«У Falling Walls є понад 50 лабораторій та 5 локальних відборів» — Аліна Носенко, «Фонд Кличко»

29 вересня 2016 року у Києві вже вдруге відбудеться всесвітня наукова конференція Falling Walls Lab Kyiv під патронатом «Фонду Кличко». Також планується зібрання науково обґрунтованих стартапів, інвесторів та лідерів громадської думки Falling Walls Venture Kyiv. Ми розпитали директора «Фонду Кличко» Аліну Носенко, як міжнародна конференція з’явилась в Україні, які проекти є її учасниками і що чекає на науковців цього року:

Про зміни у Falling Walls Lab

Із 2015-го року в організації конференції Falling Walls Lab змінилось доволі багато, тому що ми разом з партнерами, які торік брали участь та підтримали захід, проаналізували усі плюси та мінуси. Зрозуміли, що, по-перше, треба змінювати локацію. Вона повинна бути інноваційною, відкритою та сучасною і вміщувати як мінімум 1 тис осіб. На сьогоднішній день КВЦ «Парковий» — чи не єдине місце, яке відповідає цим вимогам (минулого року захід проходив на базі Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка — прим.ред.). Нам буде належати весь третій поверх, де розташовуватимуться інноваційні зони — своєрідні ярмарки компаній з їхніми презентаційними стендами, а також ми плануємо зробити зони інтелектуальних, спортивних та винахідницьких ігор. А після нагородження переможців конференції відбудеться лекторій від компаній, представники яких в форматі Falling Walls будуть розповідати про новації, які вони роблять в своїх сферах.

Про аудиторію

Зараз ми очікуємо підсумкові результати щодо кількісного та якісного складу учасників. Цього року німецькі організатори змінили правила отримання результатів, згідно яких ми, як організатори локальних лабораторій, зможемо ознайомитися з фінальними результатами тільки після 11 вересня. Але проміжні результати, які ми отримали напередодні прес-конференції 31 серпня, показують, що 80% учасників — зі столиці, 20% — з інших регіонів України. Всі вони — з різних інституцій. Є і стартапи, представлені незалежними організаціями; є студенти університетів; є кандидати наук — наявні представники усіх тих, хто сьогодні займається наукою та інноваціями в Україні. Разом з цим, подаватися на участь у конференції можуть громадяни інших держав, якщо в них не проводяться лабораторії Falling Walls. Взагалі учасники можуть обрати будь-яку зручну для себе країну та подаватися за своїм уподобанням. Станом на 31 серпня ми бачимо лише українців серед учасників.

Про спеціалізацію проектів-учасників

Найбільш активно розвиваються стартапи, проекти та наукові відкриття, які покликані покращувати життя та комфорт людини; адже всі ми хочемо жити приємно, зручно та якомога спокійніше для своїх нервових клітин. Тому, як в Німеччині, так і в Україні популярністю користуються проекти, пов’язані з медициною, здоров’ям, здоровим способом життя. Сюди ж відносяться проекти, які пропонують рішення щодо захисту навколишнього середовища: від екології до транспортування. Також слід згадати проекти, які націлені на вирішення соціальних проблем. Наприклад, був презентований проект, в основі якого знаходиться ідея покращення можливостей для сліпих щодо орієнтирів у просторі великого міста (тобто поєднання соціальної проблеми з технічним вирішенням її завдяки стартапу або науковому відкриттю).

1df34592f82468620e8a975af43a12b6d8e068cc

Falling Walls Lab Kyiv 2015

Про Falling Walls Venture

Цьогоріч проект Falling Walls Venture проводиться вдруге у світі. Вперше це було у 2015 році у Німеччині, а зараз організатори запропонували найкращим лабораторіям світу провести у себе формат Venture. Ми теж потрапили в цю програму за результатами роботи у минулому році, оскільки у нас була найбільша аудиторія відвідувачів (близько 1 тис осіб), багато публікацій у пресі, ми мали найбільшу кількість переходів на сайт та аплікацій на участь. Тому ми потрапили у ТОП-5 найсильніших і я думаю, цим можна пишатися.

Формат Venture відрізняється від Lab тим, що у Venture ми побачимо науково обґрунтовані стартапи. Вони безпосередньо пов’язані з життям людини або певними науковими винаходами, які обіцяють покращити життя людини. Якщо Lab припускає аплікацію винаходів, що знаходяться на початковій стадії, то Venture — це вже проекти і компанії, які роблять науково обґрунтовані винаходи. Найголовніше — мати на цей період вже зареєстровану компанію, а також мати готовий прототип або продукт, який щойно вийшов на ринок (тобто, це має бути свіжа ідея).

Треба розуміти, що аудиторія формату Venture у Берліні нараховує близько 700 осіб і складається з венчурних капіталістів, представників великих компаній, інституцій, які займаються розробками та винаходами — тому вимоги до учасників тут значно вищі, ніж у Lab. Це — доросліші та досвідченіші люди, як правило, з PhD, які мають публікації у міжнародних наукових виданнях і які працюють над своїм проектом у команді. Якщо у Lab учасник може представити і свою особисту ідею, і командну, то у Venture учасник представляє командну роботу тих, хто працює над винаходом.

Про переваги від участі в Falling Walls

По-перше, участь в другому етапі заходу, який проходить в Берліні, дає неймовірний нетворкінг, тому що ти зустрічаєшся з такими ж, як ти сам — з тими, хто пройшов такі самі етапи відбору. Це — знайомство з однодумцями, а також можливість знайти собі команду, яка може допомогти у подальшій роботі та інших винаходах. Я дізналася про такі історії від наших німецьких колег, коли вони об’єднали свої зусилля, вдосконалились та допомогли один одному. Це — спілкування з тими, хто представляє великі компанії, які можуть зацікавитися твоїм винаходом або запропонувати якісь додаткові умови у вигляді стажування, гранту, роботи у наукових лабораторіях.

Наші німецькі колеги запрошують світових лідерів у сфері консалтингу, технічних винаходів та інновацій, таких як A.T. Kearney та Festo, і ми запросили теж відомі міжнародні компанії — EPAM, Softserve, GlobalLogic, Bayer, Microsoft. Важливо розуміти, що коли ти їдеш на таку конференцію, твоя візитівка і ти сам повинен активно працювати на локацію — не сидіти та чекати, що хтось із тобою познайомиться, а самому поводитися ініціативно. І найголовніше та найвагоміше, що отримують переможці — це публікації у міжнародній пресі, фінансові подарунки тощо. Звичайно, важко виграти та бути найкращим з сотні конкурсантів, але все можливо.

Учасник Falling Walls Lab Kyiv 2015

Учасник Falling Walls Lab Kyiv 2015 презентує ідею інклюзивних технологій

Про популяризацію науки в Україні

Робота «Фонду Кличко» побудована таким чином: щорічно у листопаді-грудні затверджується перелік проектів, які ми плануємо реалізувати наступного року. На сьогоднішній день для нас набула актуальності тема науки та наукових досліджень. Ми познайомилися з багатьма іншими науковими фондами, які підтримують науковців в державі — це і державні фонди, і закордонні. Ми побачили, що проблеми у всіх однакові: по-перше, це відсутність запиту на інновації на ринку; по-друге, це власне фінансування цих інновацій. Стає зрозумілим, що коли у нас з’явиться попит на створення інновацій, тоді з’явиться і фінансування — тому зараз ми хочемо співпрацювати з одним американським фондом, аби реалізувати спільну можливість надавати винахідникам та новаторам гранти для роботи в Америці.

На жаль, сьогодні ми поки що не бачимо в Україні системних умов для створення ефективних та успішних стартапів, тому поки що будемо допомагати молоді поєднувати досвід та практику, як в Україні, так і закордоном. Ми знаємо приклади, коли українські стартапи визначаються як перспективні, але на певному етапі вони повинні бути простимульовані у США або Європі. У цьому сенсі США йде попереду, надаючи стартап-візи, пропонуючи всі умови для розвитку. Інакше кажучи, в Америці інвесторів більше, ніж стартапів. Ми можемо по-різному ставитися до цього, але факт — це вперта річ: вони є лідерами.

Про власний досвід участі в Falling Walls

Я є учасницею та переможницею більш ніж 9 міжнародних програм — як німецьких, так і американських. У 2012 році стала першою українкою-учасницею Falling Walls у Берліні. На той момент я була підписана на розсилки для випускників. Одного дня я отримала листа від Німецької служби академічних обмінів (DАAD), в якому мені запропонували взяти участь у цьому форматі з вимогами: три слайди та 100 слів про свій проект. Оскільки я навчаюся у аспірантурі, мої дослідження проблематики у сфері державних, соціологічних та комунікаційних питань лягли в основу проекту, з яким подавалася до Falling Walls. Вже за 2 місяці отримала відповідь, що мені надається стипендія та запрошення до Берліну. За селекцією потрапила у ТОП-10 тем — а це завжди найгостріші, найактуальніші та найцікавіші теми. Для мене це була дуже відповідальна доповідь. Коли ти стоїш на сцені перед величезною аудиторією та науковою елітою, а перед очима годинник стрімко відраховує 3 хвилини, намагаєшся бути максимально концентрованим, щоби розказати все правильно (і так, щоби перемогти). На жаль, мені не вистачило наукової статистики та життєвого обґрунтування — однак, це був дуже цікавий досвід.

Я побачила, як треба формулювати думки, щоби люди тебе зрозуміли, навіть якщо вони не знають нічого з твоєї теми. Я спостерігала, як презентують свої проекти інші учасники, які нестандартні та креативні рішення вони використовували, щоби просто та зрозуміло розказати про біологію чи хімію. Мені дуже подобається цей формат — адже це не просто хакатон, де збираються люди, які цікавляться IT і хочуть щось зробити. Тут є реальні винаходи, які можуть змінювати життя. У моєму році переміг хлопець, який хотів створити екологічну систему для добрив. Він вже тоді мав свої сільськогосподарські угіддя. Йому було 26 років. Я дивилася на нього зачарованими очима. Думала: «Чи є у нас в державі молоді люди, які називають себе землеробами або фахівцями з аграрного сектору, які у 26 років знають англійську мову та презентують винаходи, що реально можуть бути суспільно корисними?». Він виграв конференцію у тому році. Я знаю, що йому вдається продавати свої запатентовані винаходи у Європі, він є консультантом у декількох аграрних проектах інших компаній та підприємців.

Поява франшизи Falling Walls в Україні

wall_113

У 2013 році організатори Falling Walls Foundation надіслали всім випускникам листа, в якому зазначалося, що члени наукових інституцій або університети мають можливість запросити Falling Walls Lab до себе в місто. Оскільки я працюю у «Фонді Кличко», я звернулася до братів Кличків і запропонувала їм цей формат. Ми погодили його і написали відповідь, що хотіли би провести Falling Walls в нашій країні. Але проблема в тому, що у нас і університети, і наука розвиваються досить складно та повільно. Саме на цьому етапі ми стали де-факто і де-юре партнерами. Тобто, за правилами Falling Walls Lab та Falling Walls Venture приймає Університет ім. Т. Шевченка, але ми допомагаємо університету організаційно з цим завданням впоратися. Ми хотіли провести не просто університетську конференцію, де збираються професори та виступають студенти, а реалізувати власне бачення: знайти партнерів, зробити відкритий захід, створити зони, в яких людям буде цікаво дізнатися про щось нове та отримати це безкоштовно, як мотиваційний поштовх. Тому, запрошую — приходьте 29 вересня о 10.00 у КВЦ «Парковий». Будемо разом дивитися на відкриття.

