Чим відрізняються землетруси на Землі, Місяці та Марсі?

Літо 2019 року неприємно здивувало людство, а саме, жителів США – на початку липня у штаті Каліфорнія протягом декількох днів відбулося понад 3000 землетрусів. Підземні поштовхи стали причиною виникнення пожеж, відключення електроенергії та зруйнованих будівель. Але чи знаєте ви, що явища, дуже схожі на землетрус, відбуваються і на інших планетах? Наприклад, вони абсолютно точно відбуваються на супутнику нашої планети — на Місяці. Також існують докази того, що вони відбуваються на Марсі, на який ми хочемо коли-небудь переселитися.

Між так званими землетрусами, місяцетрусами та марсотрусами, існує величезна різниця. В основному вона полягає у частоті підземних поштовхів та періоду, протягом якого трясеться поверхня планети або супутника. Детальне вивчення землетрусів випадає на початок XIX століття — саме тоді з’явилася така наука, як сейсмологія, що вивчає причини та наслідки підземних поштовхів. Місяцетруси зацікавили вчених у 1970-х роках, коли у рамках місії «Аполлон» на супутнику нашої планети були встановлені інструменти для виміру сили коливань його поверхні. Марсотрус також почали вивчати в 1970-х роках, у ході місії «Вікінг».

Землетруси

Причиною виникнення підземних поштовхів на Землі вважається постійний рух тектонічних плит, з яких складається поверхня нашої планети. Вони рухаються через перепади температури всередині земної кулі – при нагріванні вони підіймаються доверху, а при охолодженні – спускаються донизу. Як правило, найсильніші землетруси відбуваються по краях тектонічних плит. Саме на такій території знаходиться Каліфорнія, що розташована недалеко від розлому Сан Андреас, який виник між тихоокеанською та північноамериканською плитами.

Розлом Сан Андреас

Наука, що вивчає причини та наслідки землетрусів, про що говорилося раніше, називається сейсмологією. Саме завдяки цій науці людству стало відомо, що наша планета складається з декількох шарів, а саме – з кори, мантії та ядра. Головним робочим інструментом сейсмологів являється вимірювальний інструмент (сейсмограф), який реєструє навіть найменші сейсмічні хвилі або ж, простіше кажучи, коливання у надрах планети.

Сейсмограф

Зазвичай, тривалість землетрусів всього декілька хвилин. При цьому поштовхи можуть виникати дуже часто та з великою силою. В залежності від сили поштовхів, землетруси поділяються на сильні, слабкі та мікроземлетруси. Найбільш катастрофічними звичайно ж є сильні землетруси, через яких руйнуються будівлі та гинуть тисячі людей.

Місяцетруси – землетруси на Місяці

Для багатьох читачів — це справжнє відкриття, але поверхня Місяця іноді навіть дуже трясеться. Так звані місяцетруси можуть виникати практично кожного дня через перепад температур під час заходу та сходу Сонця.

Іноді вони відбуваються через падіння метеоритів, але гарантовано, двічі на місяць – під дією приливних сил Сонця та Землі. Поштовхів, викликаних рухами тектонічних плит, на Місяці ніколи не спостерігалося – цих плит на Місяці просто-таки немає.

Місячний сейсмограф з «Аполлону-16»

Про існування місяцетрусів вчені дізналися в 1970-х роках, у рамках космічних місій «Аполлон». Саме тоді на поверхні Місяця були встановлені чотири сейсмометри, котрі за 7 років своєї роботи зареєстрували 28 поштовхів, що виникли десь під місячною поверхнею. Сила одного з місяцетрусів була оцінена в 5 балів з десяти – якщо такий поштовх все ж відбудеться, коли на Місяць прибудуть люди, він може зруйнувати космічний корабель та місячну базу.

Під час місяцетрусів поштовхи виникають набагато рідше, ніж на Землі. Проте коливання можуть тривати декілька годин, так що вченим слід якомога ретельніше підбирати місце для посадки наступних відвідувачів на Місяць та будови місячної бази. Аби знайти спокійні та безпечні райони, на супутнику необхідно поставити більше сейсмографів.

Марсотрус – землетрус на Марсі

Вчені вже мають докази того, що поверхня Марсу теж час від часу трясеться. Причини марсотрусів поки що невідомі – скоріш за все, вони виникають через рух тектонічних плит. Також цілком можливо, що вони пов’язані з активністю вулкану Олімп, що розташований в екваторіальному районі планети.

Чи заспокоївся вулкан Олімп на Марсі?

Перші здогадки про існування марсотрусів з’явилися у 1975 році, коли на планеті приземлився апарат під назвою «Вікінг». У рамках цієї місії вчені допустили велику помилку, встановивши сейсмометр не внизу пристрою, а зверху. Він досить сильно розгойдувався під дією марсіанського вітру, тому навіть якщо поверхня планети тряслась, вловити ці коливання було практично неможливо.

Популяризатор науки Карл Саган (Carl Edward Sagan) та макет апарату «Вікінг»

Ця проблема була виправлена в апараті InSight, оснащеному сейсмометром SEIS. Він опустився на поверхню планети в кінці 2018 року, та вже через кілька місяців записав перші звуки марсотрусу, який розташовувався глибоко під поверхнею планети. На цей момент вважається, що поштовхи на Марсі виникають доволі рідко, їх частота ще нижча, ніж на Місяці.

Сейсмограф апарату InSight в деталях

Відео землетрусів, місяцетрусів та марсетрусів

Чи хочете ви побачити, що відбувається з людиною та предметами всередині приміщення під час підземних поштовхів на Землі, Місяці та Марсі? Вчені зі Швейцарської вищої технічної школи Цюриха завантажили данні про частоту коливань усіх трьох космічних об’єктів в комп’ютер та показали, як би це все відбувалося.

Декілька дослідників-добровольців зайшли до спеціальної кімнати, котра контролюється комп’ютером і коливається з різною частотою. На 0:56 хвилині можна побачити, що відбувається у кімнаті під час землетрусу – поштовхи доволі сильні та частіші, але цей жах доволі швидко проходить. На 1:12 хвилині показано місяцестояння, протягом якого дослідники ніби їдуть на вантажівці – на Місяці такі поштовхи можуть продовжуватись протягом години, чи навіть більше. На 1:47 хвилині показали марсотруси – кімната сильно гойдається, а з полиць падають речі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі