Google I/O 2023: головне з презентації

Ось і завершилася довгоочікувана багатьма презентація Google I/O, на якій компанія представила безліч фірмових гаджетів, а також продемонструвала нові розробки в галузі штучного інтелекту.

Попри те, що зазвичай головна мета щорічної конференції – обговорення питань для розробників, цього разу Google приділила більшу частину часу презентації для представлення своїх напрацювань у галузі штучного інтелекту. Що показали на заході?

Масштабне впровадження штучного інтелекту в Google Workspace

У березні Google представив ряд функцій штучного інтелекту для свого пакета програм Workspace з метою конкурувати з Microsoft у швидкому впровадженні подібних інструментів. На Google I/O компанія представила цілу збірку цих інструментів під назвою Duet AI, хоча самі функції все ще недоступні для широкого загалу, компанія вже продемонструвала їх у дії.

Duet AI складається з ряду інструментів генеративного штучного інтелекту для програм Google, спрямованих на автоматизацію робочого процесу. Це включає допомогу в написанні документів в Docs і Gmail, створення зображень для Slides, автоматичну генерацію резюме для зустрічей в Meet і багато іншого.

Однак на Google I/O більшу частину уваги приділили функції допомоги в написанні листів, яка буде доступна і в мобільному Gmail під назвою Help me write. На цей час функція вже проходить закрите тестування і користувачі мають можливість подати заявку на участь у бета-тесті. Усі функції будуть випускатися як експерименти для сервісу Workspace Labs.

Серед ключових функцій в екосистемі Google Workspace було зазначено наступне:

  • Допомога в написанні листів у Gmail буде доступна не тільки у вебверсії, але і на мобільних пристроях. Буде доступно найближчої доби.
  • Контекстні відповіді на листи за допомогою штучного інтелекту в Gmail. З’являться у Workspace Labs до кінця місяця.
  • Генерація зображень за текстовим описом безпосередньо в Google Презентації. Запуск функції у Workspace Labs відбудеться наступного місяця.
  • Інтелектуальна класифікація у Google Таблицях. Запуск у Workspace Labs у найближчі місяці.
  • Фони користувача в Google Meet. Запуск у Workspace Labs у найближчі місяці.
  • Автоматична генерація статей на задану тему за допомогою штучного інтелекту в Google Документи. Впровадження в Workspace Labs до кінця цього місяця.
  • Коригування готового тексту в Google Документах. Попередня версія для комерційних користувачів Workspace буде доступна протягом найближчих місяців.

Всі ці функції знаходяться в процесі розробки й будуть запущені протягом найближчих місяців. Таким чином Google має намір вступити в перегони штучного інтелекту з Microsoft.

Використання нейромереж у Google Фото

До кінця року в Google Фото з’явиться нова генеративна нейромережа під назвою Magic Editor. Google продемонстрував пару прикладів роботи Magic Editor, і обидва приклади виглядають досить вражаюче.

На одному з прикладів на фотографії зображена людина на тлі водоспаду, нейромережа покращила цю фотографію наступним чином: нейромережа повністю перемістила людину вбік, видалила людей на задньому плані та зробила небо яскравішим, блакитнішим, і все це натисканням однієї кнопки.

На іншій фотографії Magic Editor перемістив дитину на лавці ближче до центру знімка, створюючи нові частини лави та повітряні кульки ліворуч, щоб заповнити порожній простір. У цьому прикладі Google також робить небо яскравішим. Очікується, що функція буде доступна пізніше цього року.

Покращений пошук та PaLM 2.0

На презентації Google також показала у дії свою фірмову пошукову систему з інтегрованим у нього чат-ботом Bard. Bard стане важливою частиною пошуковика компанії, зробивши його більш інтелектуальним та адаптованим під конкретний запит користувача.

За заявами Google, чат-бот використовує найпередовіші нині розробки Google в галузі просунутих мовних моделей (LLM), включаючи нову модель загального призначення PaLM2 та багатозадачну уніфіковану модель (MuM), яку Google використовує для розуміння різних типів медіа.

Як приклад у Google попросили нейромережу підібрати Bluetooth-колонку для вечірки, штучний інтелект проаналізував ціни в магазинах та підібрав найбільш вдалі варіанти

Водночас Google стверджує, що Bard перебуває все ще на етапі розробки, тому зараз компанія виключає його втручання у такі важливі галузі, як здоров’я та фінанси, щоб не допустити потенційних ризиків.

Серед важливих функцій варто відзначити, що Bard не тільки вміє відповідати на текстові запити, але також може підкріплювати їх джерелами. Крім того, він вміє генерувати картинки (користуючись іншою нейромережею – Adobe Firefly) і розпізнавати зображення.

Зазначається, що Bard здатний розуміти 40 мов, серед них і українську. Крім того, Bard знає 20 мов програмування і здатний пояснювати код, наданих йому програм, будь-якою з 40 мов, що підтримуються.

Як зазначає Google, на цей час Bard вже став доступним для всіх користувачів. Але як і більшість нормальних продуктів в Росії він не працює.

3D-карти для великих міст

У компанії продемонстрували нове покоління 3D-карт, які найближчим часом стануть доступними у 15 містах. Зазначається, що на них у реальному часі можна буде побачити погоду та навіть дорожній трафік.

Google Pixel 7A

Зірка програми – Google Pixel 7A, бюджетник із 7-ї серії Pixel. Він пропонує низку оновлень порівняно зі своїм попередником. Одним із найбільш помітних покращень є оновлений екран із частотою 90 Гц.

Також було оновлено камеру, збільшено розмір оперативної пам’яті та з’явилася підтримка бездротової зарядки, що для лінійки Pixel A у новинку.

Пристрій отримав чіп Tensor G2, а його вартість склала $499, що дорожче на $50, ніж його попередник в особі Pixel 6A.

Google Pixel Fold

Чутки про перший складний смартфон від Google ходили вже давно, і компанія нарешті офіційно його представила. Pixel Fold є першим складним пристроєм від Google, його доладна форма виконана в стилі книги.

Пристрій оснащений двома OLED-дисплеями: зовнішнім розміром 5,8 дюйма та внутрішнім 7,6 дюйма. Внутрішній дисплей має високу частоту оновлення 120 Гц.

Вартість пристрою становитиме $1799.

Планшет Google Pixel Tablet

Google повертається на ринок планшетів із новим пристроєм під назвою Pixel Tablet. Його вартість становитиме $499, а сам гаджет вже доступний для попереднього замовлення.

Зазначається, що планшет був спеціально розроблений для виконання завдань, для яких зазвичай використовують планшети: перегляд відео та ігри. На відміну від попередніх пристроїв, Google не робила гучних заяв про те, наскільки цей пристрій є революційним. Натомість у Google просто вирішили зробити хороший планшет, який виконуватиме свої основні функції.

Android 14

Нова версія Android наголосить на штучний інтелект. Google оголосила про нові функції, засновані на штучному інтелекту, які з’являться в Android 14.

Однією з таких функцій буде Magic Compose, яка буде доступна у додатку Повідомлення Android. Magic Compose пропонуватиме користувачеві відповіді на повідомлення, згенеровані штучним інтелектом.

Крім того, Google планує запустити ексклюзивну для Pixel функцію, що дозволяє користувачам налаштовувати ізометричні шпалери їх пристроїв за допомогою штучного генеративного інтелекту.

Замість того, щоб вибирати з попередньо встановленого набору шпалер, користувачі зможуть описати образ, який вони хотіли б бачити, і їх пристрій згенерує відповідне зображення з використанням моделі дифузії тексту зображення, розробленої Google. Такі шпалери матимуть «живий» ефект, який досягатиметься шляхом рухливості зображення разом з обертанням смартфона в руках. Аналогічна функція вже є в смартфонах Google Pixel, проте зараз вона працює тільки для заздалегідь заданих зображеннях, тоді як штучний інтелект дозволить найближчим часом створити свої подібні шпалери.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Google представила свою відповідь GPT-4 – мовну модель Gemini

Чат-бот Med-PaLM 2 від Google вже тестується лікарями у медичних установах

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції