Життя здається нестерпним? Займіться творчістю!

Якщо здається, що ви втратили все або вас накриває відчуття, що життя пішло на дно, найкращий час… зайнятися творчістю.

«Яка до біса творчість?» – Запитайте ви – «Я пригнічений, розбитий, розгніваний (потрібне підкреслити). Життя втратило мені всякий сенс…». Що ж, вирішуйте самі. Ви можете і далі лити сльози струмком і проклинати долю-лиходійку, а можете отримати вигоду з ситуації, що склалася.

Гнів та розпач стимулюють креативність

Всупереч загальноприйнятій думці, головним стимулятором креативності є не позитивні емоції, а негативні. І це не порожні слова, а підтверджений наукою факт. Недавнє дослідження показало, що негативні емоції справді підвищують творчі здібності людини. Іншими словами, ви можете використати свій поганий настрій як інструмент для подолання творчої кризи.

Дослідження було проведено трьома професорами із провідних університетів Європи, які вивчали звички 100 працівників творчих професій. Учасники дослідження мали спостерігати за своїми емоціями протягом тижня та фіксувати їх у щоденнику. На початку і наприкінці кожного дня вони оцінювали рівень емоцій, що випробовуються – як позитивних (натхнення, наснагу, пильність), так і негативних (стрес, ворожість, почуття провини). Виявилося, що найпродуктивніші творчі працівники зазнавали сильних негативних емоцій на початку дня, а ближче до вечора вже були на позитивній хвилі. Іншими словами, гнів та інші негативні емоції давали їм сильний заряд енергії, яку вони спрямовували на творчість.

Дослідники дійшли висновку, що високий рівень креативності є наслідком «афективного зсуву», коли спочатку людина налаштована дуже негативно, а потім її негативні емоції поступово сходять нанівець, поступаючись місцем позитивним.

З чим це пов’язано? Вся справа у підвищенні рівня концентрації. Більш раннє дослідження показало, що негативні емоції звужують фокус уваги людини та сприяють тривалій концентрації на виконанні певного завдання. Таким чином, вона глибше занурюється в дослідження проблеми та знаходить вдалі рішення.

Дослідники, про яких ми казали вище, вирішили перевірити це твердження. Вони попросили іншу групу людей взяти участь у «мозковому штурмі»: було сформульовано певну проблему, і піддослідні мали видати якомога ідей для її вирішення. Але перш ніж приступити до сесії мозкового штурму, вони мали виконати інше завдання: написати біографічне есе, згадуючи або позитивну, або негативну подію у своєму житті.

Як і в першому випадку, учасники дослідження, які розмірковували про негативну подію, показали найкращі результати: у них було більше ідей, які, до того ж відрізнялися різноманітністю та оригінальністю. Попри те, що тема їхнього есе не була пов’язана із завданням мозкового штурму, негативні емоції, які вони відчували, допомогли їм сконцентруватися на проблемі та знайти оптимальні шляхи її вирішення.

Наведемо ще один показовий приклад – зі світу спорту. Навіть якщо ви абсолютно байдужі до баскетболу, напевно, вам відоме ім’я Майкла Джордана, одного з найвидатніших баскетболістів США та світу. Як йому вдалося досягти загальної слави? «Він неймовірно талановитий», – скажете ви. Ви маєте рацію, проте тут справа не тільки в таланті, а й у його здатності спрямовувати гнів у потрібне річище. За визнанням колег та друзів Майкла Джордана, він виходив із себе з кожного найменшого приводу, щоб підігрівати дух суперництва. З раннього дитинства, він постійно намагався щось довести – своїм близьким, незнайомцям та самому собі. Напевно, саме тому він досяг неймовірних висот у спорті.

Якщо життя подало вам лимон, зробіть з нього лимонад

Іноді життя підносить нам вкрай неприємні «сюрпризи», які вибивають у нас ґрунт з-під ніг. Ми відчуваємо гнів, розпач, образу – здається, що весь світ налаштований проти нас. У такі моменти немає ні найменшого бажання творити. Однак це не привід ставити хрест на своєму професійному житті через особисті проблеми. Так, ми не можемо контролювати багато обставин, зате можемо отримати з них користь.

Наступного разу, коли ваш настрій буде у мінорі, не варто опускати руки та впадати в апатію. Разом з цим, сконцентруйтеся на розв’язанні складної проблеми або виконанні проєкту, який ви ніяк не можете завершити. Таким чином, ви зможете глибше поринути в проблему і знайти рішення, які були для вас недоступними, коли ви знаходилися в щасливому настрої. А ще ви отримаєте додатковий бонус – підвищення настрою. Адже вже давно відомо, що робота – це найкращий антидепресант.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: 99u

Читайте также:

Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік