FaceID: похмуре майбутнє або нові можливості?

Сканер FaceID спочатку був представлений як спосіб ідентифікації власника мобільного пристрою Iphone покоління X і вище. Однак потенціал цієї технології значно ширше, ніж може здатися на перший погляд.

Що таке FaceID з технічної точки зору? FaceID – це сканер об’ємно-просторової форми обличчя людини. При використанні FaceID особа аналізується як математичний образ з використанням об’ємної полігональної сітки та нейромережі.

Якщо по-простому, то сканер розуміє:

  • це Ви?
  • Відкриті у вас очі?
  • Дивитеся ви в екран або в іншому напрямку?

Обдурити FaceID вкрай складно, якщо тільки у вас під рукою немає надрукованої на 3D-принтері копії вашого обличчя з необхідним колірним покриттям (успішні тести нескладно знайти на YouTube).

Перераховані вище функції можуть стати в пригоді для правовласників і рекламодавців. Як? Дуже просто.

Для рекламодавців

В майбутньому рекламодавець зможе закуповувати перегляди тільки людей з підключеним FaceID, який перевірить, чи дивляться люди на екран під час показу реклами. Погодьтеся, що такі перегляди більш ефективні і їх складніше накрутити.

Не здивуємося, якщо стане можливим сценарій з серіалу “Чорне дзеркало” в серії “П’ятнадцять мільйонів заслуг” – коли ви не зможете пропустити рекламний ролик, який не переглянули повністю з відкритими очима. FaceID так просто не обдуриш.

На екрані написано “Resume viewing” (“Продовжуйте дивитися”)

Це може дати рекламному ринку більш якісну аудиторію і подолати “банерну сліпоту”. Але якою ціною?

Для правовласників і виробників медіаконтенту

При підключенні технології FaceID вільне піратство може піти в минуле. При використанні ідентифікації будь-яке потокове мультимедіа на кшталт Netflix зможе зрозуміти, скільки чоловік дивляться серіали на одному акаунті. Тепер передати друзям пароль просто так не вийде.

Це стосується і продажу ліцензійних копій фільмів, які можна буде придбати з підтвердженням FaceID і використовувати тільки на пристроях з підтримкою сканера. Ймовірно, в майбутньому кіностудія зможе вирахувати кількість оплачених і піратських переглядів з точністю до однієї людини.

Висновок

Технологія FaceID вже в поточному вигляді має великий потенціал, і, припускаємо, через кілька років буде використана і в інших сферах. Не буде несподіванкою, якщо Apple спочатку закладала в цей сканер більше можливостей застосування, ніж ми бачимо зараз.

Зрозуміло, в статті ми перерахували лише малу частину з того, в чому може бути використаний FaceID. Наприклад, авторизація в соціальних мережах за допомогою сканера зможе прибрати фейкові сторінки, а співпраця Apple зі спецслужбами дозволить знаходити злочинців при кожному використанні телефону.

Сподіваємося, що ця технологія поліпшить життя звичайних людей, але поки що сценарії сприятливі в основному для великих корпорацій і держав, відкриваючи нові можливості для надприбутків і контролю громадян.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації