Як відбувалося повне сонячне затемнення?

Щороку на Землі спостерігається кілька сонячних затемнень, і у 2019 році нам особливо пощастило — ми можемо спостерігати за цим дивовижним явищем цілих три рази. Одне з найкрасивіших затемнень відбулося 2 липня. На відміну від попереднього 6 січня, і майбутнього 26 грудня затемнень, воно було повним, і тривало цілих 4 хвилини та 33 секунди.

Що взагалі таке сонячне затемнення?

Це астрономічне явище в ході якого Сонце, Земля і Місяць шикуються в одну лінію. У випадку з сонячним затемненням, посередині цієї лінії стає Місяць, а якщо між двома об’єктами виявляється Земля, виникає місячне затемнення.

Скільки триває сонячне затемнення?

Тривалість сонячних затемнень не перевищує 7,5 хвилин — протягом цього часу місячна тінь ковзає по земній поверхні зі швидкістю 1 кілометр на годину. Її діаметр становить 270 кілометрів, і вона долає 15000-кілометровий шлях. Побачити, як Місяць перекриває собою Сонце, можуть тільки жителі тих областей, де цей шлях проходить.

Які бувають сонячні затемнення?

При повному сонячному затемненні між нашою планетою і світилом знаходиться Місяць , який закриває Сонце, дозволяючи побачити сонячну корону. Сонячна корона — це зовнішні шари атмосфери Сонця, що йдуть в космос на багато мільйонів кілометрів. Її температура в 100 разів вище, ніж у поверхні самого Сонця. Крім повного, бувають часткові й кільцеподібні сонячні затемнення. Затемнення є частковим, якщо Місяць закриває лише краєчок Сонця. Якщо ж земний супутник перекриває не весь сонячний диск, а залишає навколо себе яскраве кільце світла, то затемнення називається кільцеподібним.

Зліва на право: часткове, кільцеподібне і повне затемнення

Що таке коридор затемнень?

Як правило, через два тижні після сонячного затемнення, на небі можна спостерігати місячне затемнення. Наступне затемнення земного супутника відбудеться 17 липня. Проміжок часу між двома явищами й називається коридором затемнень.

Як відбувалося сонячне затемнення 2 липня 2019 року?

Мільйони жителів Чилі та Аргентини спостерігали за повним сонячним затемненням. За даними NASA, на відміну від часткового затемнення, яке буває як мінімум два рази на рік, повне сонячне затемнення відбувається лише один раз в півтора року. Тому не дивно, що побачити на власні очі таке вже й рідкісне видовище вирішили ще й десятки тисяч туристів, які посунули в ці країни. На жаль, жителям України побачити повне сонячного затемнення цього року не вдалося. Але не переживайте, ми зібрали для вас найкращі фотографії цієї події.

Дивно, але повне сонячне затемнення побачив навіть маленький китайський супутник DSLWP-B, який зараз перебуває на орбіті Місяця. Він був запущений до супутника Землі у 2018 році разом з іншим китайським навколомісячним орбітальним зондом Цюецяо, який використовується в місії «Чан’е-4».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

5 фактів про телескоп «Джеймс Вебб»

Історія однієї «маленької» обсерваторії або як завершилася епоха Аресібо

Як виглядає захід сонця на різних планетах?

Що приховує від нас Місяць? Частина 2