Новий вид людства на Марсі. Яким воно буде?

Біолог Скот Соломон (Scott Solomon) поділився своїми думками з приводу того, як буде проходити розвиток суспільства після колонізації Марсу.

Життя на Марсі змінить нас не лише у метафізичному плані

З часом між поселенцями Марсу та населенням людей на Землі буде все більше відмінностей, вважає біолог з Університету Райса Скот Соломон. Він дослідив такий перебіг подій у своїй книзі «Майбутні люди: всередині науки про наш розвиток, що триває». Ця відмінність стане помітною вже з самого початку через так званий синдром засновника. Не важливо як чи коли це станеться, Червона планета буде колонізована відносно малою групою людей, яка не повністю представляє всю людську популяцію. Можна припустити, що жителі Марсу будуть ризикованими та азартними.

Ці початкові відмінності будуть збільшуватися зі швидкістю сніжної лавини тому, що Марс та Земля – це доволі різні планети. Марс набагато менший, сила тяжіння на ньому складає 38% від тої, яка існує на планеті Земля. На Марсі відсутнє глобальне магнітне поле, щільна атмосфера та захисний озоновий шар. Марс також більш схильний до ураження космічною радіацією.

Саме через це у ДНК колонізаторів можуть виникнути мутації, продовжує свою думку Соломон. Мутації збільшують генетичну змінність, тому на Червоній планеті еволюція може проходити швидше ніж на Землі. Які зміни ми зможемо спостерігати? Цілком ймовірно, у людей зміниться колір шкіри, аби ті змогли боротися з великим радіаційним навантаженням. Вона стане темніше через великий рівень меланіну, як це відбувається і на нашій планеті. Також тут може відіграти велику роль й інші пігменти, як наприклад каротиноїди – молекули, які фарбують морковку у такий колір, яка вона має. Крім того, можна допустити, що кістки колонізаторів будуть набагато товщими.

Скоріш за все, перші поселенці Марсу не будуть страждати від епідемій. Довготривалий політ на Червону планету може послугувати карантином, що перешкодить освоєнню небажаних мікробів у організмі людини. Таким чином, переселенцям не варто перейматися наприклад через вірус Еболи. На планеті нема вірусів, а також пташок, комарів чи щурів, які їх передають. Якщо колонізатори залишать своїх домашніх улюбленців вдома, тих ким ми харчуємося, а також наших коханих тваринок – вони зможуть забути про інфекційні захворювання. З часом їх імунна система буде ставати все слабше, і вкінці кінців – атрофується.

«Якщо це відбудеться і все ж на Марсі з’явиться якийсь вірус, це буде жахливо! Будь-який контакт між Марсом та Землею буде надто небезпечним. Цілком ймовірно, що буде виключена будь-яка можливість контакту», – пояснює Соломон.

Цей сценарій розвитку подій приведе до закінчення генного потоку між людьми на Марсі та Землі й незабаром почнеться процес створення нового людського виду.

Соломон пояснив, що ніхто не може передбачити як саме буде розвиватися еволюція людини у майбутньому. У всіх різні погляди на цю тему. Наприклад, президент Марсіанської спілки Роберт Зубрін (Robert Zubrin) гадає, що колонізатори створять новітню унікальну культуру, але не еволюціонують у нові види. Вони будуть надто близько знаходитися до Землі та підтримувати з нею контакт. Однак, він вважає, що це, скоріш за все відбудеться з між зірковими туристами, частково через культурні відмінності, які можуть виникнути з часом.

«Ми не зможемо контролювати еволюцію – змінювати гени та впливати на наших дітей. Коли ми поселимося у нових зіркових умовах, деінде люди будуть підтримувати цю ідею, а десь – йти проти цієї системи. Тому у будь-якому випадку це призведе до розбіжностей», – пояснює Зубрін.

Звичайно, відсутність змішування генів серед колоністів і їх предків на Землі було б значним фактором – якби існували б ще якісь гени, котрі можна було б змішувати. Врешті решт, до того часу, ми майже точно зможемо подорожувати по планетах, а людство може перейти у дещо специфічну кіборг-сублімовану форму свідомості.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет