Атака дронів: як боротися з безпілотниками кримінальних синдикатів

Єдиний спосіб зупинити поганого хлопця з БПЛА (безпілотний літальний апарат) – це поставити проти нього гарного хлопця з радіочастотною гарматою. Так вважають у силових органах США та інших країн. Пропонуємо адаптований переклад історії від Engadget про те, як правоохоронці вчаться боротися з новітніми технологіями в руках злочинців.

Man in mask operating a drone with remote control. Crime concept

БПЛА в якості транспорту

25-річний Хорхе Едвін Рівера вважав, що це буде легкий заробіток: за $1000 переправити дроном ланчбокс з 6 кг метамфетаміну з Мексики в США, через державний кордон. На іншому боці спільник мав отримати контрабандний вантаж у домовленому місці. Однак сталося несподіване: прикордонний патруль виявив безпілотник в польоті та відстежив його зворотний шлях до укриття, в 2 км від державного кордону.

Потужні октакоптери здатні легко піднімати у повітря 4-5 кг вантажу. Їх вартість не перевищує $500-600

Потужні октакоптери здатні піднімати у повітря 4-5 кг вантажу. Їх вартість не перевищує $500-600

Це не перший випадок, коли контрабандисти використовували комерційно доступні дрони для перевезення контрабанди. У 2015 році прикордонний патруль спіймав двох осіб, що вивантажували 12,5 кг героїну в Калексіко, штат Каліфорнія, і в тому ж році зловив ще одну банду торговців наркотиками, що доставила 13,5 кг марихуани в Сан-Луїс, штат Арізона. Безпілотні літальні апарати, якими  легко керувати і важко виявляти, є більш практичними, ніж катапульти. Саме тому вони користуються великою популярністю серед злочинців для досягнення їх кримінальних цілей: від контрабанди і стеження до активного протистояння діям поліції і залякування місцевих жителів. Оскільки злочинці стають все більш кваліфікованими у використанні технологій, то правоохоронні органи повинні бути на крок попереду.

«– Використання дронів має бути в полі нашого зору, – зазначив суддя окружного суду США Гонсало Куріель (Gonzalo Curiel), засудивши Брайана Валле в 2016 році до трьох років ув’язнення за контрабанду героїну. – Суд вважає, що такі злочини становлять велику небезпеку для суспільства».

Криміналізація БПЛА відзначається не тільки в Америці. Поліція у Великобританії отримала за минулий рік 3456 повідомлень про негативні інциденти з безпілотниками (тобто, близько 10 скарг в день). Це в 2 рази більше в порівнянні з 2015 роком, і в 12 разів – в порівнянні з 2014-м. Серед інцидентів фігурували як незначні сварки між сусідами, так і таємне скидання наркотиків і вогнепальної зброї на територію в’язниць.

dron_spy

Один з фотографів навіть зумів націлити камеру свого безпілотника на борт найбільшого військового корабля ВМС Великобританії Queen Elizabeth – і без всяких наслідків. Пізніше він так прокоментував цю ситуацію для BBC:

«– На моєму місці міг бути хто завгодно. Корабель був схожий на привид. Вважаю, що моя помилка повинна відкрити очі на величезну прогалину в безпеці. З мого боку це були просто дурощі, проте історія могла закінчитися чимось жахливим, не тільки для корабля і його екіпажу, а й для жителів прибережного міста…»

Дрони-шпигуни

В Австралії ситуація не набагато краща. Раніше цього року австралійські правоохоронні органи затримали 7 осіб за спробу ввезти в країну 92 кг кокаїну вартістю $30 млн. Група злочинців використовувала безпілотник не для доставки наркотиків на берег з порту Мельбурна, а для того, щоб протистояти поліції, яка стежила за ними. Однак їх план не спрацював так, як вони сподівалися.

«– Дрони рідко застосовуються для шпигунства за поліцією, однак цей злочинний синдикат робив саме так і досить часто, що змусило нас вжити відповідних заходів», – зазначив представник поліції.

БПЛА також використовуються великими злочинними синдикатами в Південній Америці. У листопаді минулого року колумбійські правоохоронні органи виявили понад 130 кг кокаїну, а також розібраний БПЛА, що імовірно належав злочинній організації Клан дель Гольфо, на пляжі прибережного міста Байя Солано. «Потужний дрон застосовувався для перевезення кокаїну в Панаму, причому він міг взяти на борт до 10 кг вантажу і долати за один політ відстань до 100 км», – заявив регіональний начальник поліції. Хоча в поліції не уточнили модель безпілотника, але сам факт, що він здатний піднімати до 10 кг, свідчить про потужніший апарат, ніж звичайний комерційно доступний БПЛА.

Банди використовують безпілотники навіть для того, щоб залякувати місцеве населення за їх допомогу правоохоронним органам. У звіті інституту Брукінгса, опублікованому 2016-го, було зазначено, що вулична банда Comando Vermelho, яка проживає в нетрях Ріо-де-Жанейро, зірвала програму допомоги поліції, заявивши, що «розгортає дистанційні камери на дронах в фавелах Complexo do Alemão для розпізнавання людей, які співпрацюють з поліцією». Ці заяви не були офіційно підтверджені, але виявилися достатньо дієвими, щоб тримати жителів якнайдалі від цих територій і від поліції.

$1 млрд на боротьбу з безпілотниками

Правоохоронні органи не безпорадні в протистоянні кримінальним дронам. Аналітики Frost & Sullivan оцінюють витрати на боротьбу з безпілотниками «від $500 млн до $1 млрд», причому ця сума може вирости до $1,3 млрд до 2023 року.

Є численні протидронові системи різноманітної дії: від патронів дробовика, заряджених дротяними сітками, до орлів, навчених захоплювати БПЛА з повітря. Snake River Shooting, виробник боєприпасів на базі в Айдахо, США, навіть випустив «dronemunition» – феромагнітний мисливський патрон, поміщений в дробовик 12-го калібру. Однак інші протидронові технології стандартніші і покладаються на генерацію радіочастотних перешкод, щоб вивести з ладу апарат. Спеціальна команда військово-морського флоту Міністерства оборони США в липні підписала контракт на $1,5 млн з компанією SkySafe на розробку станції-генератора радіочастотних перешкод. Передбачається, що така станція зможе розпізнавати, стежити і виводити з ладу ворожі БПЛА до того, як вони наблизяться, щоб завдати шкоди дружнім військам.

На жаль, станції радіоелектронного частотного придушення в найближчому майбутньому не будуть представлені на комерційному ринку. Зате продукт DroneGun від австралійського виробника DroneShield наразі проходить випробування в Міністерстві оборони США для використання американськими військовими. DroneGun – станція генерації радіочастотних перешкод – має форму гвинтівки, яка важить майже 6 кг. Вона блокує частоту 2,4 ГГц, на якій керується дрон на відстані до 2 км, що змушує його або негайно приземлятися, або автоматично повернутися в місце свого запуску (де, можливо, його буде очікувати оператор).

Ця компанія також розробила однойменний пристрій пасивного виявлення DroneShield, який здатний виявляти безпілотники, що наближаються, з відстані 150 м, і відправляти у силові органи відповідні попередження. Він вже застосовується в численних тюрмах США, щоб запобігти провезенню контрабанди, і використовувався під час бостонського марафону в 2015 році, який був названий «drone-free zone» («область, вільна від дронів»).

Лазерні гармати

У випадках, коли генерація радіочастотних перешкод заборонена, на допомогу приходить потужний лазер. Наприклад, Boeing представив свою малогабаритну лазерну систему озброєння Compact Laser Weapons System ще в 2015 році. Цей портативний апарат працює від джерела живлення 220В і генерує світловий промінь потужністю 2 КВт, що здатен пропалити дрон наскрізь за лічені секунди. Він не настільки потужний, як лазер 30 КВт, яким армія США озброїла свій HELMTT, або версія 150 КВт, яку військово-морський флот тестує зараз на борту USS Ponce, але збиває БПЛА в небі.

Не тільки американська оборонна промисловість грає в гарматну-лазерну гру. Німецька компанія Rheinmetall анонсувала свій високоенергетичний лазер Oerlikon Skyshield High Energy Laser у 2016 році. Ця система ліквідує загрози за допомогою одного з трьох видів зброї: ракети для знищення штурмових літальних апаратів; 35-мм снаряди — для вертольотів; лазер — для безпілотників.

Вірусна зброя

Дослідники безпеки розробили навіть протидронове вірусне програмне забезпечення. У 2015 році Рахул Саси (Rahul Sasi) оголосив про випуск першого вірусу, що отримав назву Maldrone. Скрипт на базі Python завантажується в дрон через локальну мережу Wi-Fi і переналаштовує драйвери й датчики дрона. Далі користувач фактично перехоплює дистанційний контроль над БПЛА, блокуючи власника дрону. Вірус Sasi спочатку працював тільки проти безпілотників Parrot AR, які функціонують на базі Linux, хоча теоретично цей метод можна застосувати і до інших моделей.

Схожа система SkyJack була розроблена дослідником безпеки Семі Камкар (Samy Kamkar) ще в 2013 році. Камкар також використовував безпілотник Parrot AR на базі Raspberry Pi, на якому була завантажена програма SkyJack. БПЛА шукає дрони поблизу, примусово обриває WiFi-зв’язок, а потім підключає їх до пульту керування з боку хакера (при цьому дрон вважає, що він знову підключений до свого власника). Як тільки дрон потрапить під керування хакера, його можна застосовувати для подальшого поширення вірусу.

Вочевидь, зараз ми спостерігаємо старт нової гонки озброєнь, де обмежені у своїх ресурсах правоохоронні органи протистоять зростаючій армаді недорогих безпілотників. Технології боротьби з дронами, як і раніше,надзвичайно дорогі у порівнянні з самими БПЛА, до того ж повноваження силових органів часто обмежені застарілими нормами і правилами. Але не варто думати, що така ситуація збережеться і далі, оскільки багато країн вже модернізують оснащення силовиків для дотримання правопорядку.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Engadget

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

Доставка їжі безпілотником стало вже повсякденним життям в Шеньчжені

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії