ClearSpace-1 — перша місія по прибиранню космічного сміття

Забруднення навколишнього середовища є однією з найгостріших проблем сучасності. Ми незмінно залишаємо після себе безлад, куди б не пішли. На жаль, це стосується не тільки поверхні нашої планети, але і її орбіти. Сьогодні наш вид несе відповідальність за більш ніж 500 тисяч шматків сміття, які обертаються навколо Землі на феноменальних швидкостях.

Хочете наочно побачити скільки сміття знаходиться на навколоземній орбіті? За цим посиланням знаходиться інтерактивна карта усіх плаваючих по своїй власній орбіті елементів, з їх докладними технічними характеристиками. На карті можна знайти не тільки супутники, що працюють, а й ті, що вже вийшли з ладу, а також безліч космічного сміття.

Дослідники переконані, що проблему забруднення космічного простору необхідно терміново вирішувати, тому що якщо не прибрати найбільші шматки космічного сміття, ризик зіткнень з ними буде постійно зростати. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі Acta Astronautica.

Прибирання космічних масштабів

На думку генерального директора Європейського космічного агентства (ESA) Яна Вернера, що відбувається сьогодні на орбіті Землі схоже на плавання у відкритому морі в оточенні дрейфуючих кораблів, що не затонули, а залишилися на поверхні. Щоб прибрати сотні й тисячі несправних супутників з орбіти нашої планети, знадобиться справжнісінький евакуатор. І команда дослідників ESA якраз працює над його створенням. До 2025 року ESA має намір запустити на орбіту перший у світі апарат зі збору сміття — чотирирукого робота, який здатний визначати місце розташування космічних відходів.

Перша у своєму роді місія з прибирання космічного сміття отримала назву ClearSpace-1. Однак початок роботи буде відбувається поетапно. На даний момент планується видалити з орбіти всього один шматочок космічного сміття. Це доведе ефективність і працездатність місії. Так, метою ClearSpace-1 стануть залишки від запуску ракети Вега ESA у 2013 році. Це сміття має просту форму і важить приблизно як невеликий супутник, що дозволить роботу легко захопити його чотирма руками. Після того, як сміття виявиться в руках робота, його витягнуть з орбіти й дозволять згоріти в атмосфері. Здорово, правда? Ось тільки дана операція знищить не тільки космічне сміття, але і самого робота. Тому в майбутньому інженери ESA сподіваються створити безпечний для робота спосіб утилізації відходів. Проте кінцевою метою ESA є створення космічного корабля, який зможе автономно рухатися по орбіті.

Як планується виводити космічне сміття з орбіти Землі на перших етапах в рамках місії ClearSpace-1 можна побачити у відео.

Скільки сміття знаходиться на орбіті Землі?

Як повідомляється в офіційному прес-релізі проєкту на сайті Європейського космічного агентства, на думку генерального директора швейцарського стартапу ClearSpace Люка Піге, сьогодні проблема космічного сміття є актуальною як ніколи. На даний момент в космосі знаходиться щонайменше 2000 супутників, що працюють та понад 3000 несправних. При цьому в найближчі роки кількість супутників на орбіті Землі значно зросте. Відзначимо, що розробка робота для збирання космічного сміття це спільна робота інженерів ESA і ClearSpace.

Проте, створення мережі роботів, призначених для збирання космічного сміття, пов’язане з рядом проблем. До того ж, робота по приведенню в дію космічного корабля коштує дуже дорого. При цьому всі ці роки вчені працювали над створенням дешевших варіантів, однак жоден з них не виявився успішним. Так, приблизна вартість місії ClearSpace становить 117 мільйонів євро (129 мільйонів доларів США). При цьому ESA не єдині, хто має намір очистити орбіту Землі від сміття — компанія Astroscale, розташована в Токіо, також працює над створенням подібного робота, проте вартість японського збирача сміття, ймовірно, може перевершити ClearSpace.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: United space in Europe

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет