційно-просвітнього об’єднання Kuratorium Gut Sehen (KGS) підтверджують: тривала фіксація погляду на комп’ютерних моніторах та телефонних дисплеях – це велике навантаження для нашого організму, для м’язів, хребта та для психіки людини. Зір у даному випадку страждає найбільше. Смартфони сприяють розвитку короткозорості, особливо у дітей та підлітків.

Згідно з дослідженнями KGS більше 50 млн німців кожного дня проводять багато часу в інтернеті. Підлітки та молоді люди у віці від 14 до 29 років щодня проводять в мережі як мінімум 274 хвилини. Це на 26 хвилин більше, ніж ще три роки тому. Кількість людей, яким доводиться носити окуляри в Німеччині збільшилась за ці три роки на 1 млн чоловік. Більше третини німецьких підлітків страждають від короткозорості.

«Значне погіршення зору стало звичною справою на сьогодні»- відзначає замісник керуючого директора KGS Керстин Крущинський (Kerstin Kruschinski).

Чому ми починаємо гірше бачити?

Людське око так влаштовано, що у нормальному режимові відбувається постійне перемикання зору з ближніх об’єктів на дальні. Коли ми дуже довго дивимося на дисплей мобільного телефону, ми змушуємо наші очі завжди працювати в режимі ближнього бачення. Як результат, ми отримуємо короткозорість у людини. Але це ще не все. Чим ближче ми тримаємо телефон перед нашими очима, тим більшу амплітуду руху доводиться робити очному яблуку, щоб направити зіницю в потрібному напрямку. Коли ми дивимося вдалину, наш погляд спрямований паралельно. Якщо ми дивимось на якийсь об’єкт поблизу, очні яблука починають повертатися до центру, фокусуючи наш погляд на об’єктові. Чим ближче знаходиться об’єкт, тим більше доводиться очним яблукам повертатися всередину. При читанні газети ми зазвичай тримаємо сторінки на відстані 40 см. від очей, на роботі між нами та комп’ютером – біля 70 см. Телефон та наші очі розділяють в середньому всього лише 20 см.

Як уникнути серйозних проблем з очима?

Наслідки приходять зазвичай доволі швидко: сухі почервонівші очі, зниження різкості зору, різка реакція на світло. Іншою проблемою являється синє світло, яке є небезпечним для людського ока. Це короткохвильовий та високоенергетичний діапазон видимого спектру переналаштовує «біологічний годинник» людини, наносить шкоду нервовій системі, негативно впливає на рогівку та зіницю ока. Уникнути його дію неможливо тому, що він є частинкою сонячного випромінювання. Але найбільшу тривогу спеціалістів викликає штучне світло, яке випромінюється від енергоощадних ламп та екранів різних пристроїв. Синє світло від дисплеїв руйнує сітківку ока. Неперервна стимуляція внутрішньої оболонки ока може привести до необоротних ушкоджень.

Експерти із Kuratorium Gut Sehen (“піклувальники хорошого зору”) з’ясували, що діти, які гуляють на свіжому повітрі менше ніж годину на день, на 30% частіше стають короткозорими, ніж ті діти, які граються на вулиці без електронних гаджетів більш як 2 години на день.

Що ж робити в цьому випадку? Фахівці радять насильно виганяти дітей, які липнуть до комп’ютеру та смартфону на вулицю. Тому що на свіжому повітрі і світла більше і можливості для тренування очей набагато різноманітніші. Вдома слід максимально скоротити бездумне блукання дитини по мережі. На жаль, поки що немає інформації з приводу того, як довго ми зможемо дивитися на дисплей без ризику для свого здоров’я. Тому, на даний час, принцип такий: «чим менше, тим краще».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію