Як обійти технологію розпізнавання облич? Спроби дослідників

Технології розпізнавання облич поступово захоплюють міста і країни — і не всім це до душі. У відповідь на їх поширення дизайнери, дослідники та активісти розробили аксесуари та одяг, які заважають камерам розпізнати ваше обличчя.

Джип ван Ліуванштейн, учень Утрехтської школи мистецтв в Нідерландах, розробив маску в формі лінзи, яка не дає алгоритмам розпізнавати обличчя, але дозволяє людям впізнавати співрозмовника і розуміти, які емоції він виражає.

Вигнута форма маски блокує механізми розпізнавання з усіх кутів.

«Через те, що маска прозора, ваша особистість і вираз обличчя не будуть приховані, — пише Ліуванштейн. — Тому ви зможете спілкуватися з оточуючими».

Інший студент з Нідерландів, Цзин-кай Лю, зробив проєктор, який накладає на вас зображення обличчя іншої людини.

Пристрій постійно перемикається між обличчями, з-за чого розпізнати ваше справжнє обличчя стає ще важче.

Минулого місяця фотографії проектора Лю розлетілися інтернетом — у твіттері хтось написав, що такий пристрій носять учасники протестів в Гонконзі. Пізніше ця інформація була спростована.

Ісао Ечізен, професор Національного інституту інформатики в Токіо, розробив «візор конфіденційності», пристрій, що захищає від камер спостереження, які можуть зчитувати обличчя людей без дозволу.

На фотографіях з лабораторії Ечізена видно, як візор заважає штучному інтелекту розпізнати обличчя.

У пристрої є лампа, що випускає майже інфрачервоне випромінювання, яке створює візуальний шум на зображеннях камер, але при цьому не заважає звичайним людям сприймати обличчя.

Художник Адам Харві вирішив використовувати макіяж для захисту від алгоритмів, які вміють розпізнавати обличчя. Він розробив особливу техніку макіяжу під назвою CV Dazzle – він являє собою комбінацію макіяжу, шиньйонів, аксесуарів і каменів, які дозволяють трансформувати обличчя.

Техніка бере початок від прийому, який використовувався під час Першої світової війни — тоді кораблі фарбували в чорно-білі смуги, через що здалеку було важче зрозуміти їх розмір і в який бік вони спрямовані.

Санні Уікерс, студентка дизайну з Нідерландів, придумала шарф із зображеннями облич, який може збити з пантелику алгоритми.

«Якщо дати програмі занадто багато інформації, вона заплутається і ви станете для неї невидимими», — вважає Санні Уікерс.

Бельгійські дослідники Сімен Тіс, Віб ван Ранст і Тун Гедеме розробили спеціальний принт на одяг, який заважає алгоритмам виявляти обличчя.

«Ми вважаємо, що якщо з’єднати цю технологію з просунутою симуляцією одягу, можна буде зробити принт для футболки, який зробить людину невидимою для камер спостереження», — говорять дослідники.

Художник Зак Блас зробив маску, зібрану з облич різних людей і тому має невизначену форму. Своїм проєктом автор хоче звернути увагу публіки на проблему збору біометричних даних і забобонів, які діють в цій сфері.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Businessinsider

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження