Що таке айсберг, та яку небезпеку несе за собою айсберг А-68

Найбільшим айсбергом на нашій планеті вважається А-68. Він утворився у 2017 році, в результаті розколу шельфового льодовика Ларсена біля узбережжя Антарктичного півострова. На цей момент його площа 4200 квадратних кілометрів, тобто він у п’ять разів більше Києва. Айсберг знаходиться в русі і, якщо вірити супутниковим знімкам, прямує в бік британського острова Південна Георгія в південній Атлантиці. На думку вчених, якщо він якимось дивом не поміняє маршрут свого руху, то тим хто мешкає на території острова загрожує вимирання. Причому це пов’язано не з тим, що айсберг з гуркотом вдариться об узбережжя й знищить все живе. Вимирання більшості тварин відбудеться поступово.

Що таке айсберг?

Айсбергами заведено називати крижані брили, які відкололися від величезних льодовиків, що покривають материки. Вони бувають різних форм і розмірів. Зазвичай розмір айсберга залежить від того, де він був утворений. Айсберги, утворені на північному полюсі (Арктиці), набагато менше тих, що утворилися на південному полюсі (Антарктиді). Близько 90% айсбергів знаходяться під водою і на поверхні видно лише їх мала частина. Розміри айсбергів непостійні, тому що під час снігопадів вони стають більше. Але останнім часом це відбувається рідко, тому що на нашій планеті спостерігається підвищення температури повітря. Зазвичай айсберги поступово тануть і стають менше, але це не означає, що вони стають менш небезпечними.

Айсберг А-68

Найбільший у світі айсберг А-68 родом з Антарктиди, тому і є дуже великим. У 2014 році вчені помітили на льодовику Ларсена тріщину, що збільшувалась і почали підозрювати, що від нього скоро відпаде айсберг. Довгий час айсберг був з’єднаний з льодовиком «перемичкою» довжиною близько 20 кілометрів. В кінцевому підсумку, в період між 10 і 12 липня 2017 року айсберг відколовся від льодовика і пішов у відкрите плавання. На той момент його площа становила 5800 квадратних кілометрів, а маса досягала близько одного трильйона тонн. Однак, з плином часу, він танув і руйнувався і на цей час його площа дорівнює 4200 квадратним метрам.

Айсберг А-68

Небезпека айсберга А-68

За даними видання BBC News, на цей момент айсберг А-68 рухається в сторону британського острова Південна Георгія і скоро може з ним зіткнутися. На думку вчених, він може стати причиною загибелі місцевих пінгвінів і тюленів. Але небезпечно не саме зіткнення, а його наслідки. Величезний айсберг здатний перекрити звичні шляхи для пошуку їжі та тварини не зможуть годувати своїх дитинчат. В кінцевому підсумку це може призвести до зниження популяції тварин. Крім пінгвінів на острові Південна Георгія регулярно мешкає близько 23 вчених.

Переміщення айсбергу А-68 у 2018-2019 роках

У великій небезпеці знаходяться і морські тварини. Рухомий айсберг може їх розчавити. Загалом, крижана брила здатна завдати подвійного удару і зруйнувати цілу екосистему. Дослідники сподіваються, що після зникнення айсберга тварини зможуть відновити колишнє життя. Але айсберг може розтанути тільки через 10 років, а скільки часу тваринам потрібно для відновлення популяції — взагалі невідомо. За настільки великий проміжок часу збиток може бути завдано не тільки екосистемі острова, але і її економіці.

Пінгвіни на острові Південна Георгія

Є невелика надія на те, що айсберг встигне змінити курс свого плавання. За словами фахівця з картографії Пітера Фретвелла (Peter Fretwell), айсберг може зробити петлю і повернути в абсолютно іншу сторону. Якщо він дійсно обігне острів, на його шляху можуть зустрітися теплі води, які прискорять його танення.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

3D-друк, рослинна шкіра та біорозкладні кросівки: у пошуках екологічної альтернативи взуття

Хай буде дощ! Усе про технологію засівання хмар в ОАЕ