Енергоощадні режими у смартфонах: користь та ефективність

Знайома кожному ситуація: забув вчасно зарядити телефон, а тепер можливості це зробити немає, але втрачати зв’язок ніяк не можна. Що робити? Як продовжити життя телефону без підключення до заряджання? Чи має сенс відключати Bluetooth та Wi-Fi? Чи є користь від енергоощадних режимів? Чи не вимкнеться в енергоощадному режимі щось важливе? Відповіді – у цій статті.

Колись стільниковим телефонам однієї зарядки вистачало на тиждень мінімум. Це при тому, що тоді акумулятори були менш досконалими та й місткість їх була набагато нижчою. Чому ж тепер за вдвічі більшої місткості акумулятора вони «живуть» у десять разів менше?

Тому що енергоспоживання сучасних смартфонів у десятки разів вище, завдяки великим яскравим екранам, потужному центральному процесору, додатковим відео- та звуковим процесорам та безлічі додаткових комунікацій.

З одного боку, відмовлятися від цього безглуздо, адже саме цей набір є суттю поняття «смартфон». З іншого боку, іноді буває так, що від смартфона потрібно лише зателефонувати та бути на зв’язку. У такій ситуації думка про тимчасову відмову від деяких енергоспоживачів є цілком природною. Але що можна вимкнути та наскільки це продовжить життя телефону?

Що можна вимкнути вручну

Яскравість екрана

Екран – один з основних споживачів електроенергії. Чим він більший, чим вища його роздільна здатність і чим яскравіше підсвічування, тим більше він садить заряд смартфона. Отже, якщо вам потрібно продовжити роботу смартфона, скоротите до мінімуму споживання електроенергії екраном:

  • Вимкніть режим адаптивної яскравості;
  • Зменште яскравість до мінімально можливої;
  • Зменште до мінімуму час вимкнення екрана при бездіяльності телефону;
  • Не вмикайте екран без необхідності.

Деякі смартфони пропонують включити «Темний режим» – це також допоможе заощадити електроенергію. Особливо на телефонах з OLED/AMOLED-екранами. У них чорні пікселі практично не споживають енергії. Тому екран із темним фоном садить батарейку набагато повільніше.

Ну і просто менше включайте смартфон. Будь-які запущені програми садять батарею. Особливо такі, що активно використовують графіку, звук і сам процесор. Наприклад, ігри, браузери та відеоплеєри.

Поради банальні, але це не скасовує їхньої дієвості. Чим менше ви користуєтесь телефоном, тим довше він простягнеться до повного розряду акумулятора.

GPS, Bluetooth, Wi-Fi та мобільний інтернет

Майже всі статті, присвячені економії заряду батареї, пропонують відключити Wi-Fi, Bluetooth, GPS та 4G. Порада звучить логічною — будь-яка передача даних споживає електроенергію.

Років 10 тому відключення Wi-Fi або Bluetooth справді значно збільшувало автономність смартфона. Але виробники постійно працюють над тим, щоби збільшити ресурс гаджетів. І енергомісткі системи були оптимізовані насамперед.

Сучасний Wi-Fi модуль під час передачі даних у піку споживає трохи більш як 150 мА. На повністю зарядженому акумуляторі цього вистачить на день безперервної передачі даних. У режимі очікування модуль споживає в рази менше, тому відключення Wi-Fi саме по собі великого виграшу не дасть.

Те саме стосується Bluetooth. Сучасні смартфони давно вже перейшли на енергоощадну версію цього протоколу зв’язку – Bluetooth LE (Low Energy – Низьке енергоспоживання). Згідно зі специфікацією протоколу, максимальне споживання становить 15 мА. Навіть у режимі передачі сучасний Bluetooth-модуль споживає дуже мало.

Чи все це означає, що відключення додаткових модулів смартфона не дасть виграшу в автономності? Не зовсім. Так, самі по собі модулі споживають небагато. Але програми, що їх використовують, можуть сильно навантажувати процесор. Навіть якщо ви ними не користуєтесь. Багато програм використовують Wi-Fi або мобільний інтернет у фоновому режимі — для обміну повідомленнями, для синхронізації з хмарою, створення резервних копій тощо. Те саме стосується додатків, що використовують Bluetooth та GPS.

Сам собою включений GPS-модуль споживає небагато. А ось навігатор, що у фоновому режимі відстежує вашу геолокацію та постійно підвантажує дані з інтернету, може скоротити тривалість роботи смартфона в рази.

Вимкнення Wi-Fi, Bluetooth та GPS дійсно може помітно збільшити автономність телефону. Але не тому, що вони споживають багато енергії. Багато енергії споживають програми, що їх використовують.

LTE-модулі – «найненажерливіші» з додаткових комунікаційних систем телефону. У режимі передачі середнє енергоспоживання модуля становить 300 мА, у піку — до 2А. Проте, доцільність його відключення під питанням. У режимі очікування енергоспоживання модуля лише 4 мА. Тож якщо ви не користуєтеся активно мобільним інтернетом, то сильно на розряд батареї 4G не вплине. А якщо користуєтеся – то 3G в режимі передачі теж «жере» батарейку більше, ніж у простій. Хоч і менше, ніж 4G – приблизно на 20–30%. А ось швидкості у 4G у рази більше, ніж у 3G. На завантаження одного й того ж обсягу інформації LTE-модуль витратить у результаті менше енергії, ніж 3G.

Але спожита модулем електроенергія, залежить також і від відстані до базової станції. Чим далі станція, тим сильнішим має бути сигнал передавача смартфона і тим більше електроенергії він витрачає.

Якщо в режимі 4G приймання невпевнене, можна перемикнутися на 3G для економії заряду. Мережа 3G часто має краще покриття, ніж 4G. Цілком можливо, що до станції 3G ближче. У цьому випадку виграш в автономності буде цілком вагомим.

Також потрібно вимкнути точку доступу. Хоча вона часто виділяється в системі, як додатковий модуль, фактично це додаток, що активно використовує мобільний інтернет і Wi-Fi. Причому програма дуже енергомістка, тому її відключення значно продовжить роботу телефону без підзарядки.

Енергомісткі програми

Основні споживачі електроенергії у смартфоні – екран та центральний процесор. З екраном все просто: увімкнено — споживає, вимкнено — ні. А ось із ЦП – складніше. Повністю відключити процесор, не вимикаючи сам телефон, не можна. Навіть якщо смартфон лежить у кишені, частина програм на ньому працює і дає навантаження на ЦП. Але можна це навантаження знизити, відключивши деякі програми, що ведуть складні обчислення у фоновому режимі.

У сучасних смартфонах під керуванням Android виявити такі програми можна за допомогою пункту «Батарея» налаштувань смартфона. На деяких смартфонах система сама пропонує закрити найенергомісткіші програми та відразу повідомляє, скільки хвилин ви на цьому виграєте.

Зазвичай виграш невеликий – лічені хвилини. Але майте на увазі, що система дає усереднені показники. Якщо фоновий додаток раптом вирішить провести оновлення або резервне копіювання, витрата енергії може бути куди вище середнього.

Ви можете самі визначити всі фонові програми, що навантажують процесор у фоновому режимі. Відкрийте графік енергоспоживання та виділіть часовий проміжок, протягом якого ви смартфоном не користуєтеся. Наприклад, уночі. Тоді в списку залишаться лише ті програми, що витрачають заряд смартфона без вашого відома.

З поширених програм найбільше навантажують процесор у фоновому режимі навігатори (включаючи програми таксі та оренди самокатів), месенджери, програми соцмереж, VPN-сервіси.

Що дають стандартні режими енергоощадження

І в Android, і в iOS передбачено стандартні режими енергоощадження. Можна настроїти телефон, щоб він автоматично переходив у цей режим при зниженні заряду батареї до певної межі. Можна увімкнути його і вручну. В iPhone для цього треба зайти в пункт налаштувань «Акумулятор» та увімкнути режим енергоощадження.

При цьому:

  • відключається 5G;
  • встановлюється відключення екрана через 30 секунд;
  • вимикаються завантаження даних, синхронізація з iCloud та оновлення програм у фоновому режимі;
  • на iPhone з підтримкою технології ProMotion частота оновлення знижується до 60 Гц
  • знижується яскравість дисплея.

Після встановлення смартфона на заряджання режим енергоощадження автоматично вимикається після досягнення 80% заряду.

У смартфонах під керуванням Android енергоощадний режим можна увімкнути в меню налаштувань у пункті «Батарея». Там же можна задати рівень заряду, коли режим буде включатися автоматично.

Що станеться, коли режим увімкнено?

  • Відключиться голосовий помічник — у фоновому режимі телефон не реагуватиме на «Окей, Гугл».
  • Вимикається оновлення програм, завантаження даних та електронної пошти у фоновому режимі.

На стандартному Android ефективність цього режиму невелика. Навіть при великому залишку заряду, включення його дасть приріст часу роботи смартфона на годину-дві, не більше. Однак багато виробників додають свої функції в режим енергоощадження, збільшуючи його ефективність.

Фірмові енергоощадні режими та їх особливості

У смартфонів Samsung режим енергоощадження можна налаштувати:

  • вимкнути Always On Display — смартфон не реагуватиме на торкання екрана в режимі сну;
  • обмежити частоту ЦП зниження його енергоспоживання;
  • зменшити яскравість екрана;
  • обмежити використання програм за списком.

Смартфон одразу покаже, який виграш часу дасть використання режиму енергоощадження.

У смартфонах Xiaomi, realme та POCO є два енергоощадні режими — звичайний та ультраекономний. Крім того, у пункті меню «Батарея» смартфон одразу пропонує виконати деякі дії, які можуть продовжити роботу без підзарядки.

В економному режимі обмежується активність системних програм, відключається фонова робота програм та відключаються служби з високим енергоспоживанням.

В ультраекономному режимі автоматично включається темна тема екрана, відключаються деякі функції смартфона (GPS, вібрація, активний екран), блокується робота програм поза заданим списком.

Кожен із режимів можна додатково налаштувати.

У смартфонах HONOR та HUAWEI також є два режими енергоощадження. У стандартному режимі збільшення часу роботи смартфона відбувається внаслідок обмеження роботи фонових програм, візуальних ефектів та звуків. У режимі «Ультра» обмежується робота програм за списком, включається темна тема екрана та вимикаються всі системні функції, крім Wi-Fi та мобільного зв’язку. Можна також змінити роздільну здатність екрана на менший – це дає значну економію енергії.

Висновок

Найбільше акумулятор смартфона розряджає сам користувач. Тому, щоб продовжити час роботи без заряджання, в першу чергу скоротите використання смартфона. Можна вимкнути вручну непотрібні системи та служби – це знизить активність програм, що навантажують смартфон у фоновому режимі та розряджають батарею. А можна скористатися режимом економії енергії. У сучасних смартфонах енергоощадні режими цілком ефективні та можуть додати до терміну «життя» від 20 до 300% в залежності від налаштувань і можливостей самого режиму. Але за це доведеться платити помітним зниженням функціонала телефону.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік