Вчені з Норвезького університету науки та технологій створили пристрій, здатний з точністю в 96,7% визначити фрукт, що псується, або хвору рослину. При цьому електронний «ніс» має найпростішу конструкцію: він оснащений лише однією антеною, на відміну від інших подібних приладів, що використовують десятки чи сотні датчиків.
Головним завданням науковців було домогтися за допомогою носа точності класифікації летких органічних сполук (ЛОС), небезпечних при високій концентрації. Автори статті підкреслили, що хімічний склад ЛОС — важливий індикатор у різних процесах, чи то людське дихання, гниття продуктів чи промислове виробництво. Причому дихання здорової та хворої людини відрізняється за концентрацією ЛОС, тобто в перспективі, аналізуючи їх, можна отримати й засіб швидкої, але неінвазивної діагностики.
Запропонована норвезькими вченими сенсорна технологія, попри простоту, демонструє порівнянну зі складними пристроями продуктивність і навіть перевершує її. Електронний «ніс» здатний розрізняти не тільки гази, а й ізомери, чого не вміють наявні прилади.
Антена, покрита оксидом графену, передає хвилі різних частот, потім уловлює відбитий сигнал. Перетворювач аналізує отримані «візерунки», які змінюються залежно від хімічного складу ЛОС.
Щоб перевірити роботу носа в реальних умовах, вчені провели оцінку свіжості куплених у супермаркеті полуниці, винограду та свинини, а також виявили за допомогою приладу механічні пошкодження на яблуках.
Результативність виявилася високою, що у перспективі дозволить створити електронний «ніс» наступного покоління, компактний та недорогий. Використовувати ж його можна не просто в побуті, а в різних сферах, включаючи сільське господарство і медицину, щоб діагностувати, наприклад, зміну рівня цукру в крові.
Більше цікавого:
- Історія технологій в області органів відчуттів: нюх, смак, дотик
- Вчені створили пристрій, що дозволяє відчувати запах у віртуальній реальності
- Стартап, який хоче навчити комп’ютер розпізнавати запахи
Джерело: ScienceDirect