Про розвиток локальних лабораторій

Наскільки я пригадую, у 2012 році існувало не більше 10 локальних лабораторій Falling Walls. Всі інші подавалися з різних держав безпосередньо у берлінську лабораторію. Переможець 2012 року, про якого згадувала вище, на той момент був переможцем локальної лабораторії у Відні. Зрозуміло, що учасники місцевих відборів мали більше досвіду та розуміння специфіки формату. На даний час існує понад 50 лабораторій та 5 локальних відборів на Venture. Також можна подаватися напряму, якщо у тебе в країні немає локального відбору. Як бачимо, франшиза виявилася ефективною, якщо вже стільки міст та університетів приєдналося, і я впевнена, що лабораторії поширюватимуться світом і далі.

wall_001

Про державну підтримку

Сьогодні, на жаль, в нашій державі неможливо фінансувати повноцінно все. Треба обирати пріоритетні напрямки. Якби на державному рівні визначилися, що такими напрямками будуть, наприклад, літакобудування, медицина та IT, і проводили б відповідне фінансування, то це працювало б набагато ефективніше, ніж зараз. У нас є 15 наукових інстанцій у НАН України, які щось роблять, але ми про ці винаходи навіть не знаємо (тому що вони часто залишаються лише на папері). Коли ми розшукували учасників на Falling Walls Venture, більшість державних інституцій відповіли, що вони або не можуть виступати, або не хочуть. Не можуть, тому що це — державна таємниця, бо держава спонсорує ці винаходи. А не хочуть, тому що не володіють англійською. Але якщо навіть хтось з таких представників науки переможе, то для того, щоби їм кудись поїхати та розказати про свій проект, треба теж отримувати дозвіл від держави; тобто, це — досить складна бюрократична система, в якій наші винаходи майже приречені.

Однак, є й позитивні зрушення: науково-популярні формати в Україні проводяться. Є «Дні науки», які проводить НАН України у форматі пікніків та зустрічей у музеях, які можна вільно відвідати, послухати певні теми. Був проект Science Rocks, який проводила адміністрація ресурсу bit.ua, але зараз вони чомусь припинили це робити. Постійно проходить Public Science у «Часописі» — це теж відкриті лекції від науковців. З’явилося багато опцій для дітей — різні лабораторії та курси. Люди цікавляться, але це — дуже маленький відсоток, тому що наука буде розвиватися лише там, де на неї є попит. Сьогодні у нашій державі йде війна, і ми побачили, як стрімко почала розвиватися військова медицина. Ось так відбувся поштовх: ми отримали і військові винаходи, і рішення в галузі медицини (нарощування кісток, заживлення ран плазмою тощо). Це конкретний приклад: є запит у державі — з’являється реакція: і фінансування, і краудфандінг, і решта. Тому потрібен саме запит від держави та від людей.

ПРО НАУКОВІ ПРОЕКТИ В УКРАЇНІ:

Побажання учасникам науково-популярних проектів

  • По-перше, вивчати англійську мову.
  • По-друге, шукати поєднання своїх проектів з великим бізнесом, тому що бізнес зацікавлений у винаходах та інноваціях.

Треба дуже добре знати англійську мову, розвивати навички нетворкінгу, знаходити контакти, подаватися на міжнародні гранти, стипендії, тестувати свої ідеї. Сидячи у себе дома, в своєму місті, тобі може здаватися, що ти створив неймовірний проект, а коли ти виходиш на сцену і тобі задають конкретні питання люди з науки та бізнесу, — а вони знають, як вирахувати успішність проекту — тоді і ти побачиш, чи є твій проект якісно пропрацьованим і чи досить добре він обґрунтований. Тому Falling Walls Lab та Falling Walls Venture — це дуже гарні формати, щоби все це перевірити; в Україні подібних форматів більше немає.

Читайте также:

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики