«Плануємо перетворити рослини на вакцини» — Марина Коршевнюк, КПІ

У вересні цього року в Києві відбулася міжнародна наукова конференція Falling Walls Lab Kyiv під патронатом «Фонду Кличко». За словами директорки «Фонду Кличко» Аліни Носенко, сьогодні найактивніше розвиваються стартапи та наукові відкриття, які покликані покращувати життя та комфорт людини. Один з таких проектів і переміг на київському етапі конкурсу — ідея створення «їстівних вакцин», що здатні реформувати проведення вакцинації дітей та дорослих по всьому світу. Якщо задум буде втілено у життя, процес виробництва та розповсюдження вакцин стане значно дешевшим і простішим.

Інноваційний підхід до вакцинації, створення покоління їстівних рослин, які вже містять вакцину в своїх клітинах представила Марина Коршевнюк, студентка факультету біотехнологій НТУУ «КПI ім. І. Сікорського», кафедри промислової біотехнології. Вона ж презентувала «їстівні вакцини» на наступному етапі конференції у Німеччині. За словами Марини, назва «їстівна вакцина» не означає, що препарати для вакцинації просто трансформують в пероральну форму. Мета дослідників – перетворити звичайні їстівні рослини на продукт з високим вмістом імунологічно активних сполук.

Марина Коршевнюк під час виступу на Falling Walls Berlin 2016

Марина Коршевнюк під час виступу на Falling Walls, Берлін 2016 р.

Ми вирішили уточнити в авторки проекту, чим відрізняються «їстівні вакцини» від ГМО та чи зможемо купувати вакцину в овочевому магазині.

Про переваги «їстівних вакцин»

Доступність вакцин та повнота охоплення населення програмами вакцинації може бути суттєво покращена, в разі усунення складностей щодо отримання та транспортування класичних вакцинальних препаратів. «Їстівні вакцини» – це один із найбільш перспективних напрямків розвитку біотехнології рослин, який дозволить вирішити деякі з цих проблем та зробити частину терапевтичних і вакцинальних препаратів більш доступними.

Ми прагнемо створити якісну та ефективну технологію виробництва лікарських засобів, зокрема вакцинальних препаратів, яка б суттєво спрощувала процес виробництва та робила його дешевшим за класичні технологічні процеси. Для цього ми плануємо модифікувати їстівні види рослин, щоб перетворити їх на вакцини, придатні до споживання. Однак, не можна говорити про те, що ця модифікація є аналогічною до створення ГМО.

Статус «ГМО» по відношенню до «їстівних вакцин», які ми розробляємо, є дискусійним. Адже ми застосовуємо т.з. транзієнтну (від англ. «transient» – «тимчасовий») трансформацію їстівних видів рослин, після якої рослини здатні синтезувати та накопичувати потрібний нам продукт лише протягом певного періоду часу. І на момент споживання майже всі копії трансгену, тобто, привнесеної генетичної інформації, у рослинних клітинах знищуються. Окрім цього, зміна, отримана внаслідок транзієнтної трансформації, не передається наступним поколінням рослини. Тобто модифікація здійснюється лише у певних рослинних організмах та не розповсюджується на інші рослини.

Створення «їстівних вакцин» в лабораторії

Вирощування «їстівних вакцин» в лабораторії

Про виступ у Берліні

Світовий етап конференції Falling Walls Lab відбувся в Берліні 8-10 листопада цього року, там ми презентували наш проект. Взагалі на цій міжнародній конференції було представлено багато біотехнологічних та біомедичних розробок: протези для спинного мозку, технологія вирощування мікроводоростей, чимало розробок в області персоналізованої медицини. Також були представлені інновації в сфері інформаційних технологій, наприклад, спеціальні додатки, які вирішують соціально важливі проблеми, та інші роботи з різних областей науки та техніки.

На наступний день після нашого виступу на конференції вдалось обмінятись контактами з представниками деяких великих компаній біофармацевтичної сфери. Взагалі, хочу зазначити, що після повернення додому я відчуваю себе переповненою ентузіазмом працювати над проектом й надалі, а також популяризувати інші ідеї та мотивувати інших приймати участь у подібних заходах.

Відео виступу Марини Коршевнюк в Берліні

Про механізми реалізації

Наразі розвиток проекту відбувається у двох державних організаціях – це НТУУ «Київський Політехнічний Інститут» ім. І. Сікорського та Інститут Клітинної Біології та Генетичної Інженерії НАН України. Ми плануємо розширювати проект, зокрема працюємо над створенням лабораторно-тепличного комплексу, в якому б здійснювався весь цикл трансформації: від етапу вирощування рослини — до отримання цільового продукту, щоб вдосконалювати розроблену технологію та збільшувати спектр можливих способів її застосування.

Варто зауважити, що продукт, який ми розробляємо, — це не «їстівні вакцини» безпосередньо, а технологія отримання їстівних рослин з високим вмістом фармацевтично або імунологічно активних сполук. При цьому терапевтична або імуногенна дія буде забезпечуватись саме при вживанні таких рослин у їжу.

Наш проект вважатиметься успішно реалізованим, коли споживач зможе в домашніх умовах отримувати дозу смачної і свіжої терапії або вакцинації, придбавши необхідну культуру агробактерій в аптеці та спеціальний прилад у магазині електроніки. Подібно до того, як сьогодні ми купуємо закваску для домашнього йогурту та йогуртницю. А в якості вихідної рослинної сировини для домашньої терапії підійдуть різноманітні свіжі салатні рослини, які є в асортименті будь-якого супермаркету.

БІЛЬШЕ ПРО НАУКУ В УКРАЇНІ:

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман