Чому дрони можуть стати кращою заміною феєрверків

У Новий рік нічне небо висвітлюється сотнями та навіть тисячами феєрверків, бо сьогодні піротехнічні вироби може купити будь-хто. Для людей це відмінний спосіб підняти настрій, тільки для тварин і рослин всі ці вогники та вибухи становлять велику загрозу. У котів та собак вони викликають стрес і часом лякають настільки, що вони втікають від своїх господарів. А рослини та навколишнє середовище в цілому страждають від великої кількості шкідливих речовин, які залишаються в повітрі після вибухів. Можливо, у майбутньому людям доведеться відмовитися від феєрверків та замінити їх виставами, які влаштовують безпілотні дрони. Одне з таких шоу було показано під час відкриття Олімпійських ігор у Токіо і виглядало дуже дивовижно.

Популярність шоу дронів зростає

На зростання популярності вистав за участю літальних пристроїв звернула увагу координатор компанії SkyMagic Оллі Ховітт (Ollie Howitt). Для довідки варто зазначити, що саме ця компанія використала флот із 300 дронів, щоб прикрасити новорічне небо Лондона у 2021 році. Популярність таких шоу зросла у період пандемії коронавірусу. Перевага цієї технології над феєрверками полягає в тому, що дрони можуть літати з більшою щільністю і довше — вони можуть створити більш красиві та триваліші образи, ніж піротехніка.

«Ми справді думаємо, що це не короткочасне явище, а щось, що розвиватиметься у майбутньому», — зауважила Оллі Ховітт.

Переваги дронів над феєрверками

Представниця SkyMagic також додала, що дрони не викидають небезпечних речовин, у той час, як феєрверки виділяють у повітря чимало шкідливих хімікатів. Здається, що літальні апарати справді гарна заміна піротехніці, але представник Британської асоціації феєрверків заявив, що дрони теж шкодять природі. Ні, самі по собі вони не виділяють шкідливі речовини, але вони живляться від літій-іонних акумуляторів, у виробництві яких хімікати потрапляють у навколишнє середовище.

Наймасштабніше шоу дронів за версією Книги рекордів Гіннесса

Насправді перший аргумент Британської асоціації феєрверків проти дронів звучить не переконливо. Адже опосередковано шкідливі екології акумулятори використовуються і в електричних автомобілях, але ж ніхто не збирається від них відмовлятися? Саме навпаки, електричний транспорт набирає популярності й щодо захисту природи від шкідливих викидів на нього покладають великі надії. Дрони можуть бути небезпечні тільки тим, що в них можуть врізатися птахи, що летять повітрям. Про це представник асоціації феєрверків теж згадав і це справді важливо.

Як феєрверки шкодять довкіллю?

Про те, що феєрверки лякають свійських тварин, знає практично кожен господар котів та собак. А ось про те, яку шкоду піротехніка завдає довкіллю, знають далеко не всі.

Вважається, що вперше феєрверки з’явилися у Китаї приблизно у XII столітті нашої ери. З того часу склад піротехніки змінювався, але незначно. Щоб феєрверк спалахнув і вибухнув, до нього додають перхлорати — солі або ефіри хлорної кислоти. Після вибухових шоу підвищена концентрація цих речовин часто фіксується у прилеглих водоймах. Без жодних сумнівів, вони погано впливають на живі організми. Наприклад, при попаданні в організм людини вони можуть викликати порушення в роботі щитоподібної залози. А у рослин перхлорати уповільнюють ріст і призводять до викривлення пагонів.

Також не варто забувати про речовини, які надають феєрверкам різні кольори. За червоний відтінок відповідає стронцій, за жовтий — натрій і таке інше. Після згоряння всі ці речовини потрапляють в атмосферу та проникають в організми людей та тварин. Вони найбільш небезпечні для людей, які страждають від астми та інших хронічних захворювань. Після свят у міському повітрі фіксується підвищена кількість частинок менш як 2,5 мікрони (так звані PM2.5). Через свої крихітні розміри вони легко проникають через біологічні бар’єри людини та шкодять всьому організму. Як мінімум, вони затримують ріст дітей.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Guardian

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження